Kurkuma het super-voedings-supplement

Kurkuma het super-voedings-supplement

Kurkuma is verkozen tot het populairste voedingssupplement in Nederland. De kurkuma-wortel staat volop in de belangstelling door zijn bijzondere eigenschappen zoals de bescherming tegen kanker, arthritis en zelfs tegen depressies.

In deze blog een overzicht van de eigenschappen van kurkuma en links naar de onderzoeken. Sommige eigenschappen zijn overdreven, andere eigenschappen zijn alleen nog maar in proefdieren aangetoond en er zijn zelfs “geruchten” die rondgaan en die pertinent niet waar zijn.

Geelwortel is de basis van kurkuma.

De werkzame stof is curcumine. Misschien vreemde namen maar het kruid wordt in de Indiaase keuken al eeuwen gebruikt. Het geeft bijvoorbeeld een gele kleur aan de curry. De geelwortel wordt ook al eeuwen gebruikt in China en India om de medicinale eigenschappen, de werking van de curcuminen.

kurkuma curcumine effecten

kurkuma curcumine effecten

Sinds de eeuwwisseling wordt er in Europa ook onderzoek gedaan naar de werking en de eigenschappen van kurkuma. Er zijn al bijzondere bevindingen gedaan.

Ondersteuning bij depressie

Kurkuma toont steeds vaker aan dat het een effectieve natuurlijk anti-depressivum is. Een onderzoek onder 60 patiënten liet zin dat kurkuma net zo effectief is als prozac. Depressie is gerelateerd aan lage niveaus BDNF, brain derived neurotropic factif,  een zenuwcelstimulerende factor die van de hersenen afkomstig is. Kurkuma verhoogt de BDNF en zou daarmee een rol kunnen spelen bij depressies. In het onderzoek werd het beste resultaat bereikt met de combinatie prozac en kurkuma. Let op; gebruikt u medicatie tegen depressies, ga dan niet zelf "rommelen" overleg met uw huisarts. Misschien brengt de toekomst ooit een combinatie-medicijn of een gecombineerde therapie?

Bescherming tegen Alzheimer

In veel Aziatische landen is het aantal mensen met de ziekte van Alzheimer lager dan in Europa. Onderzoekers geïntrigeerd door dit verschil en onderzochten het dieet van Aziaten en Europeanen. In Azië en met name in India wordt veel meer kurkuma (geelwortel) gegeten in curry. In 2006 publiceerden zij hun bevindingen. De verklaring van het effect van meer kurkuma eten werd gevonden in de anti-oxidant-werking en de ontstekingsremmende werking van curcumine.

Bescherming tegen kanker

Alhoewel er nog onderzoek loopt suggereren(!) studies nu al dat kurkuma kan helpen in het voorkomen, controleren en zelfs terugdringen van bepaalde soorten kanker. Onderzoek liet zien dat het de verspreiding (metastase) van de kanker vermindert. Het verminder de doorbloeding (angiogenese) van de kankercellen en helpt bepaalde kankercellen vernietigen. In een studie naar darmkanker daalde het aantal ontstekingen met 40%.

Kurkuma en gewrichten

Artritis is een ontsteking aan de gewrichten. Kurkuma is een krachtige ontstekingsremmer en zou kunnen helpen bij artritis. Deze studie laat zien dat kurkuma net zo effectief is als ibuprofen, maar dan zonder de bijwekringen. Een andere studie laat zien dat kurkuma beter werkt als diclofenac en ook in deze studie zonder bijwerkingen.

kurkuma vers

Kurkuma supplementen

Supplementen met kurkuma zijn populair. Volgens onderzoek van de NPN het populairste voedingssupplement van Nederland. Maar bij het kiezen van het juiste supplement is dde opname van belang. Kurkuma wordt moeilijk opgenomen door het lichaam. Gecombineerd met zwarte peper (piperine) wordt het al een factor 20 beter. De meest effectieve absorptie is de liposomale vorm. De curcumine verpakt in een laagje fosfolipiden wordt wel opgenomen.

Voedingssupplementen zoals kurkuma zijn vrij verkrijgbaar. Maar bij (ernstige) aandoeningen adviseren wij een professional in te schakelen. Vraag je huisarts of therapeut om advies, zeker als je medicijnen gebruikt.

Curcuminoïden zijn de belangrijkste medicinale stoffen in de aromatische specerij kurkuma (koenjit, Indiase geelwortel). Curcuminoïden (‘curcumine’) bestaan voor 80% uit curcumine I (diferuloylmethaan) en daarnaast uit curcumine II (demethoxycurcumine) en curcumine III (bisdemethoxycurcumine).

Binnen de Indiase ayurvedische geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde wordt kurkuma van oudsher ingezet bij uiteenlopende gezondheidsproblemen waaronder maagdarmklachten, leverziekten, (brand)wonden en ooginfecties.

Veel gezondheidseffecten van curcumine zijn toe te schrijven aan versterking van het antioxidantsysteem, chelatie van zware metalen, ontstekingsremming en/of immunomodulatie.

Licht pittig, gember-achtig. Vandaar de Nederlandse naam geelwortel. Het maakt bijvoorbeeld de kerrie-poeder geel. Asl gele kleurstof heeft het de naam E100. De plant groeit in Zuid-Oost Azië. Het is familie van de gember-plant die in dezelfde vorm wordt gebruikt namelijk de wortel.

De kurkuma wiki vind je hier.

Kurkuma gezond - Kurkuma is goed voor:

Kurkuma is rijk aan vitaminen en mineralen en is gunstig voor het behoud van soepele gewrichten. Ook voor het verlagen van cholesterol in het bloed. Er zijn ook aanwijzingen dat het een positieve werking heeft op het geheugen en de weerstand (immuunsysteem).

Curcumine

De polyfenol curcumine is de actieve stof uit de kurkuma-wortel die ongeveer 3% curcumine bevat. Het wordt moeilijk opgenomen door het lichaam. Het meerendeel belandt uiteindelijk in het toilet en niet in de bloedbaan en de organen.

De kurkuma verpakt met nanotechnologie in een liposoom (laagje fosfolipiden) wordt door het lichaam herkent als vet. Vet passeert gemakkelijk de darmwand. De curcumine komt als een paard van Troje in de bloedbaan terecht. De fosfolipiden-laag van het liposoom fuseren aan de lichaamscellen en geven hun inhoud af aan de cellen. In het algemeen geldt voor liposomale supplementen dat de opname 10 tot 30 keer beter is als de tabletvorm.

Kurkuma bijwerkingen

Als je bloedverdunners gebruikt dan niet meer dan 1 theelepel geelwortel-poeder per dag. Tjidens de zangerschap kun je kurkuma in je voeding gebruiken, vermijd een hoog gedoseerd supplement. Als je zwanger wilt worden dan gene kurkuma gebruiken, het kan de beweeglijkheid van het sperma beïnvloeden en zou testosteron kunnen verlagen.

Kurkuma supplementen

Als voedingssupplement is kurkuma in verschillende vormen verkrijgbaar. Belangrijk bij de keuze van een vorm is de opneembaarheid. Hoeveel van de kurkuma wordt opgenomen in de darmen en hoeveel is echt beschikbaar voor het lichaam? Zwarte peper gecombineerd met vet verbetert de opname. Een geconcentreerde vorm helpt ook meer als het pure wortelpoeder. Het actieve bestanddeel van de curcuma longa is curcumine. Om supplementen te vergelijken controleer je dus de hoeveelheid curcumine per tablet.

Kurkuma (curcuma) tabletten, Kurkuma pillen, Kurkuma poeder, Kurkuma capsules

Kurkuma kopen

Je koopt kurkuma omdat je een bepaald effect wilt bereiken. Kies dan voor de best opneembare vorm. In de tablet- of capsulevorm zonder zwarte peper is het eigenlijk zonde van je geld. Doe het goed of doe het niet.

Let op bij gebruik van tamoxifen (borstkanker) Vrouwen die voor borstkanker worden behandeld kunnen beter voorzichtig zijn met het gebruik van voedingssupplementen met kurkuma. Uit een onderzoek van Erasmus MC Rotterdam blijkt dat kurkuma de werking van het antiborstkankermedicijn tamoxifen nadelig kan beïnvloeden.

Onderzoeken naar kurkuma in 2019

Op het internet wordt veel gepubliceerd over kurkuma. Onderstaand tref je een aantal onderzoeken die in 2019 zijn gepubliceerd. AUB onderzoeken ouder dan 5 jaar zijn vaak ingehaald en soms achterhaald!

1. Curcumine en diabetes type 2

2. Aanwijzingen voor een rol van kurkuma bij NAFLD

3. Over gebruik bij laaggradige ontstekingen

4. Over de toekomstige mogelijkheden van kurkuma als aanvullende therapie bij IBD

5. Kurkuma als nano-particle wordt goed opgenomen

6. Antiaging (het verlengen van de gezonde lifespan) met curcuma

7. Meer informatie over de toepassingen van kurkuma

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...