Spijsvertering afslanken

Wist je dat een trage spijsvertering je afslank-pogingen tegenwerkt?

Spijsvertering afslanken, het ene kan niet zonder het andere. Ja, echt, een onregelmatige stoelgang zorgt ervoor dat je overgewicht vasthoudt.

In deze blog uitleg over de connectie tussen een onregelmatige stoelgang en overgewicht. 

In het kort: verstopping veroorzaakt een ophoping van toxinen en afval in je lichaam en veroorzaakt ontstekingen die het je heel moeilijk maken om gewicht te verliezen op verschillende manieren.

Opgenomen afval vergiftigt het lichaam

Als de darm niet met regelmaat geleegd wordt worden afval, toxinen, hormonen weer opgenomen door het lichaam. Het recyclen van afval leidt tot een toename van gifstoffen in de darmen.

Bacteriën groeien

De divertikels in de dikke darm staan onder druk bij een ophoping van ontlasting. Samen met een lage activiteit van de spieren die zorgen voor de peristaltische beweging ontstaat er ruimte voor voedselresten die gaan rotten. Rottend voedsel in de darmen zorgt voor de groei van pathogene bacteriën, parasieten en schimmels. Sommige bacteriestammen produceren zelfs toxinen (bijvoorbeeld LPS, lipopolysacchariden). De overgroei van de bacteriën en een toename van gif en afval kan leiden tot ontstekingen in de darmen.

Ontstekingen en een lekkende darm

spijsvertering afslanken

spijsvertering afslanken

Toxinen en ontstekingen in de darmen verzwakken de darmwand en veroorzaken de zogenaamde leaky gut, het lekkende darm syndroom. Zoals het woord zegt, lekkende darm betekent dat de bekleding van de darmwand onverteerde voeding, afval, LPS, cholesterol en vetten doorlaat naar de bloedstroom en lymfen. Het immuunsysteem reageert onmiddellijk tegen deze vreemde indringers met een ontstekingsreactie. De vergiftiging en de systemische ontstekingen bedreigen de gezondheid van de organen. De zwakste organen hebben het meest te leiden. Dit proces leidt tot obesitas en insuline-resistentie (voorlopen van diabetes type 2).

Darmbacteriën uit balans

Dysbiose wordt mede veroorzaakt door ontstekingen in de darmen. Dysbiose betekent een onbalans in de verhouding tussen goede, slechte en neutrale bacteriën in de darmflora. De darmflora heeft een belangrijke rol in de spijsvertering, de eetlust, de hormoonhuishouding, energie, het darmslijmvlies, buien, ontstekingen en insuline-resistentie.

Bloedsuiker uit balans

Insuline is een hormoon dat het bloedsuiker reguleert. Het brengt de suiker die wij consumeren als glucose naar de spieren. Systemische ontstekingen blokkeren de insuline-receptoren. Dit betekent dat je resistent wordt voor de insuline. In plaats van glucose opslaan als energie wordt het als vet opgeslagen. Symptomen van insuline resistentie zijn bijvoorbeeld buikvet en het toenemen van gewicht. Daarboven op; het buikvet is een biologisch actief weefsel dat hormonen produceert en ontstekingen veroorzaakt. In essentie, het buikvet creëert ontstekingen die in een vicieuze cirkel weer leiden tot meer vetopslag. (lees ook de blog over de vicieuze vet-cirkel).

Eetlust

Systemische ontsteking kan leiden tot leptine resistentie. Leptine is het hormoon dat je ene vol gevoel geeft. Als wij minder gevoelig worden voor dit hormoon ( dus resistent worden) is het moeilijker om het hongergevoel weg te eten. Je voelt je vaker hongerig, hebt meer trek, gaat meer eten en het overgewicht neemt toe.

Schildklier

De schildklier is erg gevoelig voor toxinen. De immuun-respons en de ontstekingen die worden veroorzaakt doordat proteïnen door de lekkende darm passeren in de bloedsomloop. Dit heeft invloed op het ontstaan van auto-immuunziekten. Zo is Hashimoto (hypothyroïdie / HE) een vorm van een trage schildklier.

Bij verstopping verwerken wij o.a. hormonen niet goed. Een van die hormonen is oestrogeen. De hoeveelheid oestrogeen in het lichaam neemt toe, dit leidt tot toename van TBG (thyroid binding globulin) en vermindert de beschikbaarheid van schildklier-hormoon in het lichaam.

Om een gezonde goed functionerende schildklier te hebben moet je een goed werkend spijsverteringssysteem hebben.

Symptomen van een trage schildklier of Hashimoto zijn gewichtstoename, een trager metabolisme en verstopping.

Laag in energie, vermoeidheid 

Vergiftiging leidt tot minder toevoer van zuurstof aan het lichaam. Zonder zuurstof raken onze energie-voorraden uitgeput. Een uitgeput vermoeid lichaam verteert slechter en ontgift zichzelf minder. Dit verlaagt de hoeveelheid energie en wilskracht om te sporten en gezond te eten.

Samenvattend

Met deze kennis en informatie ben je het hopelijk met mij eens dat een gezonde spijsvertering en een gezond dieet de eerste stap is naar een blijvend gewichtsverlies.

Ik ben zelf het bewijs. Dus ook al heb je al verschillende diëten geprobeerd en doe je van alles om die extra vetlaag te verwijderen. Of sta je op het punt om weer een afslank-poging te ondernemen? Vraag jezelf dan eerst af of je wel goed genoeg zorgt voor je spijsvertering en ingewanden.
Een niet optimaal functionerende spijsvertering gaat je niet helpen. Heb je vragen of wil je hulp? Neem contact met mij op.
© Rinjo Israels Juni 2016

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...