Vet eten leidt tot verstoring darmflora en veroorzaakt diabetes

darmflora diabetes vet eten

Vet eten verlaagt IgA, verhoogt ontstekingen en veroorzaakt diabetes
Onderzoekers hebben ontdekt hoe ons dieet het immuunsysteem in de darmen verzwakt wat kan leiden tot diabetes type-2.
Steeds meer onderzoek ondersteunt het idee dat bij overgewicht ons immuunsysteem reageert op deeltjes van bacteriën die lekken door de wand (lekkende darm). Dit resulteert in (laaggradige) ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen weer leiden tot insuline resistentie, de voorloper van diabetes type 2.

Nieuw onderzoek microbioom

In nieuw onderzoek gepubliceerd in Nature Communications geven de onderzoekers aan dat een dieet (voedingspatroon) met veel vet een bepaald type cellen in de de darmen beïnvloedt: de B-cellen, en dan speciaal de B-cellen die een proteïne aanmaken genaamd IgA (antilichaam immunoglobuline A) B-cellen zijn lymfocyten die een belangrijke rol spelen in het humorale immuunsysteem
Er is ontdekt dat tijdens obesitas er minder B-cellen zijn in de darmen die IgA aanmaken. IgA wordt geproduceerd in ons lichaam en is cruciaal in het reguleren van de soorten bacteriën die leven in de darmen (darm-microbioom). IgA acteert als een defensiemechanisme dat helpt bij het neutraliseren van mogelijk gevaarlijke of schadelijke bacteriën die groeien als het darmmilieu verandert door een verkeerd dieet. Met verkeerd dieet wordt bedoeld eenzijdige voeding of te vette voeding.

Lagere IgA waarden bij obesitas

In het onderzoek werd duidelijk dat de bloedsuiker-waarden verslechteren als er te weinig IgA is en er te vet wordt gegeten. Als deze “verkeerde” darmflora wordt getransplanteerd naar proefdieren zonder darmflora ontstonden er weer laaggradige ontstekingen en diabetes. IgA reguleert dus de hoeveelheden slechte bacteriën in de darmflora tijdens obesitas veroorzaakt door te vet eten.

darmflora diabetes vet eten

darmflora diabetes vet eten

In samenwerking met bariatrische chirurgen zagen de onderzoekers verhoogde waarden IgA in de ontlasting van mensen die behandeld waren.

Vet eten en diabetes

Het onderzoek laat een sterke relatie zien tussen een dieet met veel vet, obesitas en het tekort aan IgA in de darmen wat leidt tot ontstekingen en insuline-resistentie. De kennis dat deze soort antilichamen de ziekmakende (pathogene) bacteriën reguleert en beschermt tegen een leaky gut (lekkende darm) en andere complicaties van obesitas geeft krachtige instrumenten in de strijd tegen diabetes.

Als de onderzoekers in staat zijn de IgA te verhogen dan zou dit een middel kunnen worden om de soorten bacteriën in de darm te reguleren. Vooral als het gaat om laaggradige ontstekingen en uiteindelijk de insuline resistentie. Dit onderzoek kan de basis vormen voor nieuwe behandelmethoden.

Bron: 1. Helen Luck, Saad Khan, Justin H. Kim, Julia K. Copeland, Xavier S. Revelo, Sue Tsai, Mainak Chakraborty, Kathleen Cheng, Yi Tao Chan, Mark K. Nøhr, Xavier Clemente-Casares, Marie-Christine Perry, Magar Ghazarian, Helena Lei, Yi-Hsuan Lin, Bryan Coburn, Allan Okrainec, Timothy Jackson, Susan Poutanen, Herbert Gaisano, Johane P. Allard, David S. Guttman, Margaret E. Conner, Shawn Winer, Daniel A. Winer. Gut-associated IgA immune cells regulate obesity-related insulin resistance. Nature Communications, 2019; 10 (1) DOI: 10.1038/s41467-019-11370-y

University Health Network. "High-fat diet and gut bacteria linked to insulin resistance." ScienceDaily. ScienceDaily, 13 August 2019.

Meer over het microbioom in de blog de brug tussen voeding en gezondheid.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...