blauw licht maakt dik

Blauw licht overgewicht. In een nieuwe studie (bij ratten) is aangetoond dat blauwlicht, het licht van telefoon, televisie of computer, het bloedsuiker verhoogt en de trek in zoet versterkt. Dit effect werd al aangetoond na 1 uur blauw licht ’s avonds.

Blauw licht versterkt de trek in zoet!

Eerder onderzoek heeft al laten zien dat er een sterke relatie is tussen overgewicht en kunstlicht (tijden de avond). Veel verlichting die nu gebruikt wordt komt van LED-lampen en LED-schermen die blauw licht gebruiken. De cellen in de ogen vertalen dit blauwe licht in informatie voor delen van de hersenen die de trek reguleren.

Glucose tolerantie

In het onderzoek is aangetoond dat het blauwe licht de glucose-tolerantie beïnvloedt. Dit is een waarschuwingssignaal voor pre-diabetes. (de combinatie van buikvet, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en overgewicht). Prediabetes is de fase vóór diabetes mellitus type 2. Het glucosegehalte in je bloed (bloedsuiker) is hoger dan gemiddeld, maar nog niet hoog genoeg om de diagnose diabetes type 2 te krijgen.

De ratten kregen na de blootstelling aan het blauwe licht de keuze uit: rattenvoer, water, spek en suikerwater. De ratten die 1 uur blauwlicht hadden gezien kozen voor suikerwater. Hadden dezelfde ratten geen blauw licht gezien dan kozen zij anders.
De onderzoekers concluderen dat ’s avonds blauw licht het snacken van zoetigheid verhoogt en dat, vooral bij annen, het verwerken van die suiker-snacks verstoord raakt. Uiteindelijk kan dit leiden tot overgewicht en pre-diabetes.

Voorkom overgewicht veroorzaakt door blauw licht.

Als het mogelijk is vermijd dan ’s avonds schermen of pas de instellingne van de schermen aan: minder blauw licht, meer oranje. Op steeds meer telefoons kun je kiezen voor een “nachtstand” die het blauwe licht vermindert.

blauw licht prediabetes overgewicht

blauw licht prediabetes

Research citation: Acute exposure to blue light at night impairs glucose tolerance, alters insulin secretion and increase sugar intake in a diurnal rodent. Anayanci Masís-Vargas, David Hicks, Andries Kalsbeek, Jorge Mendoza, Light, Vision and the Brain Team, Presented July 2019, Society for the Study of Ingestive Behavior, Utrecht, Netherlands.

Hier vind je het onderzoek.

Wil je afvallen? Hier meer informatie.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...