Bruin vet is goed voor je gezondheid

Nieuw onderzoek kan leiden tot nieuwe aanpak diabetes en obesitas.
Onderzoekers (Rutgers en zijn wetenschappers) hebben ontdekt hoe bruin vet, onderhuids bruin vetweefsel, kan bijdragen aan het voorkomen van obesitas en diabetes.

Bruin vet is goed voor je gezondheid.

Bruin vet, obesitas en diabetes

De studie voegt kennis toe over de rol van het bruine vet in de gezondheid. Deze nieuwe bevindingen zouden kunnen leiden tot nieuwe medicijnen om obesitas en diabetes type 2 te voorkomen. De studie is gepubliceerd in Nature.

Bruin vet wordt gezien als een verwarmingselement van het lichaam. De meeste mensen hebben maar een paar gram bruin vet in hun nek, bij het sleutelbeen, bij de nieren en de ruggegraat. Als het bruine vet wordt geactiveerd door koude begint het suikers en vet uit het bloed te verbranden om zo warmte te maken.

Bruin vet en BCAA

De studie vond dat bruin vet ook kan helpen om het lichaam te filteren en om BCAA (lange keten aminozuren) uit het bloed te verwijderen. De BCAA’s (leucine, isoleucine en valine) vind je bijvoorbeeld in eieren, vlees, vis, kip en melk. Ook worden BCAA’s gebruikt door athleten en mensen die meer spiermassa wensen zoals bodybuilders of krachtsporters.

Bruin vet BCAA

Bruin vet BCAA

In normale concentraties zijn deze BCAA’’s in het bloed essentieel voor een goede gezondheid. In te hoge concentraties is er een relatie met diabetes en obesitas. De onderzoekers concludeerden dat mensen met geen tot weinig bruin vet een verminderde capaciteit hebben om BCAA’s uit hun bloed te filteren. Dit, de te hoge bloed-BCAA’s, kan leiden tot de ontwikkeling van obesitas en diabetes.

BCAA goed of schadelijk?

De studie loste ook een 20 jaar oud mysterie over bruin vet op: Hoe BCAA’s de mitochondriën, die energie en warmte produceren, binnen dringen. De onderzoekers vonden een nieuw eiwit genaamd SLC25A44. Dit eiwit controleert de mate waarin bruin vet aminozuren uit het bloed haalt om daarmee energie en warmte te produceren. De studie legt de paradox (tegenstelling) uit waarbij BCAA-supplementen mogelijk goed zijn voor mensen met actief bruin vet. Denk aan gezonde mensen. Maar het kan schadelijk zijn voor anderen zoals ouderen, mensen met obesitas en diabetes. Volgens co-auteur Labros S. Sidossis een professor aan de “Rutgers University-New Brunswick”. Hij is ook professor van het Department of Medicine aan de “Rutgers Robert Wood Johnson Medical School in Rutgers Biomedical and Health Sciences”.

Meer over BCAA in deze blog.

Onderzoekers moeten nu bepalen of de opname van BCAA door bruin vet beïnvloed kan worden met externe factoren zoals:

  • blootstelling aan matig lage temperaturen (18 graden),
  • scherp gekruid eten
  • medicijnen.

Dit zou de bloedsuiker-waarden kunnen verbeteren wat een relatie heeft met obesitas en diabetes, volgens Sidossis.

Meer lezen over vet verbranden op deze pagina.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...