Drinkvoeding, complete maaltijdvervangers?

Vloeibare (eiwitrijke) voeding wordt steeds vaker gebruikt. Maar wat is drinkvoeding en zijn deze vloeibare maaltijdvervangers gezond? Wat is drinkvoeding? Medische voeding in flesjes wordt al tientallen jaren gebruikt. Drinkvoeding complete maaltijdvervangers of alleen een aanvulling?

Wat is drinkvoeding?

Medische voeding in flesjes wordt al tientallen jaren gebruikt. Vooral in ziekenhuizen. Mensen die snel moeten aansterken en mensen die moeite hebben met kauwen en slikken krijgen hun dagelijkse eten in vloeibare vorm. Bij ernstige slikproblemen wordt er intraveneus gevoed (sonde-voeding). Het is de bedoeling dat deze vloeibare maaltijden alle voedingsstoffen bevatten die je op een dag nodig hebt.

De Europese overheid schrijft voor dat een gemiddeld mens het volgende nodig heeft: vetten, koolhydraten (suikers), eiwitten, vet, vitaminen en mineralen. De meeste vloeibare voeding bevat: suiker, melkpoeder, koolzaadolie, zonnebloemolie en vitaminen. Er zijn 2 soorten drinkvoeding: als vervangende of aanvullende maaltijd om aan te sterken (de schijf van 5 maar dan vloeibaar) en om af te vallen, om je gewicht te beheersen.

Drinkvoeding diabetes

Diabetici gebruiken drinkvoeding meestal om af te vallen. Bij diabetes type 2 (DIAB-2) is het verliezen van overtollig lichaamsvet een eerste behandelstap die erg effectief is. Belangrijk bij drinkbare maaltijdvervangers voor diabetici is de calorische waarde. De voeding moet alle macro- en micronutriënten bevatten maar heeft minder caloriën, er worden minimaal vet en minder en minder koolhydraten gebruikt.

Aankomen met drinkvoeding

drinkvoeding complete maaltijdvervangers

drinkvoeding complete maaltijdvervangers?

Drinkvoeding wordt ook gebruikt om aan te komen. Bijvoorbeeld: mensen die door een trauma veel gewicht zijn verloren, die herstellen van anorexia of die om medische redenen zwaarder moeten worden zoals bij ondergewicht en de wens om zwanger te worden. Om aan te komen wordt er, integenstelling tot afvallen, meer caloriën toegevoegd in de vorm van koolhydraten en vetten. Dus is drinkvoeding een complete maaltijdvervanger?

Drinkvoeding voor ouderen

Senioren verliezen in toenemende mate hun eetlust. Ouderen die vereenzamen hebben om verschillende redenen steeds minder zin om te eten. Enerzijds omdat de energie-behoefte afneemt anderszijds omdat de levenslust afneemt. Om de drempel te verlagen, om het gemakkelijk te maken toch voeding binnen te krijgen is drinkvoeding misschien een optie. De vicieuze circel kan dan doorbroken worden, vermits er begeleiding en controle is.

Crohn, colitis en andere darmontstekingen

Patiënten met (chronishe) ontstekingen in hun darmen hebben soms moeite met het verteren van voeding. Drinkvoeding is lichter, gemakkelijker te verteren. Het kost het spijsverteringssystem minder moeite om de voedingsstoffen op te nemen. Ook kan gewone voeding veteren pijnlijk zijn. De ontstekingen vormen littekens in de darmen en verstoren het microbioom. Na verloop van tijd krijgen patiënten met chronische ontstekingen moeite met het opnemen van voldoende voedingsstoffen. Ook als zijn gezond eten. Het aanvullen van de voeding met drinkvoeding of voedingssupplementen kan dan geadviseerd worden door huisarts of diëtist.

Drinkvoeding zonder melk (lactose)

Veel mensen zijn gevoelig voor lactose, een melk-allergie of zuivel-overgevoeligheid. De aanmaak van het spijsverteringsenzym lactase is niet voldoende of afwezig. Het melksuiker (lactose) veroorzaakt dan klachten. Speciale drinkvoeding moet dan zuivel-vrij zijn.

Drinkvoeding waar te koop?

De standaard drinkvoeding wordt vooral “verkocht” via het ziekenhuis, diëtisten en speciale webshops.

Is drinkvoeding gezond?

De samenstelling voldoet keurig aan de (minimale) eisen die gesteld worden. De calorische waarde voldoet en het minimum aan vitaminen en eiwitten is aanwezig. Maar het blijft vooral: water, olie, suiker en melkpoeder met smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Het belangrijkste voordeel is dat het soms wordt vergoed als het is voorgeschreven door specialist of huisarts.

Vloeibare maaltijdvervangers

Juvo is plantaardige drinkvoeding gemaakt van biologische granen, groenten, fruit, wieren en paddestoelen. Zonder suiker, zonder melk (lactose), zonder toevoegingen. Complete voeding rijk aan complexe koolhydraten, vezels, vitaminen, mineralen, plantaardige vetten, eiwitten met alle aminozuren. De ingrediënten worden in zijn geheel gebruikt en zijn niet verhit, de enzymen voor de vertering blijven actief. Er zijn 4 soorten Juvo: de basis is Juvo original, met extra eiwitten is de Juvo raw green proteïnen, om af te vallen de Juvo Slim en als aanvulling de Juvo superfoods.

  • Lees hier meer over de top tien maaltijdvervangers.
  • Lees hier meer over Juvo.
  • Juvo bestellen doe je hier.
  • Heeft drinkvoeding nadelen?

Blog door Rinjo Israels.

Photo by Anna Pelzer on Unsplash

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...