Vitamine B12 tekort – de oplossing

Liposomaal B12 wordt goed opgenomen en heeft geen intrinsic factor nodig. Een tekort aan de vitamine B12 (cobalamine) komt vaak voor. Vooral bij mensen boven de 60. Meestal begint het met vermoeidheid. B12 vind je in veel voedingsmiddelen die iedereen met regelmaat eet. De oorzaak is niet te weinig B12 in de voeding.

B12 vind je in veel voedingsmiddelen die iedereen met regelmaat eet. De oorzaak is niet te weinig B12 in de voeding. Ook het aanvullen van voeding met vitamine B12 in tabletvorm leidt niet tot opheffen van het tekort. Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Naast vermoeidheid is bleekheid een symptoom. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof in het bloed.

B12 en intrinsic factor

Vitamine B12 heeft en co-factor nodig, een hulpstof die zich bindt aan de B12 zodat deze de darmwand kan passeren en in de bloedbaan komt. Deze hulpstof wordt de intrinsic factor genoemd. Deze stof wordt gemaakt in het maagslijmvlies. De vraag is dan; is een B12 tekort veroorzaakt door te weinig B12 in de voeding, of werkt de productie en binding met de intrinsic factor niet goed? Bij ouderen neemt de productie van maagzuur af. Dit leidt tot een serie aan veranderingen in het lichaam. O.a. de bacteriën in de darmen (darmflora). Aandoeningen zoals SIBO, Colitis ulcerosa en Crohn in de dunne darm kunnen ook de opname van B12 verstoren. De vitamine B12 wordt immers opgenomen in het laatste deel van de dunne darm.

Welke voeding bevat B12

B12 bevindt zich alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Vegetariërs en veganisten hebben daarom soms een tekort aan deze vitamine. Ongeveer 8% van de veganisten heeft een B12-tekort. Zeewier en algen bevatten wel B12, maar deze inactieve vorm wordt niet opgenomen.

B12 in voeding

Vegetariërs en veganisten kunnen B12 vinden in champignons (paddenstoelen), noni, gerste-gras en ginseng.

Vitamine B12 aanvullen

De huisarts kan onderzoeken of de B12 spiegel in het bloed te laag is. Om B12 aan te vullen waren er 2 methoden: De eerste, als er voldoende intrinsic factor wordt aangemaakt is het suppleren van B12 in tabletvorm. De tweede, als te weinig intrinsic factor wordt aangemaakt is het injecteren met B12. Deze vitamine-injecties moeten daarna een leven lang toegepast worden.

Nieuwe methode B12 suppleren

Liposomaal B12 is vitamine B12 verpakt in een liposoom. Een liposoom is een membraan, een laagje, van fosfolipiden (vet). De liposoom beschermt de inhoud, de vitamine. De liposomen passeren de maag en het maagsap en arriveren in de dunne darm. De liposomen worden dor het Lichaam herkent als vet en worden opgenomen. In de bloedbaan hechten liposomen zich aan cellen. Lichaamscellen hebben ook een membraan van fosfolipiden. Het liposoom geeft dan de B12 af aan de cellen. De vloeibare liposomale vorm van B12 vervangt in de meeste gevallen de injectie of de tablet. Liposomaal is er geen intrinsic factor nodig om opgenomen te worden.

Hier vind je de website van ActiNovo liposomale supplementen.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...