Slank worden, slank blijven

Blog over Slank worden slank blijven Afvallen is en blijft een hot topic waarbij de ene hype weer snel wordt ingehaald door de volgende hype. Sinds de jaren 60, toen obesitas begon te groeien, zijn er al honderden methoden en diëten gelanceerd.

Van apparaten die via televisie werden verkocht tot aan speciale pillen, drankjes en shakes. Het ene dieet-boek na het andere wordt gepubliceerd en goed verkocht. Waarom steeds een nieuwe afslankmethode?

Alle diëten werken als je ze goed volgt. Immers, minder calorieën consumeren en meer verbranden leidt tot gewichtsverlies. Of je nou alleen maar proteïnen eet, heel veel vet eet, calorieën of punten telt, je maaltijden vervangt met shakes en repen, of meer beweegt, alles wat de energie-balanse verbetert leidt tot gewichtsverlies.

Helaas is afvallen slechts de eerste stap, nadat het streefgewicht geheel of gedeeltelijk bereikt is vervallen de meeste mensen weer in hun oude gewoonten en komen er weer kilo’s bij. Terugkijkend op het dieet heeft het dus niet gewerkt en proberen mensen de volgeden trend. Een gemiddelde “afslanker heeft meer dan 5 verschillende pogingen gedaan.

1 x dik is altijd lijnen

Heb je overgewicht gehad en ben je afgevallen dan moet je blijvend de rest van je leven actief je lijn bewaken. Slank worden is een uitdaging, daarna op gewicht blijven is nog moeilijker, maar zeker de moeite waard! Zonder overgewicht leef je langer, gezonder en gelukkiger.

Slank blijven

Tijdens het afvallen, welke methode je ook maar kiest, heb je minder gegeten en of meer calorieën verbrandt. Een slanker lijf heeft minder brandstof nodig om zichtzelf te onderhouden als voorheen. Per 5 kilo slanker mag je 70 kcal per dag minder eten om op gewicht te blijven.

Hoe blijf je slank?

Het lijkt erop dat je blijvend aan de lijn moet…. Maar het leven mag ook leuk zijn. Lekker eten en drinken is geweldig. Een voorwaarde om slank te blijven is het optimaliseren van de energie die gebruikt en de manier waarop je lijf die energie verbrandt.

Laatste trends uit de slank-wetenschap

Nu obesitas en steeds groter probleem wordt storten wetenschappers en de industrie zich op deze uitdaging. Natuurlijk om geld te verdienen, maar overvoeding is inmiddels een groter maatschappelijk probleem als ondergewicht (honger). De verdeling van calorieën wereldwijd is nog steeds niet in balans. Overgewicht en obesitas kosten de samenleving geld en leiden tot en serie aan (chronische) aandoeningen.

Voorwaarden om slank te blijven

1. De verhouding van macronutrienten

50% van je energie bestaat uit complexe koolhydraten, geen snelle suikers maar onbewerkte koolhydraten uit groente,fruit en volle granen. Ongeveer 300 gram koolhydraten per dag. 35% van je energie uit gezonde onbewerkte vetten en olie. Vet in verschillende vormen: roomboter, kokosvet, olijfolie, uit vis en vlees en plantaardig vet. Ongeveer 100 gram per dag. 15% van je energie uit eiwitten, bij voorkeur plantaardige proteïnen en uit verschillende bronnen zodat je alle aminozuren binnen krijgt. Ongeveer 90 gram per dag.

2. De juiste voeding

Voeding is kleurrijk, vers en zo onbewerkt mogelijk. Niet uit een fabriek maar uit de zee en van het land. Wat op je bord ligt moet herkenbaar zijn. Zonder toevoegingen zoals kleur- of zoetstoffen, met een minimum aan conserveringsmiddelen. Voeding is ook 2 liter water per dag en 35 gram vezels.

3. De verbranding van je voeding

Voeding bevat bouwstoffen (vitaminen, mineralen) en energie in de vorm van koolhydraten en vet. Door je lichaam rust te geven, niet eten (vasten) en door je lijf te laten bewegen stimuleer je de afwisseling in de verbranding van koolhydraten (glucose) en vet.

Slank blijven is een reset van je lifestyle en een reset van je lijf.

Op basis van de beste onderzoeken is de switch naar een actieve lifestyle een voorwaarde om slank te blijven. Kracht training zorgt voor meer spieren en meer spierkracht en verhoogt zo de verbranding, je BMR. Cardio doe je op een nuchtere maag om de voorraad glucose te verbranden. Kracht training doe je als je gegeten hebt, je hebt de energie nodig om die spieren te laten werken. HIIT High intensity interval training is een efficiënte methode om glucose te verbranden.

Vast 12 tot 16 uur per dag. Gewoon elke dag niet meer eten na het diner en pas ontbijten als je echt trek hebt, niet omdat het moet of hoort. Om slank te worden is intermittent fasting een natuurlijke en succesvolle methode. Vasten, bewegen, gezond eten en supplementen helpen om je verbranding van glucose en vet te optimaleren. Lees hier meer over vet verbranden.

Door Rinjo Israels van RESET36, lifestyle coach in Apeldoorn.

Slank worden slank blijven

deze blog in een magazine

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...