Corona, wie heeft extra zorg nodig?

Corona risicogroepen, extra zorg

Corona risicogroepen, benoemd door Marc Rutte en veel corona-experts. Maar wat zijn precies die zwakkeren, ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen? In deze blog een inventarisatie zodat je in jouw omgeving misschien kunt helpen. Heb je astma, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of kanker, ben je een roker, heb je overgewicht of ben je obese? In deze blog meer over Corona extra zorg.

Risicogroepen corona

Als je een “ja” hebt op een van de bovenstaande condities is de kans groot dat COVID-19, het corona-virus, jou harder treft. De kans dat je besmet wordt en ziek wordt is voor iedereen gelijk maar. Risicogroepen hebben er veel meer last van, vertonen ernstige symptomen en lopen een hoger risico te overlijden. Corona extra zorg moet zich richten op risicogroepen.

De condities in combinatie met een hogere leeftijd, ook wel de “zwakkere ouderen” genoemd leiden ook tot ernsitge verschijnselen.
Het percentage sterfgevallen onder risicogroepen is vele malen hoger in vergelijking met mensen die besmet waren en ziek werden terwijl zij een goede gezondheid hadden.

  • 10,5% sterfte bij COVID-19 en hart- en vaatziekten.
  • 7,3% bij diabetici
  • 6,3& bij chronische aandoeningen aan luchtwegen (astma)
  • 6,0% bij hoge bloeddruk
  • 5,6% bij kanker.

Tabel comorbiditeit

op basis van de sterfgevalen in Nederland is gekeken naar onderliggend ljiden.

corona risico

corona risico

Patiënten met astma, copd, hartfalen en diabetes lopen een hoger risico op ernstige, fatale, symptomen.

Het nieuwe corona-virus komt het lichaam binnen via de luchtwegen. Besmette personen verspreiden het virus o.a. door te hoesten, te niezen en te proesten. Vochtdruppeltjes met virus worden zo verspreid. De maatregel om in je arm te hoesten en thuis te blijven helpt! Helaas kan het virus ook een tijdje overleven als de duppletjes met virus landen op harde opervlakten. Maar zelfs op karton blijft het virus 12 tot 24 uur overleven. Echter volgens het RIVM verspreidt het nieuwe corona-virus zich niet via postpakketten.

De combinatie van aandoeningen aan luchtwegen en een virus, of het nu corona is of een gewoonverkoudheidsvirus belast de longen extra.

Het nieuwe corona-virus is een extra urgente reden om te stoppen met roken. De longbeschadiging door het roken is een extra belasting in combinatie met corona dat ook de longen beschadigt.

Als diabetes goed gecontroleerd wordt met medicatie dan verloopt de corona-griep vergelijkbaar met mensen zonder onderliggende aandoeningen.

Overgewicht is en conditie die een extra belasting legt op long- en hartfunctie. In combinatie met COVID-19 zijn de symptomen ernstiger.

Wat kun je nu zelf doen?

Wat kun je doen als je een onderliggende conditie hebt die bij besmetting en ziekteverschijnselen je risico sterk verhoogt op ernstige symptomen?

Volg de instructies van de overheid, blijf thuis! Vermijd contact en zorg voor hygiëne in je omgeving. Laat je boodschappen bezorgen en maak alles wat jouw huis in komt schoon! Ook het kartonnen doosje waarin je bestellingen worden verzonden. Niet in elk magazijn wordt gewerkt met handschoenen en niet elke bezorger weet dat hij misschien drager is. Hier de video van het RIVM.

Probeer je conditie op peil te houden. Blijf bewegen, blijf gezond eten en voldoende drinken. Houd je ritme vast, a op tijd naar bed en slaap goed.

Heeft het slikken van extra vitaminen zin?

Als je tekorten hebt moet je die aanvullen, met gezonde voeding. Zorg voor voldoende vitaminen, mineralen, enzymen, probiotica via je voeding of met supplementen. Hoge doses vitamine C werken niet preventief. Voldoende C is voldoende. In China wordt geëxperimenteerd met intraveneus vitamine C toedienen, tientallen grammen per dag…. Er mag nog geen conclusie getrokken worden.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...