Low carb-dieet verhoogt risico

Low carb-dieet verhoogt risico op vroegtijdig overlijden door kanker en hart- en vaatziekten.(1)

Wat is een low carb-dieet?

Low carb-dieet verhoogt risico. Low carb betekent een dieet of voedingspatroon met weinig tot geen koolhydraten. Dus veel vet en/of veel proteïnen (eiwit-dieet, ketogeen-dieet). Het tegenovergestelde is ook waar (2), een dieet met voldoende complexe koolhydraten (uit groente, fruit en volle granen) verlaagt het vroegtijdig overlijden door kanker en hart-en vaatziekten.

Wat is een “carb” of koolhydraat?

Wat is een low carb-dieet?

Low carb-dieet verhoogt risico. Low carb betekent een dieet of voedingspatroon met weinig tot geen koolhydraten. Dus veel vet en/of veel proteïnen (eiwit-dieet, ketogeen-dieet).

Het tegenovergestelde is ook waar (2), een dieet met voldoende complexe koolhydraten (uit groente, fruit en volle granen) verlaagt het vroegtijdig overlijden door kanker en hart-en vaatziekten.

Wat is een “carb” of koolhydraat?

Carbohydrates of koolhydraten zijn suikers. Maar er zijn verschillende soorten suikers, de snelle enkelvoudige suikers (mono-sachariden zoals glucose) en de langzame suikers of complexe koolhydraten (di- en polysachariden). Het verschil tussen een suikerklontje of volkorenbrood.

Low carb-dieet verhoogt risico

Complexe koolhydraten

De complexe suikers zijn in hun natuurlijke vorm vaak gecombineerd met vezels die de vertering vertragen. In de spijsvertering worden complexe suikers langzaam opgenomen en voorkomen daarmee een piek en een dip in het bloedsuiker. Hiermee blijft het lichaam gevoelig voor insuline en wordt het risico op diabetes 2 veel lager.

Is suiker nou goed of niet?

Complexe koolhydraten moeten onderdeel zijn van je voeding, bij voorkeur zijn al je koolhydraten in de vorm van di- en polysachariden. Suiker, ook in de vorm van wit-meel-produkten (pasta en witbrood) heeft geen voordelen voor de gezondheid, is schadelijk voor de darmflora en de insuline-gevoeligheid. Waar je suiker kunt vermijden of vervangen moet je dat doen.

Kunstmatige zoetstoffen dan?

Zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose, saccharine, neotaam, advantaam en acesulfaam K maken de darmbacteriën giftig. (3) Kunstmatige zoetstoffen geven het lichaam en zoetprikkel, je gaat 15% meer eten en de insuline-gevoeligheid daalt. Stevia is een natuurlijke zoetstof, die weliswaar bewerkt, wordt toegevoegd maar binnen het mximum wel veilig is.

Welk dieet is gezond?

Een dieet dat alle micro-nutriënten (vitaminen en mineralen) en macro-nutriënten bevat, de juiste vetten, complexe koolhydraten, minimaal vlees, 2-3x per week vette vis, meer gevogelte en vooral plantaardige proteïnen (eiwitten). Lees hier meer over het 12:20 dieet  een uitgewerkte vorm van intermittent fasting en de verhouding tussen macro-nutriënten.

Rinjo Israels, 25 oktober 2018. ©

  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180828085922.htm
    2. Voedingsrichtlijnen Nederlandse Gezondheidsraad, alle publicaties van Harvard Health over voeding.
    3. https://www.cnbc.com/2018/10/03/artificial-sweeteners-are-toxic-to-digestive-gut-bacteria-study.html

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...