Gezondheidsblog

Gezond nieuws van GezondMooiSlank

  • Glutathion

    Glutathion het kleine molecuul met enorme werking

    Wat doet dit eiwit?

    Het is waarschijnlijk een van helden onder de proteïnen in je lijf. De beschermende werking ervan is zo essentieel dat je leven er compleet anders uitzag zonder. Medicijnen zouden veel giftiger zijn, veroudering zou eerder beginnen en de zon wordt je grootste vijand. Ondanks die belangrijke bijdrage van glutathion is een onbekend molecuul.

    Wat is glutathion?

    Het is een klein eiwit dat bestaat uit drie aminozuren: cysteïne, glutamine zuur en glycine. Het wordt gemaakt door je lever en verdeeld over alle cellen en weefsels in je lijf. Een van de belangrijkste taken van dit eiwit is het vangen van vrije radicalen en peroxiden, ongewenste stoffen die ontstaan door het metabolisme (het verteren van voeding). Het eiwit kan ook schade minimaliseren die wordt veroorzaakt door zonnestralen, roken en ontstekingen. Tot slot, het speelt een belangrijke rol in ontgiftingsprocessen, het detoxen van je lijf. De definitie van glutathion volgens wikipedia.

    Vrije radicalen zijn overal 

    Oxidatieve stress wordt vooral
    veroorzaakt door ROS. Dit staat voor: reactieve zuurstof radicalen (reactive
    oxygen radicals) die vrijkomen bij het aanmaken van energie door de mitochondriën
    in de cellen. Deze radicalen worden constant gemaakt, daarom heeft het lichaam een
    verdedigingsmechanisme dat de vrije radicalen neutraliseert. Deze verdediging bestaat uit verschillende enzymen en
    molekulen.

    Hoewel, als stress langdurig hoog
    is worden proteïnen, lipiden en DNA beschadigd. Dan wordt het metabolisme
    beïnvloed en functioneert het minder goed.

    Mogelijke gevolgen:

    • Ziekten
    • Voortijdige veroudering (van de
      cellen)

    Wat versterkt oxidatie?

    Externe factoren: bestraling, medicijnen,
    roken, alcohol, slaapgebrek.

    Interne factoren: veroudering,
    ontstekingen, infecties.

    Groente en fruit activeren het neutraliseren
    van vrije radicalen. 

    Veel inhoudsstoffen
    (micronutriënten) zijn net zo belangrijk voor onze gezondheid als vitaminen en mineralen
    in gezonde voeding. De meeste van deze kleine stofjes heten polyfenolen. Een groep
    micronutriënten met anti oxidatieve eigenschappen die er voor zorgen dat de
    schadelijke vrije radicalen worden geneutraliseerd.

    Een andere reden waarom deze stofjes
    zo goed voor ons zijn is dat zij ons eigen antioxidanten-systeem “aan zetten” (1)
    zodat het lichaam zelf de gevaren van vrije radicalen kan aanpakken. Het eigen
    systeem kan dit namelijk beter dan de plantaardige stoffen uit voeding of supplementen.

    Glutathion vervult
    een sleutelrol 

    Kleine zwavel-bevattende eiwitten
    zoals glutatiom, thioredoxine, glutaredoxine en peroxiredoxine beslaan het
    meerendeel van het lichaamseigen antioxidanten-systeem en beschermen ons tegen
    de negatieve ziekte-veroorzakende consequenties.

    Glutathion wordt geproduceerd
    door enzymen. De y-glutamylcysteïne synthese en de glutathion synthese in de
    lever. In het algemeen vindt dit plaats in twee tegengestelde vormen: De
    gereduceerde en de geoxideerde vorm. Gereduceerd betekent in dit verband niet “verminderd”
    of “incompleet”.

    Gereduceerd refereert aan de eigenschap van het molecuul om antioxidanten in balans te brengen doordat het zichzelf oxideert, door een verbinding aan te gaan met vrije radicalen. Geoxideerd (gebonden) glutathion kan weer terug gebracht worden naar de gereduceerde actieve vorm met behulp van het enzym glutathion-reductase.

    Op deze manier werkt glutathion als
    een schakelaar in onze cellen die de reductie/oxidatie (redox) in balans houdt.

    Glutathion als gezondheidsindicator

    De status van oxidatieve stress kan bepaald worden door de ratio van gereduceerd (GSH) en geoxideerd glutathion (GSSG). Deze ratio wordt gebruikt als klinische marker in sommige ziekte-processen waar oxidatie een rol speelt.  

    In het algemeen, in chronische
    aandoeningen aan de urinewegen, de spijsvertering en het hart- en vatenstelsel
    is de glutathion concentratie significant gereduceerd. (2)

    Glutathion en
    detox?

    De antioxidant helpt bij het ontgiften van xenobiotica (lichaamsvreemde stoffen). Xenobiotica zijn substanties die niet in het lichaam horen zoals kunstmatig geproduceerde (chemische) medicijnen. Voorbeelden van xenobiotica zijn: geneesmiddelen (antibiotica, paracetamol of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDS)) of natuurlijke stoffen zoals voedingsstoffen (thee, cafeïne, vitamines, kruiden, etc.).

    glutathion stofzuiger antioxidant

    Glutathion de stofzuiger

    Het Lichaam kan deze stoffen (xenobiotica) niet zelf afbreken. Gelukkig kan het deze stoffen aan zich binden en er voor zorgen dat de verbinding wordt uitgescheiden.

    Ondersteun het
    immuunsysteem

    Gereduceerd glutathion is ook van
    groot belang voor het immuunsysteem. Het helpt bij de activatie van de
    T-lymfocyten en andere witte bloedcellen die actief betrokken zijn bij de verdediging
    tegen pathogenen (‘ziekmakers”).

    De peptide is ook betrokken bij
    de productie van cytokinen. Deze signaal moleculen verzekeren een effectieve
    communicatie tussen immuun cellen en daarmee de bewapening van het het defensiemechanisme,
    je immuunsysteem.

    Suppleren van cysteïne
    kan de hoeveelheid glutathion bij ouderen verhogen.

    Ouderen hebben gewoonlijk lagere
    glutathion waarden. Een studie gepubliceerd in het American Journal of
    Clinical Nutrition 
    (3) onderzocht het effect van
    glutathion-bouwstoffen (cysteïne en glycine) op een groep ouderen van 60 – 75 jaar.

    Het doel van de studie: “of de
    verminderde glutathion-synthese bij verhoogde oxidatieve stress gecompenseerd
    kan worden met suppletie van cysteïne en glycine”.  

    Een 14-daagse aanvulling van de voeding
    was in staat om de cellulaire concentratie van glutathion te verhogen naar een
    niveau vergelijkbaar met een jongere controlegroep. Een afname in oxidatieve
    stress, die toeneemt met veroudering, werd ook geobserveerd.

    Kun je op een natuurlijke
    manier de glutathion activiteit verhogen? 

    1. Zorg voor voldoende proteïnen, dat garandeert dat er voldoende glutathion wordt aangemaakt. Een aanvulling met de bouwstoffen van glutathion: cysteïne, glycine en glutamine zuur kan de aanmaak van glutathion ondersteunen.
    2. Zorg voor voldoende zwavelrijke voeding. Voorbeelden van voeding met veel zwavelverbindingen zijn: vlees, vis, kip, broccoli, spruitjes, bloemkool en boerenkool. Ook uien en knoflook zijn goede bronnen van zwavel.
    3. Maak het je antioxidanten-systeem niet moeilijker dan noodzakelijk. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat antioxidanten zoals glutathion zich bezig kunnen houden met de echt belangrijke functies. Voldoende slaap, weinig stress, een uitgebalanceerd dieet, weinig tot geen alcohol zorgen ervoor dat glutathion zich bezig kan houden met waar het goed in is, je metabolisme in balans houden.

    Samenvatting 

    Glutathion is een belangrijke antioxidant
    in  je lijf. Ons lichaam maakt deze
    peptide (combinatie van aminozuren) zelf. Onderzoek laat zien dat glutathion
    ons gezond houdt bij teveel oxidatieve stress zoals bij veroudering of
    veroorzaakt door vervuiling en voeding

    [1] Jan Ø Moskaug, Harald
    Carlsen, Mari CW Myhrstad, Rune Blomhoff, Polyphenols and glutathione synthesis
    regulation, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 81,
    Issue 1, January 2005, Pages 277S–283S, https://doi.org/10.1093/ajcn/81.1.277S.

    [2] Lang CA, Mills BJ,
    Mastropaolo W, Liu MC. Blood glutathione decreases in chronic diseases. J Lab
    Clin Med 2000;135:402–5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10811055

    [3] McCarty, Mark F, and James
    J DiNicolantonio. “An increased need for dietary cysteine in support of
    glutathione synthesis may underlie the increased risk for mortality associated
    with low protein intake in the elderly.” Age (Dordrecht,
    Netherlands)
     vol. 37,5 (2015): 96.
    doi:10.1007/s11357-015-9823-8.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26362762

    Auteur Katharina Hoffmann, vertaald door Rinjo
    Israels (GezondMooiSlank.nl)

    Meer referenties vind je op de website van Natura
    health foundation https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/159/glutathion-gereduceerd-glutathion

    Afbeelding Photo by Jens Mahnke from Pexels

  • Thuiswerken: wordt jij zwaarder of ga je afvallen?

    Lockdown – thuiswerken: wordt jij zwaarder of ga je afvallen?

    De intelligente lockdown lijkt in April te werken. Maar de verwachting is dat je nog 8 weken thuis moet werken. Dus minder bewegen, meer eten door stress en aankomen. Thuiswerken is aankomen. Of is dit het moment om af te vallen? De voordelen en nadelen van thuiswerken.

    Thuiswerken: wordt jij zwaarder of ga je afvallen?

    Driekwart van de Nederlandse werknemers en ondernemers werkt thuis, althans, zij gaan niet meer dagelijks naar een werkplek.

    Nadelen van thuiswerken

    Ging je altijd op de fiets naar je werk en zit je nu thuis dan mis je veel beweging. Heen en weer naar je werk een uurtje fietsen kost gemiddeld 300 kcal. Per maand 6000 kcal.
    Iedereen maakt zich zorgen: over de economie, over vrienden, familie en de eigen gezondheid. Veel meer dan de regels volgen en je eigen gezondheid op hoog niveau houden kun je niet doen. Deze vorm van stress leidt bij veel mensen tot een hogere behoefte aan zoet (suiker, snoep).

    Je dagplanning vasthouden is belangrijk maar niet gemakkelijk. Met kinderen die je les moet geven verandert je dagindeling. Naast werken en lesgeven is de verleiding van gemakkelijk eten steeds groter. Om de horeca te steunen kun je eten laten bezorgen. Gezond eten misschien, maar zeker ook pizza’s en hamburgers.

    Veel bedrijven helpen werknemers om te sporten. Gratis sportschool abonnementen, samen met collega’s sporten of zelfs een gym in het bedrijf. Dit is nu niet mogelijk.

    Thuiswerken, steeds meer Nederlanders zitten er doorheen volgens dit artikel

    Voordelen van thuis werken

    Je bespaart je reistijd en kunt deze extra tijd gebruiken voor iets anders. Bijvoorbeeld thuis-sporten: elke dag je oefeningen op een yoga-matje of elke dag op de hometrainer. Op TV vind je verschillende programma’s die helpen.

    Thuiswerken is aankomen

    Thuiswerken is aankomen

    Er zijn geen VRIMOBO’s (vrijdag-middag borrels), geen personeelsfeestjes, geen kantine, geen cafetaria, geen snelle hap tijdens overwerk, geen sociale druk om “doe niet zo flauw en ga mee een biertje doen”.

    De horeca is dicht, dus je wordt gestimuleerd om zelf te koken. Kies voor vers, gezond, lokaal, kleurrijk en gevarieerd met veel groenten en fruit. Thuis ben je de baas over wat je eet. Jij bepaalt wat er op de je bord komt.

    Veel Nederlanders vinden thuiswerken geweldig volgens dit bericht.

    Heb je al overgewicht?

    De nadelen van thuiswerken gaan je niet helpen. Om van de voordelen te profiteren moet je veel zelfdiscipline hebben. De veranderde omstandigheden zijn ideaal om te beginnen met afvallen.

    Waarom reset36 nu nog gemakkelijker is

    De reset36 aanpak is gebaseerd op: intermittent fasting, veel proteïnen-weinig koolhydraten, coaching, slimme voedingssupplementen en slim bewegen.
    Je past je lifestyle aan om de vet-verbranding in je lijf te resetten. De beste methode om opgeslagen vet weg te werken.

    • ’s Morgens start je de dag met 1 ampul met chroom en L-carnitine, dus minder zin in zoet en hulp bij het vet verbranden.
    • Je beweegt extra in de ochtend (voor 12:00 uur). Je deelt je eigen dag in, dus deze lockdown is een ideale periode.
    • Om 12:00 uur je eerste proteïnerijke maaltijd.
    • Rond 15:00 een salade en ‘s avond en low-carb-diner (vlees/vis/kip en veel groente).
    • Je begint met 1 week detoxen.
    • Je gebruikt probiotica voor je microbioom (darmflora) en wat extra vitaminen, mineralen en vezels. Reset36 gebruikt de probiotica van ProVen.
    • Een coach die je motiveert, controleert en begeleidt gaat je zeker helpen.
      Reset36 is een 36 dagen programma, die periode is voor de meeste mensen voldoende om nieuwe gewoontes aan te leren en eigen te maken.

    Indien nodig kun je het 36-daagse programma verlengen met 12 of 24 dagen.

    Na het afvallen

    Om op gewicht te blijven zijn er duurzame veranderingen nodig. Helaas is het zo dat als je overgewicht hebt gehad, je blijvend je gewicht moet managen. Met de kennis en tips die je ervaart tijdens de 36 dagen leer je alles om de baas te blijven over je lijn.
    Gebruik deze vervelende periode van thuiswerken, er komt een einde aan, grijp de kans om iets aan je overgewicht te doen.

    Neem contact op met ons als je vragen hebt of als je contact met een coach wilt. Op afstand is er veel te doen.

    In deze blog meer over het effect van thuisblijven op kinderen.

    Rinjo Israels

    Photo by BRUNO CERVERA on Unsplash, Photo by yann maignan on Unsplash

  • Drinkvoeding, complete maaltijdvervangers?

    Vloeibare (eiwitrijke) voeding wordt steeds vaker gebruikt. Maar wat is drinkvoeding en zijn deze vloeibare maaltijdvervangers gezond? Wat is drinkvoeding? Medische voeding in flesjes wordt al tientallen jaren gebruikt. Drinkvoeding complete maaltijdvervangers of alleen een aanvulling?

    Wat is drinkvoeding?

    Medische voeding in flesjes wordt al tientallen jaren gebruikt. Vooral in ziekenhuizen. Mensen die snel moeten aansterken en mensen die moeite hebben met kauwen en slikken krijgen hun dagelijkse eten in vloeibare vorm. Bij ernstige slikproblemen wordt er intraveneus gevoed (sonde-voeding). Het is de bedoeling dat deze vloeibare maaltijden alle voedingsstoffen bevatten die je op een dag nodig hebt.

    De Europese overheid schrijft voor dat een gemiddeld mens het volgende nodig heeft: vetten, koolhydraten (suikers), eiwitten, vet, vitaminen en mineralen. De meeste vloeibare voeding bevat: suiker, melkpoeder, koolzaadolie, zonnebloemolie en vitaminen. Er zijn 2 soorten drinkvoeding: als vervangende of aanvullende maaltijd om aan te sterken (de schijf van 5 maar dan vloeibaar) en om af te vallen, om je gewicht te beheersen.

    Drinkvoeding diabetes

    Diabetici gebruiken drinkvoeding meestal om af te vallen. Bij diabetes type 2 (DIAB-2) is het verliezen van overtollig lichaamsvet een eerste behandelstap die erg effectief is. Belangrijk bij drinkbare maaltijdvervangers voor diabetici is de calorische waarde. De voeding moet alle macro- en micronutriënten bevatten maar heeft minder caloriën, er worden minimaal vet en minder en minder koolhydraten gebruikt.

    Aankomen met drinkvoeding

    drinkvoeding complete maaltijdvervangers

    drinkvoeding complete maaltijdvervangers?

    Drinkvoeding wordt ook gebruikt om aan te komen. Bijvoorbeeld: mensen die door een trauma veel gewicht zijn verloren, die herstellen van anorexia of die om medische redenen zwaarder moeten worden zoals bij ondergewicht en de wens om zwanger te worden. Om aan te komen wordt er, integenstelling tot afvallen, meer caloriën toegevoegd in de vorm van koolhydraten en vetten. Dus is drinkvoeding een complete maaltijdvervanger?

    Drinkvoeding voor ouderen

    Senioren verliezen in toenemende mate hun eetlust. Ouderen die vereenzamen hebben om verschillende redenen steeds minder zin om te eten. Enerzijds omdat de energie-behoefte afneemt anderszijds omdat de levenslust afneemt. Om de drempel te verlagen, om het gemakkelijk te maken toch voeding binnen te krijgen is drinkvoeding misschien een optie. De vicieuze circel kan dan doorbroken worden, vermits er begeleiding en controle is.

    Crohn, colitis en andere darmontstekingen

    Patiënten met (chronishe) ontstekingen in hun darmen hebben soms moeite met het verteren van voeding. Drinkvoeding is lichter, gemakkelijker te verteren. Het kost het spijsverteringssystem minder moeite om de voedingsstoffen op te nemen. Ook kan gewone voeding veteren pijnlijk zijn. De ontstekingen vormen littekens in de darmen en verstoren het microbioom. Na verloop van tijd krijgen patiënten met chronische ontstekingen moeite met het opnemen van voldoende voedingsstoffen. Ook als zijn gezond eten. Het aanvullen van de voeding met drinkvoeding of voedingssupplementen kan dan geadviseerd worden door huisarts of diëtist.

    Drinkvoeding zonder melk (lactose)

    Veel mensen zijn gevoelig voor lactose, een melk-allergie of zuivel-overgevoeligheid. De aanmaak van het spijsverteringsenzym lactase is niet voldoende of afwezig. Het melksuiker (lactose) veroorzaakt dan klachten. Speciale drinkvoeding moet dan zuivel-vrij zijn.

    Drinkvoeding waar te koop?

    De standaard drinkvoeding wordt vooral “verkocht” via het ziekenhuis, diëtisten en speciale webshops.

    Is drinkvoeding gezond?

    De samenstelling voldoet keurig aan de (minimale) eisen die gesteld worden. De calorische waarde voldoet en het minimum aan vitaminen en eiwitten is aanwezig. Maar het blijft vooral: water, olie, suiker en melkpoeder met smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Het belangrijkste voordeel is dat het soms wordt vergoed als het is voorgeschreven door specialist of huisarts.

    Vloeibare maaltijdvervangers

    Juvo is plantaardige drinkvoeding gemaakt van biologische granen, groenten, fruit, wieren en paddestoelen. Zonder suiker, zonder melk (lactose), zonder toevoegingen. Complete voeding rijk aan complexe koolhydraten, vezels, vitaminen, mineralen, plantaardige vetten, eiwitten met alle aminozuren. De ingrediënten worden in zijn geheel gebruikt en zijn niet verhit, de enzymen voor de vertering blijven actief. Er zijn 4 soorten Juvo: de basis is Juvo original, met extra eiwitten is de Juvo raw green proteïnen, om af te vallen de Juvo Slim en als aanvulling de Juvo superfoods.

    • Lees hier meer over de top tien maaltijdvervangers.
    • Lees hier meer over Juvo.
    • Juvo bestellen doe je hier.
    • Heeft drinkvoeding nadelen?

    Blog door Rinjo Israels.

    Photo by Anna Pelzer on Unsplash

  • Corona overgewicht kinderen

    Corona – CoVid-19 pandemie stimuleert overgewicht bij kinderen

    #Staysafe #stayhome. Tijdens zomer-vakanties komen kinderen aan. Zodra de scholen sluiten wordt er minder bewogen en anders gegeten. Kinder-obesitas is een groeiend probleem. De social distancing en het thuisblijven leiden tot in-activiteit en gecombineerd met meer eten vergroot dit het risico op overgewicht en obesitas bij kinderen. Daarom zoeken wij tips! Corona overgewicht kinderen, doe er aub iets mee.

    Thuis blijven is dik worden

    De scholen zijn dicht, de sportclubs gesloten en veel mensen maken zich zorgen over familie, vrienden en werk. Kinderen gaan nu niet meer op de fiets naar school, de gymlessen zijn vervallen en team-sporten zijn verboden. De energie die wordt gespendeerd aan het “op school zijn” versus de thuis-school en de verveling leidt bij kinderen tot een hogere inname van calorieën terwijl er minder wordt verbrandt. Kinderen doen minder en eten meer.Dus corona is extra overgewicht bij kinderen

    Gamen en snoepen

    Corona overgewicht kinderen

    Corona overgewicht kinderen

    Game-platforms, spelcomputers en Netflix doen goede zaken. Allemaal vormen van tijdverdrijf in een passieve vorm. De kasten liggen vol met lekker eten, gevuld door hamsterende ouders. Door het ontbreken van de afleiding door school is er erg veel zelfdiscipline nodig om niet te snacken, te snoepen en te snaaien. Terwijl ouders die de hele dag op kinderen passen, terwijl ze thuiswerken, gemakkelijker “ja” zeggen als om “iets lekkers” wordt gevraagd. Allemaal heel logisch en begrijpelijk. Ouders hebben namelijk last van dezelfde effecten.

    Thuis werken, zorgen en stress

    Kinderen bij uitstek onderschatten de effecten van een verstoorde energie-balans op lange termijn. Zij zijn meestal niet in staat verder te kijken dan enkele dagen. De rol van corrigerende en motiverende ouders staat onder druk. Samen dus een “recept” dat leidt tot een verwachte toename in overgewicht en obesitas bij kinderen. Terwijl ouders met dezelfde uitdaging te kampen hebben.

    Wat kunnen we doen?

    • Nederland beweegt voor kinderen met populaire rappers?
    • VR-brillen met actieve games
    • Zelf het goede voorbeeld geven en gezond blijven eten
    • De beren-jacht

    Heb jij tips? Wij delen ze graag!

    Meer blogs over afvallen en voeding vind je hier.

    Onderzoek in de USA waarin gewaarschuwd wordt voor het sluiten van scholen en overgewicht (obesitas bij kinderen)

    Photo by Jessica Lewis on Unsplash, Photo by Myles Tan on Unsplash

  • Afslank probiotica

    Afslank probiotica: Kan een nieuw ontdekte stam bacteriën je laten afslanken? Het Engelse Top Sante zocht het uit. Nieuw onderzoek onthult in toenemende mate dat de gezondheidsvoordelen van probiotische bacteriën verder gaan dan de spijsvertering. Inclusief speciale bacteriestammen die het lichaam stimuleren om af te vallen.

    Het Engelse Top Sante zocht het uit.

    In de UK wordt per jaar ongeveer 700 miljoen euro uitgegeven aan probiotische producten. Nieuw onderzoek onthult in toenemende mate dat de gezondheidsvoordelen van probiotische bacteriën verder gaan dan de spijsvertering. Inclusief speciale bacteriestammen die het lichaam stimuleren om af te vallen.

    Wat zijn probiotica? en Hoe werken probiotica?

    Het woord probiotica betekent “voor het leven” omdat vriendelijke bacteriën een goede darmgezondheid ondersteunen. Er is nu een nieuwe ontdekking gedaan maar gefermenteerde voeding met goede bacteriën zoals yoghurt en kaas wordt al duizenden jaren gegeten. De link tussen gezondheid en een goede darmflora werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door microbioloog Metchnikoff aan het begin van de 20-ste eeuw. In 1935 werd door de Japanse microbioloog Minoru Shirota een bacterie-stam geïsoleerd voor het eerste probiotische drankje genaamd Yakult.

    De laatste trends zijn gespecialiseerde probiotica met een gericht doel, een speciaal effect op de gezondheid zoals hoofdpijn, prikkelbaar darmsyndroom en eczeem. Een nieuw probioticum voor gewichtsverlies heeft veelbelovend onderzoek achter zich staan. ShapeLine van ProVen probiotica vermindert gewicht, vermindert de taille-omtrek en de body mass index (BMI) volgens de studie die in Februari werd gepubliceerd in Nature.

    In het onderzoek deden 220 personen tussen de 30 en 65 jaar mee. De groep werd gesplitst: 1 groep kreeg dagelijks 1 ShapeLine capsule en de andere groep kreeg dagelijks een nep-capsule. Het onderzoek duurde 6 maanden. Alle deelnemers behielden hun normale gewoonten. Dus geen veranderingen in hun dieet en geen veranderingen in hun dagelijkse activiteit, dus niet extra sporten. De deelnemers hadden overgewicht met een BMI van 25 tot 34 en een tailleomtrek boven de 89 centimeter bij vrouwen en boven de 100 centimeter bij mannen. De studie is dubbel blind en placebo gecontroleerd, de zogenaamde gouden standaard, de hoogste standaard in klinisch onderzoek.

    De groep die ShapeLine gebruikte verloor 1,4 tot ruim 3 kilo en de tailleomtrek nam met 1 tot 2 centimeter af. De afname in BMI bedroeg 1 tot 4 procent.

    Wat zit er in?

    ShapeLine bevat vier stammen bacteriën van de lactobacillus en bifidum-familie. Plus de lactobacillus Plantarum. Volgens microbioloog en oprichter van ProVen een bacteriestam met goede eigenschappen voor gewichtsafname.

    Hoe werkt het?

    De gedachte is dat de lactobacillus plantarum gal afbreekt, het wordt uitgescheden en niet weer opgenomen. Dit remt de opname van vet uit de voeding en dus verlies je gewicht. Als je ShapeLine gebruikt wordt 5 tot 15 procent van het vet uit je voeding waarschijnlijk afgevoerd in plaats van opgenomen. Het werkt niet zoals vet-blokkers die onaangename bijwerkingen hebben zoals een vette ontlasting. “Onze probiotica zijn veel aangenamer en een solide manier om gewicht te verliezen” zegt Dr. Plummer. Opvallend is dat de resultaten uit de studie vooral significant waren voor deelnemers boven de 50 met teveel buikvet. “Het vet rond je middel, het abdominale vetweefsel, is moeilijk kwijt te raken en het is en gevaarlijk vet voor je gezondheid. ShapeLine werkt goed bij mensen met overgewicht dat vooral wordt gevormd door teveel buikvet, dat randje teveel om je middel” legt Plummer uit.

    Andere gezonde bijverschijnselen waren een indrukwekkende 40% reductie in “griep” en verkoudheidsklachten en 30% minder hoofdpijn, afname in cholesterol, een betere stemming en beter slapen. “Probiotische bacteriën verbeteren niet alleen de darmgezondheid maar richten zich op meerdere gezondheidsaspecten. Bijvoorbeeld op die 80% van het immunsysteem in je darmen” zegt Dr. Plummer.

    Geen snelle aanpak

    ShapeLine ondersteunt het afslankproces zonder dat je een dieet volgt of meer moet bewegen. Met het onderzoek is bewezen dat het effect door de probiotica wordt gerealiseerd. Maar het is geen excuus om niet gezond te eten en niet te sporten! Als je ShapeLine gebruikt is het geen excuus om lekker chocola te eten zonder aan te komen. Dan verlies geen enkele kilo in drie maanden. Het is een gestaag gewichtsverlies. Heb je moeite met een laag-calorieën dieet dan kan dit product helpen. Zolang je maar niet overeet. Als je meer beweegt en gezonder gaat eten zijn er, vanuit het onderzoek, indicaties dat je het gewichtsverlies nog verder vergroot volgens Dr. Plummer.

    meer informatie over het onderzoek.

    Meer over Dr. Plummer

    top sante afslanken probiotica

  • Probiotica, hoeveel miljard is nodig?

    Probiotica hoeveel miljard bacteriën zijn er nodig om iets te veranderen?

    Microbioom, de miljarden bacteriën in je darmen. Elk mens heeft ongeveer 100.000 miljard levende microben in zijn darmen. Samengesteld uit ongeveer 2000 verschillende soorten en 7000 verschillende stammen. Deze microben wegen ongeveer 1,5 kilo en produceren per dag 2 tot 4 liter gas. Hoeveel miljard bacteriën zijn nodig om iets te veranderen?

    Hoeveel bacteriën bevatten je darmen?

    Het microbioom is niet statisch, maar verandert en groeit. De ontlasting bestaat uit ongeveer 50% bacteriële biomassa. Een afspiegeling van het microbioom en bewijs dat er dagelijks tientallen grammen nieuwe bacteriën worden gemaakt.

    Wat is de werking van de darmen, waar zit het microbioom?

    Het aantal en de diversiteit aan bacteriën neemt toe als je verder gaat in het spijsverteringskanaal. 95% van het microbioom wordt aangetroffen in de dikke darm en 5%, ongeveer 50 gram, vind je in de dunne darm.

    Immuniteit in de darmen

    Ondanks deze verdeling tussen de dunne en dikke darm vind je 80% van het darm-immuunsysteem in de dunne darm en 20% in de dikke darm. Samen zijn de darmen 80% van je complete immuunsysteem.

    Hoeveel miljard bacteriën heb je nodig voor een effect?

    Hoeveel miljard bacteriën heb je nodig voor een effect?

    Bacteriën in de dunne darm

    Duodenum / Jejenum: De dunne darm heeft een lengte van ongeveer 6 meter en bestaat uit: De twaalfvingerige darm, die ook wel duodenum wordt genoemd. Deze is 25 centimeter lang. De nuchtere darm, die ook wel jejunum wordt genoemd.

    • Transit time (2-4 uur), de tijd dat je voedsel zich in de dunne darm bevindt.
    • De laag bacteriën op het slijmvlies in de dunne darm is 1 cel dik.
    • De meeste opname processen vinden plaats in de dunne darm.
    • De meeste immuniteit, hormoon-functies en zenuwfuncties bevinden zich in de dunne darm.
    • Weinig bacteriën, gedomineerd door o.a.: Lactobacilli en Colibacteriën.
    • De transit tijd is korter dan de tijd die nodig is voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

    bacteriën in de dikke darm

    Dikke darm, de colon

    De dikke darm heeft een lengte van ongeveer 1 meter.

    • Trage transit time, de tijd dat voeding/ontlasting zich in de dikke darm bevindt (18-90 uur)
    • De laag bacteriën is ongeveer 200 cellen dik.
    • Minimale opname functie
    • Weinig immuniteit, hormoon-functies en zenuwfuncties
    • Veel bacteriën vooral anaerobe bacteriën (Bacteroides)
    • De transit tijd is ruim voldoende voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

    Waar werkt probiotica

    Het resultaat van deze eigenschappen: de dunne darm is plek waar antibiotica de meeste verstoring veroorzaakt. De dunne darm is de plaats waar antibiotica haar werk moet doen om het immuunsysteem te beïnvloeden. De lage hoeveelheid commensale bacteriën in de dunne darm betekent dat deze verwoest worden door antibiotica. De dikke darm wordt nauwelijks beïnvloed door antibiotica maar is wel de belangrijkste plaats voor IBD (darm ontstekings ziekten). Het aantal commensale bacteriën en hun effecten in de fysiologie van de dunne darm betekenen dat hier de meeste activiteit van (de meeste) probiotische supplementen plaatsvindt.

    Suppletie tussen de 2 en 50 miljard is nodig voor werking.

    Klinisch onderzoek naar het gebruik van probiotica tijdens en na antibiotica laat zien dat suppletie met 25 miljard Lab4-bacteriën de overgroei van ongunstige bacteriën afremt na antibiotica en significant de resistentie van enterococcen tegen antibiotica afremt. (Addenbrooke’s hospital Cambridge). Probiotica vermindert de bijwerkingen van antibiotica en draagt bij aan de effectiviteit van antibiotica.

    Hoeveel probiotica?

    Om een effect te realiseren in het microbioom in de dikke darm zijn zeer hoog gedoseerde probiotica nodig: 100 tot 2000 miljard. De hoeveelheid die ook bij een poep-transplantatie wordt gebruikt. Het dikke darm-microbioom wordt vooral beïnvloed door de activiteit van prebiotica. ProVen heeft speciaal voor professionals (therapeuten) een < a href="https://www.gezondmooislank.nl/probiotica-500-miljard-intensieve-formule">500-miljard probioticum ontwikkeld.

    Supplementen met probiotica bevatten 10 tot 50 miljard probiotica

    Voor dagelijks onderhoud wordt 2,5 miljard toegepast.

    Heb je vragen over probiotica? Stel ze ons via het contactformulier, de live-chat of telefonisch op 055-3672000

  • Corona, wie heeft extra zorg nodig?

    Corona risicogroepen, extra zorg

    Corona risicogroepen, benoemd door Marc Rutte en veel corona-experts. Maar wat zijn precies die zwakkeren, ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen? In deze blog een inventarisatie zodat je in jouw omgeving misschien kunt helpen. Heb je astma, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of kanker, ben je een roker, heb je overgewicht of ben je obese? In deze blog meer over Corona extra zorg.

    Risicogroepen corona

    Als je een “ja” hebt op een van de bovenstaande condities is de kans groot dat COVID-19, het corona-virus, jou harder treft. De kans dat je besmet wordt en ziek wordt is voor iedereen gelijk maar. Risicogroepen hebben er veel meer last van, vertonen ernstige symptomen en lopen een hoger risico te overlijden. Corona extra zorg moet zich richten op risicogroepen.

    De condities in combinatie met een hogere leeftijd, ook wel de “zwakkere ouderen” genoemd leiden ook tot ernsitge verschijnselen.
    Het percentage sterfgevallen onder risicogroepen is vele malen hoger in vergelijking met mensen die besmet waren en ziek werden terwijl zij een goede gezondheid hadden.

    • 10,5% sterfte bij COVID-19 en hart- en vaatziekten.
    • 7,3% bij diabetici
    • 6,3& bij chronische aandoeningen aan luchtwegen (astma)
    • 6,0% bij hoge bloeddruk
    • 5,6% bij kanker.

    Tabel comorbiditeit

    op basis van de sterfgevalen in Nederland is gekeken naar onderliggend ljiden.

    corona risico

    corona risico

    Patiënten met astma, copd, hartfalen en diabetes lopen een hoger risico op ernstige, fatale, symptomen.

    Het nieuwe corona-virus komt het lichaam binnen via de luchtwegen. Besmette personen verspreiden het virus o.a. door te hoesten, te niezen en te proesten. Vochtdruppeltjes met virus worden zo verspreid. De maatregel om in je arm te hoesten en thuis te blijven helpt! Helaas kan het virus ook een tijdje overleven als de duppletjes met virus landen op harde opervlakten. Maar zelfs op karton blijft het virus 12 tot 24 uur overleven. Echter volgens het RIVM verspreidt het nieuwe corona-virus zich niet via postpakketten.

    De combinatie van aandoeningen aan luchtwegen en een virus, of het nu corona is of een gewoonverkoudheidsvirus belast de longen extra.

    Het nieuwe corona-virus is een extra urgente reden om te stoppen met roken. De longbeschadiging door het roken is een extra belasting in combinatie met corona dat ook de longen beschadigt.

    Als diabetes goed gecontroleerd wordt met medicatie dan verloopt de corona-griep vergelijkbaar met mensen zonder onderliggende aandoeningen.

    Overgewicht is en conditie die een extra belasting legt op long- en hartfunctie. In combinatie met COVID-19 zijn de symptomen ernstiger.

    Wat kun je nu zelf doen?

    Wat kun je doen als je een onderliggende conditie hebt die bij besmetting en ziekteverschijnselen je risico sterk verhoogt op ernstige symptomen?

    Volg de instructies van de overheid, blijf thuis! Vermijd contact en zorg voor hygiëne in je omgeving. Laat je boodschappen bezorgen en maak alles wat jouw huis in komt schoon! Ook het kartonnen doosje waarin je bestellingen worden verzonden. Niet in elk magazijn wordt gewerkt met handschoenen en niet elke bezorger weet dat hij misschien drager is. Hier de video van het RIVM.

    Probeer je conditie op peil te houden. Blijf bewegen, blijf gezond eten en voldoende drinken. Houd je ritme vast, a op tijd naar bed en slaap goed.

    Heeft het slikken van extra vitaminen zin?

    Als je tekorten hebt moet je die aanvullen, met gezonde voeding. Zorg voor voldoende vitaminen, mineralen, enzymen, probiotica via je voeding of met supplementen. Hoge doses vitamine C werken niet preventief. Voldoende C is voldoende.
    In China wordt geëxperimenteerd met intraveneus vitamine C toedienen, tientallen grammen per dag…. Er mag nog geen conclusie getrokken worden.

    overzicht van de WHO met risicogroepen

    corona risicogroepen

  • Vis eten en zwangerschap

    Voordelen vis eten tijdens zwangerschap groter dan nadelen vis.

    Veel zwangere vrouwen maken zich zorgen: moet ik nu wel of geen vis eten? In een nieuwe studie wordt aangetoond dat de kinderen van moeders die 1 tot 3 keer vis per week aten een beter metabool profiel hebben in vergelijking met kinderen van moeders die maar 1 keer per week vis aten. Dit ondanks het risico op een teveel aan kwik. In deze blog meer over Vis eten en zwangerschap.

    Vis is een belangrijke bron van voedingsstoffen.

    Vermijd het eten van vis, ook tijdens zwangerschap, niet. Dit zegt Dr. Leda Chatzi, associate professor of preventive medicine van de Keck School of Medicine en hoofdonderzoeker van de studie. Vrouwen wordt aangeraden om 1 tot 3 keer per week vis te eten, maar niet meer. Een teveel aan vis kan leiden tot een te hoge inname van kwik en andere toxinen.

    Vis is een belangrijke bron van omega-3, de meervoudig onverzadigde vetten die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Alhoewel, sommige vissoorten zoals zwaardvis, haai en makreel kunnen te hoge kwik-waarden bevatten. Kwik is een krachtig vergif dat permanente schade aan het zenuwstelsel kan aanbrengen. Kwik vervuiling vind je in: de bodem, de lucht, water en sommige planten.

    vis eten tijdens zwangerschap

    vis eten tijdens zwangerschap

    De onderzoekers keken naar 805 moeders met kinderen uit vijf Europese landen die deelnamen aan een gezamenlijk onderzoek genaamd de HELIX studie. Deze studie volgt moeders en hun kinderen vanaf de zwangerschap.

    Tijdens de zwangerschap werd de moeders gevraagd naar hun wekelijkse vis-consumptie en zij werden getest op kwikvergiftiging. Toen de kinderen 6 tot 12 jaar oud waren werden zij onderzocht en gemeten. Er is gekeken naar: taille-omvang, bloeddruk, HDL, triglyceriden en insuline. Deze waarden werden gecombineerd om een metabool syndroom score te bepalen.

    Meer vis tijdens zwangerschap is niet beter

    De kinderen van moeders die 1 tot 3 keer per week vis aten hebben een lagere metabool-syndroom-score dan de kinderen van moeders die gemiddeld minder dan 1 keer per week vis aten. De relatief goede score nam af als de moeders meer dan 3 keer per week vis aten.

    Vis is een ook een bron van chemische vervuiling met tegengestelde effecten volgens Nikos Stratakis, PhD, een USC postdoctoral scholar, een van de mede-auters. “Het is mogelijk dat bij meer dan 3 keer vis per week de chemische vervuiling in de vis de goede effecten van vis tegenwerkt. "

    De studie toonde aan dat een hoger bloedwaarde bij de moeders van kwik geassocieerd was met een hogere metabool syndroom score bij kinderen. Met andere woorden: Moeders die teveel vis eten verhogen daarmee het risico op overgewicht en diabetes type 2 bij hun kinderen.

    De studie liet ook zien dat de visconsumptie van de moeder ook invloed heeft op de cytokinen en adipokinen in de kinderen. Deze bio-markers zijn gerelateerd aan (laaggradige) ontstekingen die bijdragen aan het metabool syndroom. In vergelijking met een lage, een gemiddelde en een hoge visconsumptie tijdens de zwangerschap leidt de gemiddelde visconsumptie tot verminderde hoeveelheden aan ontstekingsbevorderende cytokinen en adipokinen.

    Dit is de eerste studie die laat zien dat het verminderen van ontstekings-biomarkers het onderliggende mechanisme zou kunnen dat duidelijk maakt dat visconsumptie een relatie heeft met een betere metabole gezondheid van kinderen. Het vervolgonderzoek kijkt naar de effecten van de consumptie van verschillende soorten vis met verschillende voedingswaarden (nutriënten) en verschillende kwik-waarden en de effecten op de kinderen op 14-15 jarige leeftijd.

    Omega-3 tijdens zwangerschap

    Rinjo: Wat betekent dit onderzoek voor voedingssuppletie tijdens de zwangerschap? Omega-3 kan als supplement gebruikt worden. Goede omega-3 supplementen bevatten geen kwik. De zwanger-compleet formule van ProVen bevat niet alleen alle vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap maar ook zuivere omega-3 visolie.

    Het voedingscentrum over vis tijdens de zwangerschap: Voor de zekerheid raden we af om tijdens je zwangerschap roofvis te eten, zoals tonijn, haring, makreel, paling, zwaardvis, snoek, snoekbaars en haai. Eet deze vissen ook niet uit blik of gerookt.

    Het advies van de kraamzorg: Je kan de volgende vis zonder zorgen eten: garnalen, kabeljauw, krab, kreeft, mosselen indien vers en hygiënisch verwerkt, schelvis, schol, zalm uit blik en verse zalm. Het is goed om (goed doorbakken) vette vis te eten, zoals zalm, bokking en sardines.

    Journal Reference: 1. Nikos Stratakis, David V. Conti, Eva Borras, Eduardo Sabido, Theano Roumeliotaki, Eleni Papadopoulou, Lydiane Agier, Xavier Basagana, Mariona Bustamante, Maribel Casas, Shohreh F. Farzan, Serena Fossati, Juan R. Gonzalez, Regina Grazuleviciene, Barbara Heude, Lea Maitre, Rosemary R. C. McEachan, Ioannis Theologidis, Jose Urquiza, Marina Vafeiadi, Jane West, John Wright, Rob McConnell, Anne-Lise Brantsaeter, Helle-Margrete Meltzer, Martine Vrijheid, Leda Chatzi. Association of Fish Consumption and Mercury Exposure During Pregnancy With Metabolic Health and Inflammatory Biomarkers in Children. JAMA Network Open, 2020; 3 (3): e201007 DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2020.1007


    Keck School of Medicine of USC. "Benefits of fish in moderation while pregnant outweigh risks for child." ScienceDaily. ScienceDaily, 16 March 2020.

    Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

    Blog over vis versus omega-3-supplementen.

    .

  • corona vragen en antwoorden

    Corona de 10 meest gestelde vragen en antwoorden

    Het coronavirus raast door het land, naar verwachting zal 70% van de Nederlanders besmet worden. Voor de meesten zal dit niet echt schadelijk zijn, maar voor de groep ouderen en risicogroepen is het risico veel hoger. In deze blog de 10 meest gezochte vragen en antwoorden.

    Het laatste nieuws over corona: 10% van de corona patiënten is aangestoken door iemand zonder symptomen. Wees daarom extra voorzichtig al je omgaat met mensen met een verhoogd risico.

    Corona en zwanger

    Hoewel niet alles bekend is over het corona-virus, blijkt tot nu toe dat zwangere vrouwen geen verhoogd risico lopen. Ook is niet aangetoond dat het virus kan worden overgedragen aan het ongeboren kind. Er zijn geen verschillen waargenomen bij corona-patiënten die zwanger zijn.

    Corona en astma / longziekten

    Voor alle longziekten geldt: Over ibuprofen is nog veel onduidelijk. Volg officiële adviezen op. Zolang er geen officieel advies is, kun je het gewoon blijven gebruiken. Ga door met het inhaleren van ontstekingsremmers, omdat je anders kans hebt dat je longziekte verslechtert. De corona-griep veroorzaakt een longontsteking. Bij mensen met longaandoeningen kan dit resulteren in een longaanval. Meer info bij het longfonds.

    Corona en Ibuprofen

    Er gaat een bericht rond via social media over het gebruik van paracetamol en ontstekingsremmers. Er is geen bewijs dat je gebruik van paracetamol of ontstekingsremmers (ACE2) zou moeten aanpassen.

    Corona en vitamine C

    Corona en vitamine C

    Corona en vitamine C

    Er wordt veel onderzoek gedaan naar vitaminen en bacteriën in dde zoektocht naar een medicijn tegen corona. Op dit moment is er volgens de wetenschappelijke standaard geen bewijs. Het tegenovergestelde is echter niet waar. Niet bewezen is niet werkzaam…. Dat weten we gewoon nog niet. Wat wel duidelijk is: als je het virus moet verwerken, je bent besmet en vertoont symptomen ben je beter af als je sterk bent en een goede weerstand hebt. Je voorkomt geen corona, je geneest geen corona met vitaminen, maar gezonde voeding, rust en evetueel supplementen dragen wel bij aan een betere weerstand en een beter functionerend immuusysteem. Meer in deze blog.

    Corona en diabetes

    De klachten door het coronavirus zijn voor mensen met diabetes hetzelfde als voor mensen zonder diabetes. Kwetsbare mensen lopen mogelijk wel meer risico op ernstiger gevolgen. Meer vragen en antwoorden op de site van het diabetesfonds.

    Corona en kappers, fysiotherapie, schoonheidsspecialisten, tandarts en andere verzorgende beroepen

    Het algemene advies is om afstand te houden, 1,5 meter om besmetting te voorkomen. Zorgverleners en andere verzorgende beroepen vragen om contact. Indien mogelijk stel het uit. De verwachting is nu wel dat dit nog tot medio mei kan duren. Beschermende mondkapjes zijn geen garantie en het niet hebben van symptomen is ook geen garantie. Heeft u aan afspraak staan bij een zorgverlener neem dan telefonisch contact op, vaak kan er “op afstand” veel gedaan worden. Ook communicatie per mail, chatprogramma’s en het mailen van foto’s zijn allemaal nieuwe creatieve vormen die worden ingezet om u zo goed mogelijk te helpen.

    Corona - wandelen en buiten spelen.

    Staasbosbeheer adviseert om plaatsen met veel mensen te vermijden. Wandelen, in de zon, zorgt voor vitamine D, dat draagt bij aan je weerstand. Buiten spelende kinderen moeten ook op de afstand letten….. dat werkt dus niet. Kies bewust een veilige plaats om buiten te spelen, de achtertuin als je die hebt, en niet op straat.

    Corona en winkels

    In Nederland blijven de winkels voorlopig open, teveel bezoekers wordt afgeraden. Blijf alstublieft kopen, de meeste winkels helpen ook per telefoon of online. Er zijn zelfs winkels die kleding thuis brengen om te passen. Koop aub bij Nederlandse webshops en winkels.

    Stand van zaken 17 maart 2020

    Meer tips in deze blog van proVen probiotica.

  • Corona vitamine C

    Wat is corona, wat doet vitamine C?

    Corona-virussen bestaan al lang. Het actuele virus heet COVID 19 en is een nieuw soort corona-virus dat bij mensen is aangetroffen. Het is een zoonotisch virus wat betekent dat het van dieren wordt overgedragen op mensen. Op dit moment is nog niet zeker van welk dier maar vleermuizen zijn verdacht. in deze blog de laatste stand van zaken over corona en vitamine C.

    Wie lopen er risico op besmetting met corona-virus?

    Feitelijk iedereen loopt risico op besmetting. De mate waarin je last hebt van symptomen hangt af van verschillende factoren zoals je huidige gezondheid (weerstand) en eventuele onderliggende aandoeningen (ziekten). Vooral mensen met: aandoeningen aan de luchtwegen, met overbelaste of verzwakte immuunsystemen en ouderen hebben meer last van het virus. Zij hebben zwaardere symptomen, soms dodelijk. Tot dusver vertonen 80% van de geïnfecteerde patiënten milde symptomen waarna deze patiënten volledig genezen.

    Moet je extra vitamine C nemen?

    Vitamine C staat al lang bekend als een belangrijke stof voor het immuunsysteem. Sinds de uitbraak van de corona-pandemie is de vraag naar vitamine C enorm gestegen.
    Vitamine C spelt een belangrijke rol voor je weerstand. Heb je te weining vitamine C dan is je immuniteit verstoord en te laag. Maar er is geen bewijs dat hele hoge doses vitamine C besmetting met het virus kunnen voorkomen of dat het de corona-griep geneest. Er lopen wel onderzoeken, maar er is (nog?) geen bewijs.

    corona vitamine C

    corona vitamine C

    Ons immuunsystem funtioneert optimaal als we gezond eten met veel vers fruit en verse groenten. Voor de meeste mensen is dit voldoende maar als er een tekort is aan nutriënten (vitaminen) wordt aanvulling geadviseerd. Bij een tekort aan vitamine C zijn de symptomen heftiger.

    Samengevat: voldoende vitamin C houdt je weerstand op peil en ondersteunt je immuunsystem, maar overmatig vitamine c consumeren via voeding, tabletten, injecties of liposomen is geen garantie om de corona-griep te voorkomen of er van te genezen.

    Het US National Institute of Health states, “There is no scientific evidence that any alternative remedies can prevent or cure the illness caused by the virus. The most important and effective ways of preventing the spread are to follow the recommendations outlined above by the WHO”. Met andere woorden: volg de adviezen van de overheid gebaseerd op de adviezen van de RIVM-experts.

    Wat kun je zelf doen?

    Volg de adviezen, rook niet, houd afstand, was je handen. Blijf in conditie!

    Corona fake nieuws

    In deze onzekere tijden wordt er veel gepubliceerd over het virus. Ook veel onzin! De WHO heeft online een lijst met fake-verhalen over corona.

    De werking van vitamine C hangt af van de hoeveelheid die ingenomen wordt. Je hebt weinig nodig om in leven te blijven maar zonder ga je dood. Bij hoge doseringen krijgt vitamine C de volgende eigenschappen: antihistamine, detox, antibiotica en antivirale.

    Ga echt op zoek naar een goed merk en vermijd de bruistabletten, kauwtabletten of andere vormen waar weinig vitamine C maar veel suiker inzit.

    Vitamine C zorgt niet voor de vorming van nierstenen. Dit verhaal is ooit de wereld ingekomen door een proef in een laboratorium. Vitamine C maakte daar inderdaad oxalaatstenen aan……in een buis bij 70 graden Celsius.

    Voor meer informatie over het corona-virus adviseren wij onderstaande betrouwbare bronnen:

    • World Health Organization, National Institutes of Health, The CDC and ECDC, local public health agencies, hospitals, and universities. In addition, sources for the information provided are available below.
    • https://health.clevelandclinic.org/the-new-coronavirus-what-is-it-and-should-you-worry/
    • https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200221-sitrep-32-covid-19.pdf?sfvrsn=4802d089_2
    • https://www.health.harvard.edu/blog/as-coronavirus-spreads-many-questions-and-some-answers-2020022719004
    • https://www.who.int/health-topics/coronavirus
    • https://www.bfr.bund.de/en/can_the_new_type_of_coronavirus_be_transmitted_via_food_and_toys_-244090.html
    • https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks
    • https://nccih.nih.gov/health/in-the-news-in-the-news-coronavirus-and-alternative-treatments
    • https://medlineplus.gov/coronavirusinfections.html
    • Veiligheid en dosering van vitamine C https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20C

Onderdelen 1 tot 10 van totaal 127
Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...