Dieet verlaagt risico Alzheimer

De invloed van voeding op de darmflora kan een rol spelen in het reduceren van het risico op Alzheimer’s. Het microbioom beïnvloedt Alzheimer's.

Kan het volgen van een bepaald dieet het microbioom (de goede en de slechte bacteriën die in de darmen leven) beïnvloeden? En dat op een manier die het risico op Alzheimer’s vermindert? Volgens onderzoekers van de “Wake Forest School of Medicine” zijn er mogelijkheden!

Microbioom onderzoek

In een kleine pilot-studie (!) troffen de onderzoekers verschillen aan in de samenstelling van het microbioom tussen mensen met een normale geheugen functie en mensen met een matig verslechterd geheugen (MCI). Er werd een relatie aangetoond tussen het microbioom van de mensen met een minder geheugen en de hogere waarden van markers voor Alzheimer’s, in de wervelkolom.

mediterraan ketogeen

Door experimenten met verschillende dieëten zoals het ketogene-dieet en het mediterrane dieet, liet het onderzoek veranderingen in het microbioom en de metabolieten hiervan zien. De veranderingen correleren met verminderde waarden van markers voor Alzheimer’s.

Samengevat: Door dieet aan te passen verandert het microbioom en dalen de waarden voor markers van Alzheimer’s. Het microbioom beïnvloedt Alzheimer's.

De studie is gepubliceerd in EBioMedicine, een
uitgave van The Lancet.

Alzheimer's en microbioom

De relatie tussen het microbioom, dieet en neurodegeneratieve ziekten heeft recentelijk veel aandacht gekregen. Deze kleine pilotstudie suggereert dat er een relatie is tussen Alzheimer en bepaalde veranderingen in het microbioom. Daarenboven dat een bepaald ketogeen-mediterraan dieet invloed heeft op het microbioom op een manier die impact kan hebben op de ontwikkeling van Alzheimer’s volgens Hariom Yadav, Ph.D., assistant professor of molecular medicine aan de Wake Forest School of Medicine, hij is co-auteur samen met Suzanne Craft, Ph.D., professor gerontology and geriatric medicine at the medical school  en directeur van Wake Forest Baptist Health's Alzheimer's Disease Research Center.

De gerandomiseerde, dubbel blind studie betrof 17
oudere volwassenen. 11 waren gediagnosticeerd met MCI (mild cognitive impairment,
milde verlechtering van het geheugen) en 6 met een normaal geheugen. Een kleine
groep waarin ook geen onderscheid gemaakt kon worden tussen ras en sexe.

American heart association dieet

At random werden de deelnemers op en dieet gezet. Een low carb mediterraan-ketogeen dieet of en low fat dieet met meer koolhydraten (het American Heart Association Diet, AHAD of het DASH dieet). De onderzoeksperiode betrof 6 weken, vervolgens 6 weken pauze (wash out) en daarna 6 weken het andere dieet.

microbioom beïnvloedt Alzheimer's.

Het microbioom, de ontlasting, korte keten vetzuren en markers voor Alzheimer’s (amyloid en tau proteïnen) in het ruggemerg werden voor en na elke dieet-periode gemeten.

Amyloid en tau eiwit

Op de website van de stichting Alzheimer Nederland: “Volgens vele onderzoekers is het zogenaamde amyloid eiwit dé oorzaak van de ziekte van Alzheimer. Dit giftige eiwit klontert samen tussen de hersencellen. Maar wat doet dit eiwit precies? En waar komt het vandaan?

Kenmerken Alzheimer's

In 1906 werd de ziekte van Alzheimer voor het eerst beschreven door de arts Alois Alzheimer. Bij bestudering van de hersenen van patiënten vond hij de onderstaande drie kenmerken van de ziekte:

  1. Eiwitten klonteren samen tussen
    de hersencellen. Deze ophopingen noemen we 'plaques'.
  2. Er ontstaat een soort kluwen van
    eiwitten binnen in de hersencellen. Deze noemen we 'tangles'.
  3. De hersenen van mensen met de
    ziekte van Alzheimer worden steeds kleiner.

Tau

Het tau eiwit, blijkt ook een belangrijke rol te spelen. Eiwit tau vormt schadelijke eiwitkluwen in de hersencellen van mensen met alzheimer. Deze kluwen komen vaak samen voor met ophopingen van amyloid in de hersenen.

Vervolg onderzoek dieet en Alzheimer's

“Onze bevinden verschaffen belangrijke informatie waar
in de toekomst andere klinische studies zich op kunnen baseren” volgens Yadav.
Het bepalen van specifieke profielen van het microbioom (samenstellingen en
combinaties van bacteriestammen in de darmen die samen een bepaald kenmerk
vertonen) en die rol die deze profielen spelen in de ontwikkeling van Alzheimer
kan leiden tot nieuwe inzichten in dieet, voeding en therapeutische
benaderingen die effectief kunnen zijn tegen deze ziekte.

Financiering

Financiering van het onderzoek: “The research was supported by grant P30 AG049638 and award R01 AG055122 from the National Institute on Aging, Department of Defense grant W81XWH-18-1-0118, National Center for Advancing Translational Sciences grant UL1 TR001420 and a grant from the Hartman Family Foundation.”.

Hier vindt je het hele onderzoek.

Wake Forest Baptist Medical
Center. "Diet's effect on gut bacteria could play role in reducing
Alzheimer's risk." ScienceDaily. ScienceDaily, 3 September 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190903120514.htm>.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...