Microbioom brug tussen voeding en gezondheid

Een beter microbioom, minder chronische ziekten. Nieuw onderzoek bewijst de theorie, de darmbacteriën zijn de verbindende schakel tussen je voeding en je gezondheid. Microbioom brug tussen voeding en gezondheid. Een gezond dieet vermeerdert de goede bacteriën in de darmflora terwijl een slecht dieet leidt tot groei van mogelijk schadelijke bacteriën.

Nieuwe onderzoeksmethode microbioom

Het staat vast dat dieet invloed heeft op gezondheid en ziekte maar de onderliggende mechanismen (hoe het werkt) zijn nog niet helemaal duidelijk. Een team onderzoekers van het Baylor College of Medicine rapporteert in het American Journal of Clinical Nutrition over de relatie tussen de kwaliteit van de voeding en de bacteriën op het darmslijmvlies (de darmflora). De onderzoekers toonden aan dat een goed kwalitatief hoogwaardig dieet leidt tot meer goede bacteriën. Een slecht dieet leidt tot een verslechtering van het microbioom. De onderzoekers stellen voor dat het verbeteren van het microbioom door middel van voeding onderdeel kan zijn van het verminderen van chronische ziekten.

Microbioom brug tussen voeding en gezondheid

"In deze studie lag de focus op dieet-patronen zoals omschreven in de Healthy Eating Index (HEI)-2005 en de relatie met het microbioom," volgens auteur Dr. Li Jiao, associate professor of medicine-gastroenterology en lid van “Dan L Duncan Comprehensive Cancer Center at Baylor College of Medicine”. "In vorige studies werden al relaties aangetoond tussen een gezond dieet en een lager risico op alvleesklier-kanker”.

Microbioom brug tussen voeding en gezondheid

Microbioom brug tussen voeding en gezondheid

Voeding is een belangrijke factor in het beïnvloeden van de structuur van het microbioom in de darmen. Dit heeft weer invloed op de mate waarin goedaardige bacteriën een plek kunnen vinden en kunnen groeien. Het menselijk microbioom heeft invloed op de opname van micronutriënten (vitaminen en mineralen), de productie van vitaminen, de energie-opname uit de voeding, chronische ontstekingen en de weerstand, allemaal factoren die invloed hebben op het ontstaan van ziektes.

Analyse van darmslijmvlies

Nieuw in dit onderzoek is de onderzoeksmethode. De meeste andere studies naar het microbioom maken gebruik van ontlastings-onderzoek. In dit onderzoek is onderzoek verricht op het microbioom in het darmslijmvlies. Er is een verschil tussen het microbioom in de darmen en de: dode bacteriën, bacterie-resten en metabolieten zoals in de ontlasting wordt gevonden. Analyses op het microbioom uit het darmslijmvlies geven een beter beeld.

De onderzoekers gebruikten de”next-generation” technieken voor hun analyses. Met een endoscoop waren monsters genomen van het darmslijmvlies van de gezonde deelnemers (50 – 75 jaar) bij het Michael E. DeBakey Veterans Affairs Medical Center in Houston tussen 2013 en 2017. De onderzoekers hebben de opgeslagen samples van 5 jaar geanalyseerd. Voordat de colonscopie werd uitgevoerd hadden de deelnemers een vragenljist ingevuld over hun dieet.

Dieet heeft invloed op het microbioom

Jiao en haar collega’s vonden dat het dieet zoals geadviseerd door de Dietary Guidelinse for Americans (vergelijkbaar met het Nederlandse voedingscentrum) meer goede bacteriën met ontstekings-remmende eigenschappen laat groeien. Het dieet bevat veel fruit en groente, hele granen en weinig toegevoegde suiker, weinig alcohol en weinig vetten. Een slecht dieet is gerelateerd aan meer pathogene (ziekmakende) bacteriën zoals de Fuso bacterie die een relatie heeft met darmkanker.

De onderzoekers stellen dat: dieet heeft effect op de structuur van het microbioom wat kan leiden tot verbeteringen in de weerstand, ontstekingen en chronische ziektes.

Wat doen probiotica voor chronische ziektes?

De volgende stap van de onderzoekers is het bevestigen van deze studie in een grotere populatie . Ook willen zij onderzoeken hoe bacteriën (of de producten van bacteriën zoals korte keten vetzuren) het milieu in de darmen kunnen beïnvloeden en of het de groei van tumoren en de ontwikkeling van chronische ziektes kan afremmen. Ook zijn de onderzoekers geïnteresseerd om uit vinden of bij proefpersonen met een slecht dieet en een minder microbioom ingrepen met pre-biotica, pro-biotica of dieet een rol spelen omdat in andere onderzoeken nog verschillende resultaten zijn aangetroffen.

Andere factoren die invloed hebben op het microbioom zijn; veroudering, genen en bepaalde medicatie. Deze factoren kun je niet beïnvloeden. Je dieet, wat je eet bepaal je zelf, dat kan aangepast worden en kan een aanpak opleveren die het microbioom goed ontwikkeld en een bijdrage levert aan gezond leven. De onderzoekers suggereren dat het verbeteren van het microbioom onderdeel van een plan kan zijn om het risico op chronische ziektes te reduceren.

Lees hier het artikel.

Journal Reference:
1. Yanhong Liu, Nadim J Ajami, Hashem B El-Serag, Clark Hair, David Y Graham, Donna L White, Liang Chen, Zhensheng Wang, Sarah Plew, Jennifer Kramer, Rhonda Cole, Ruben Hernaez, Jason Hou, Nisreen Husain, Maria E Jarbrink-Sehgal, Fasiha Kanwal, Gyanprakash Ketwaroo, Yamini Natarajan, Rajesh Shah, Maria Velez, Niharika Mallepally, Joseph F Petrosino, Li Jiao. Dietary quality and the colonic mucosa–associated gut microbiome in humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 2019; DOI: 10.1093/ajcn/nqz139

Lees meer over de nieuwste ontwikkelingen. Hier de blogs over probiotica.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...