Meer energie, minder moe

Meer energie, een hoger vitaliteits-niveau begint met een positieve mindset. Je moet lekker in je vel zitten, lichaam en geest moeten beiden fit zijn om je energie te maximaliseren.

Bepaal zelf waarvoor jij extra energie wilt hebben. Dat is je motief, je meetpunt, de reden om te veranderen. Meer energie minder moe.

Concentreer je op jouw motieven, jouw doel, en kies er dus bewust voor om geen energie te geven aan zaken die hier niet bij horen. Geef energie aan mensen en dingen waar je van houdt en je krijgt het ruimschoots terug.

Haal energie bij anderen. Bij vrienden, familie, je partner of collega’s. Energie in een team of in een relatie werkt synergetisch, het is geven en nemen en als dat goed werkt wint elk teamlid aan energie. Zoek energieke mensen op, het werkt besmettelijk.

Mind, body en hormonen

Geestelijke fitheid is je goed voelen. Je bent happy en daar spelen hormonen een grote rol. Door te sporten stimuleer je de productie van endorfine en dopamine dat je laat genieten. Dopamine is het kick-gevoel (lekker maar kort).

Serotonine, het “happy-hormone” zorgt ervoor dat je je goed voelt, het geeft zelfvertrouwen, een goed humeur en maakt je trots. Serotonine wordt voor ruim 80% door de bacteriën in je darmen gemaakt. Zorg voor je bacteriën met goede voeding (bruine rijst, bananen, vezels) of gebruik probiotica met LAB4-bacteriestammen en je voelt je goed.

Oxytocine is ook een gelukshormoon, het knuffel-hormoon dat wordt gemaakt bij sociaal contact en aanraking. Je voelt je veilig, geliefd en vertrouwd. Of je nou met je partner knuffelt, de hond of de kat, het werkt. Meer knuffelen = geestelijke fit = meer energie.

Lekker slapen

Meer energie oxytocine

Meer knuffelen, meer energie, oxytocine

De hormonen die zorgen voor een lekker gevoel helpen je ook aan een goede nachtrust. Rust is nodig voor herstel en om goed te kunnen sporten, zodat je lichaam weer geluks-hormonen aanmaakt. Een goede nachtrust vraagt om regelmaat. Ga op tijd slapen en zet een wekker die geen snooze-knop heeft. Weet ook dat je slaap niet kunt inhalen. Door te werken aan regelmaat maak je je slaap effectiever, je herstelt beter en voelt je fitter, je hebt dan meer energie.

Meer bewegen maakt je energieker

Een half uur wandelen na het avondeten werkt net zo goed als fanatiek de sportschool in. Maar in de sportschool win je ook nog eens aan een betere samenstelling van je lijf, dus meer zelfvertrouwen en meer actie. Sport ’s morgens vroeg, dat verhoogt de afgifte van neurotransmitters. Als je wilt afvallen in sporten in de ochtend op een nuchtere maag ideaal, lekker vet verbranden.

Goede muziek geeft energie

Je hebt vast een playlist voor het sporten. Opzwepende muziek, of het nou dampende rock van ACDC is of een solide housebeat, vind muziek die jou energie geeft en gebruik die playlist wanneer het maar nodig is. Op dezelfde manier werkt het ook om hardop tegen jezelf je zeggen; ik heb er zin in, ik heb er de kracht (wel) voor en ik ga er iets van maken. Het zijn maar simpele methoden (muziek en positieve confirmatie) maar ze worden in de meeste succesvolle coachingsmethoden gebruikt.

Eet gezond voor meer energie

Voeding die energie geeft is dus niet een energie-drankje. Suiker is ook energie, maar die vorm van energie consumeer je liever op andere manieren. Koolhydraten met een lage glycemische index geven lang energie. Koolhydraten moeten altijd vergezeld worden door veel vezels. Voor je energie-voorziening zijn o.a. ijzer en de b-vitaminen van belang. Extra vitaminen slikken maakt je niet energieker, alleen als je een tekort hebt merk je wat. Kies voor gezonde brandstof voor je lijf, drink veel water, beweeg en sport en je mind wordt energieker. Sporters die hun ATP-willen verhogen kunnen gefermenteerde enzymen gebruiken zoals RegulatPro.

Energie-killer

Stress is funest voor je energie-niveau, niet alleen omdat het je hormonen uit balans haalt, maar ook door de invloed op je spijsvertering en daardoor het ontstaan van tekorten aan vitaminen en mineralen. Stress vreet ook energie omdat je er aandacht aan moet geven. Alles wat je kunt doen om stress te vermijden, te voorkomen of te verwijderen levert energie op die je op een andere manier kunt gebruiken. Je kunt stress alleen niet altijd voorkomen. Probeer dan je weerstand tegen stress te verhogen. Ook hier speelt beweging en voeding een rol. Maar ontspanning in de vorm van yoga of meditatie helpt je energie te balanceren.

De circle of influence

Wat veroorzaak bij jou stress? Ga na wat je zelf kunt beïnvloeden en wat niet. Als de stress-oorzaak buiten jouw invloed ligt kun je het niet veranderen. Geef er dan ook geen energie aan, accepteer het en ga verder. Je kunt je druk maken om het slechte weer, de file of je baas. De enige invloed die je hebt is een paraplu kopen, de trein nemen of een andere baan zoeken.

Doe energiek en wordt energieker
Kom in actie, doe meer, doe het sneller, het geeft je meer energie. Hieronder deze blog in het magazine KVV Kracht training voor Vrouwen.

Photo by Marion Michele on Unsplash
Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash
Photo by Erik Lucatero on Unsplash

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...