Goede voornemens 2020

10 effectieve tips zodat je goede voornemens in 2020 wel uitkomen

Ruim 80% van de Nederlandsers start 2020 met goede voornemens, nieuwe doelen en verbeteringen om gezonder en gelukkiger te worden. Helaas blijkt dat half januari het merendeel van alle goede voornemens al is verdwenen of mislukt.
Bereid je goed voor, dan lukt het wel om af te vallen, te stoppen met roken, je gelukkiger te voelen. De top 10 goede voornemens 2020 met tips en advies om de goede voornemens te laten slagen in 2020;

Sociale goede voornemens 2020

1. Meer tijd en aandacht voor vrienden en familie.

Interactie met je geliefden maakt je gelukkiger, en het helpt je ook langer te leven. Een actieve rol vervullen in je sociale kring verlengt je leven. Lees meer over de Veroudering afremmen, het geheim van Okinawa.

2. Iets nieuws leren, jezelf ontwikkelen

Ontwikkel jezelf, verdiep je in je eigen vak, volg een cursus waar je zin in hebt. Leer bijvoorbeeld meer over voeding en gezondheid, lees onze blogs.

3. Altruïsme, iets geven aan een ander.

Geeft een ander je tijd, je aandacht en je liefde. Ondersteun een lokaal goed doel, wordt lid van een service-club of steek de handen uit de mouwen bij de voedselbank. Je hoeft geen geld te geven, maar wel je energie. Je wordt beloond met dankbaarheid en erkenning en dat stimuleert de aanmaak van je gelukshormonen.

Financiële goede voornemens 2020

Alles op orde krijgen, beter met je geld omgaan verstandiger consumeren en geld besparen.

Stel een meetbaar doel; een bepaald bedrag over een bepaalde periode. Wat ga jij kopen na bijvoorbeeld 6 maanden.

Bespaar op energiekosten, verzekeringen, tele-communicatie-kosten, vermijd dure supermarkten, google eens op life-hacking-tips.

Houd een kasboek bij en krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven. Daarna stel jezelf budgetten op waarbij je bespaart op verplichte zaken en verhoog je je budget voor hobby’s en leuke dingen. Bijvoorbeeld cadeautjes of giften.

Stel jezelf voor elke aankoop de vraag; heb ik het echt nodig, is er een alternatief, wat gaat deze aankoop toevoegen en wil ik deze aankoop over 1 week nog steeds? Binnen ene paar weken bewust consumeren leidt al tot een duurzamere aankopen en besparingen.

goede voornemens

Goede voornemens

Gezonde goede voornemens 2020

15% van de mannen wil afvallen en 16% van de vrouwen wil afvallen in 2018. Dit is eigenlijk te weinig als je weet dat ruim 53% van de mannen overgewicht heeft en dat ruim 44% van de vrouwen overgewicht heeft.

Overgewicht aanpakken met een dieet is maatwerk. Bij iedereen is er een andere oorzaak die het overgewicht verklaart.

Een hormonale oorzaak; de verhoudingen tussen ghreline, leptine en incretine bepalen je trek, je eetlust. Een hormonale disbalans leidt ertoe dat je meer eet dan je verbrandt, dus je komt aan.

Je drinkt te weinig water. Mensen die te weinig drinken hebben eerder overgewicht. Het lichaam geeft een signaal “meer vocht” en jij vertaald dit in “meer eten”. Als je kiest voor vochtrijke groenten en fruit is er weinig aan de hand, maar alle andere voeding brengt teveel calorieën met zich mee.

Je eet niet alle macronutriënten; teveel proteïnen, teveel vetten, teveel koolhydraten, te weinig vezels. Het lichaam gebruikt vetten en koolhydraten als brandstof, proteïnen als bouwstof en vezels verzadigen en voeren afvalstoffen af.

Te weinig beweging. Het basaal metabolisme (de verbranding in rusttoestand) is verlaagd. Dit kan ook doordat je een crashdieet hebt gevolgd. Je BMR moet omhoog. Niet teveel, houdt als richtlijn aan 400 kcal extra verbranden per dag door meer te bewegen. Boven de 400 kcal ontstaat een compenserende honger.

Je slaapt te weinig. In je slaap reinigt en herstelt je lijf. Als je dit proces te weinig tijd geeft leidt dit tot overgewicht. Ga op tijd naar bed en slaap 7 uur.

Je eet te weinig vet. Vet? Ja, je hebt essentiële vetzuren nodig voor een goede vetvertering. Zorg dagelijks voor voldoende omega-3, dat is ook goed voor de vet-vocht-verhouding in je huid.

Je darmflora werkt niet mee. De samenstelling van de bacterie-stammen in je darmen bepaalt mede hoeveel calorieën er uit je voeding worden opgenomen. Er zijn tientallen redenen om te werken aan een optimale darmflora.

De oplossing die deze oorzaken breed aanpakt is het duurzaam aanpassen van je lifestyle. Duurzaam omdat je voor altijd anders moet gaan leven. Na het afvallen heb je minder calorieën nodig, val je weer terug in oud gedrag, dan komen de kilo’s weer terug.

2. stoppen met roken

Heb je de kans gemist om in Oktober te stoppen met de Stoptober-aktie? 1 Januari is een perfecte stop-datum. Maar let op; Stoppen met roken betekent vaak dat je aankomt. Je smaak, je spijsvertering en je metabolisme (verbranding) veranderen als je geen nicotine meer binnenkrijgt, als je gaat compenseren met eten voor die sigaret die je moet missen. Ook zie wij bij “stoppers” dat zij meer sauzen, meer verzadigde vetten en meer zout gaan gebruiken. Gemiddeld komt iemand die stopt met roken 3,5 kilo aan!  Hier meer informatie over het stoppen-met-roken-pakket.

Als je stopt met roken en je wilt niet aankomen heb je een dubbele uitdaging. Speciaal hiervoor hebben wij een pakket samengesteld dat je helpt met beide uitdagingen; stoppen met roken en je lijn behouden.

3. Meer sporten, meer bewegen, een gezonde lifestyle.

Niet alleen om af te vallen, maar inspanning zorgt voor betere ontspanning, een betere spijsvertering en beter slapen. Daarnaast ziet een getraind lichaam er gezonder en mooier uit. Gezond eten, goed bewegen en slapen met voldoende water drinken zorgt ervoor dat je weer straalt.

 4. Minder stress.

Maak je minder druk om alles, leer te relativeren, verdiep je in mindfulness of leer meer over Zen. Teveel stress veroorzaakt o.a. overgewicht, je veroudert sneller en je verhoogt enorm je risico op allerlei chronische aandoeningen. Gezonde voeding helpt je om stress te weerstaan, maar richt je op de oorzaak, naast de symptomen.

Succes-tips die je helpen om je goede voornemens te laten slagen.

* Hoe verander je je lifestyle duurzaam? Een SMART-doel gaat je helpen. Visualiseer je eind doel en maak het meetbaar.

* Hoeveel kilo wil je afvallen binnen hoeveel, welke maat wil je wanneer aankunnen, hoeveel wil je per maand overhouden en wat ga je met dat geld wanneer kopen.

* Meet je tussentijdse resultaten en vier je successen. Noteer wekelijks je gewicht, je uren slaap, je liters water, je spaarpotje. Meet niet dagelijks, maar wekelijks.

* Herinner jezelf aan je plan en je doelen. Hang afbeeldingen en spreuken op. Plak ze op je spiegel, je kledingkast, de wc of je koelkast.

* Kies 1, 2 of 3 doelen. Maak je plan, voer het uit, controleer je voortgang, pas eventueel je plan of doel aan en houdt vol.

Een maand geen alcohol in Februari 2020

Ontstaan als goed-doel challenge is een maandje geen alcohol steeds meer een gezonde gewoonte geworden voor vele Nederlanders. Een droge januari zonder alcohol is wel een uitdaging als je veel uitnodigingen hebt liggen voor nieuwjaarsborrels. Je tweede kans is de alcohol-loze februari maand. Plus, februari heeft 3 dagen minder.

Elke jaar een dry february

Een maand geen alcohol drinken verandert je drinkgewoonte en je voelt je fitter. Experts zeggen over een maand zonder alcohol; “Er verandert weinig structureel, maar elke dag dat je geen alcohol gebruikt is een gewonnen dag. Er is geen enkel bewijs dat alcohol iets goeds voor je doet, maar wel veel bewijs dat alcohol schadelijk is”.

Waarom is een maand zonder alcohol gezond?

Volgens Ikpas voelt ruim 53% van de deelnemers zich fitter. Alcohol die je consumeert gaat direct door de maagwand de bloedbaan in, vervolgens moet de lever dit gif afbreken, opslaan en afvoeren. Terwijl die lever al duizenden processen in je lijf aanstuurt. In plaats van het afbreken en verwerken van alcohol heeft je lever echt iets beters te doen.

Ondersteun je lever, ondersteun de reinigende werking van je lever.

Wil je alles halen uit je maand zonder alcohol, je dry february? Reinig je lever met een cleanse-programma. Een combinatie van natuurlijke ingrediënten. Een speciale ochtend formule en een speciale avondformule (2 x 2 kleine capsules). Deze lever-detox heeft een unieke gefaseerde aanpak die de lever ondersteunt in haar verschillende verwerkingsfasen.

Veel succes met je droge februari en vanaf 2 maart, een beetje minder is echt goed voor je!

Meer over afslanken op deze pagina.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...