Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Wat is detox, hoe werkt een detoxkuur

Wat is detoxen

Detoxen - ontgiften

Detoxen (detoxificatie) ontgiften of ontslakken is een voortdurend proces dat het lichaam zelf uitvoert. In dit gefaseerde ontgiftingsproces worden gifstoffen (toxinen) en afvalstoffen geneutraliseerd, afgebroken (eliminatie van toxinen) en, als alles gezond verloopt, afgevoerd. Lees op deze pagina wanneer een detox-kuur en waarom detoxen wordt geadviseerd.

Wat is Cleansen: Cleansing is voor veel mensen in Nederland een nieuw woord. Begrippen zoals detoxen, ontslakken, drainage en ontgiften zijn al bekender. Cleansing komt uit de USA. Dit engelse woord betekent schoonmaken, reinigen, zuiveren, opruimen en wassen. Maar ook wordt het woord cleanse gebruikt als desinfecteren en ontsmetten. In Vlaanderen spreekt men over kuisen. Het lichaam kuisen van afvalstoffen en gifstoffen. 

Reinigingskuren ondersteunen en reinigen organen die betrokken zijn bij het afbreken, neutraliseren en afvoeren van endo-toxinen en exotoxinen. Een gefaseerde aanpak in het ritme van je eigen lijf.
Endo-toxinen zijn afbraak-produkten en gifstoffen die het lichaam zelf produceert.
Exo-toxinen zijn gif- en afvalstoffen uit de omgeving waarin wij leven, de vervuiling van het leef-milieu; bodem, water, lucht, meubels, vloerbedekking, verf, auto’s. Maar exo-toxinen  consumeren wij ook bewust; medicijnen, bewerkte voeding met toevoegingen, alcohol, nicotine etc.

Detox en Cleanse

Detoxen, ontgiften is een proces waar ons lichaam goed voor is ingericht. Het is een permanent proces waarbij het lichaam gifstoffen (toxinen) en afval opslaat, neutraliseert en afvoert. Het afvoeren van gifstoffen bevat alle gifstoffen, dus de ongewenste stoffen die wij vanuit onze omgeving binnen krijgen maar ook de afbraak-produkten die vrij komen bij spijsvertering en andere normale processen in het lichaam. Gifstoffen die van buitenaf komen worden exo-toxinen genoemd, van binnenuit heet endo-toxinen,

Ontgiften, detoxen, cleansen, drainage.

Er zijn veel verschillende manieren om het lichaam te ondersteunen in het afvoeren van toxinen en afval. In de natuurgeneeskunde worden verschillende ontgiftingstherapieën gebruikt; ontgiften, drainage, vasten, ontslakken, warmwaterbaden, kleibehandelingen, klysma's, darmspoelingen, oil-pulling, reinigen etc. Vaak combinaties van supplementen en een dieet.

Wetenschappelijk onderbouwing

Voor veel detox-behandelingen ontbreekt wetenschappelijk bewijs volgens de gouden standaard zoals de pharma-industrie die gebruikt. Eeuwenoude methoden zijn helaas moeilijk te onderbouwen, er is na een gedegen onderzoek geen mogelijkheid om behandelingen te patenteren, dus een miljoenen kostend onderzoek kan niet terugverdiend worden. Maar gezond verstand is het beste medicijn. Veel behandelingen zijn zo logisch en begrijpelijk.

Detox effecten

Veel detox-behandelingen en detox-therapieën richten zich of op de dikke darm, of op de huid, of op de dunne darm. 

Waarom detoxen

Het afvoeren van gif en afval is een uitdaging in deze tijd. Wij stellen ons lichaam bloot aan een grote variëteit aan toxinen (gif). Er zijn schadelijke stoffen in de lucht, onze voeding, het water, ons huis en onze werkplek. Ons lichaam zelf maakt ook afval, en dus gif, aan. Alles tezamen is een zware belasting voor de spijsvertering die het lichaam moet voeden en ontgiften. Uw auto krijgt geregeld een grote beurt. Tegelijkertijd verwachten wij dat onze spijsvertering 75 jaar goed haar werk doet. De spijsvertering kan ook onderhoud gebruiken, een regelmatige reiniging en ontgifting van het lichaam is een voorwaarde om langer gezond te blijven met een goed functionerende spijsvertering.

 detoxen detoxkuur goed slapen

Het lichaam heeft te maken met exotoxinen en endotoxinen. Exotoxinen is gif dat van buitenaf het lichaam belast en endotoxinen is gif dat in het lichaam zelf ontstaat. Al duizenden jaren maakt de mens gebruik van detox- en reinigingskuren om het lichaam te zuiveren. Maar veel populaire detox-produkten en reinigingskuren zijn complex, moeilijk vol te houden, werken niet voldoende en zijn soms zelfs kostbaar. Het moderne leven vraagt om een nieuwe aanpak om te reinigen en te ontgiften; veilig, effectief en gemakkelijk. 

Hoe detoxen

Detoxen wordt ook gebruikt als werkwoord waarbij mensen zelf actief hun lichaam willen reinigen en ontslakken. Veel gebruikte methoden zijn: vasten, sapkuren, warmwaterbaden, klei-behandelingen, darmspoelingen, oil-pulling, detox diëten, detox-thee, detox-kuren en detox-supplementen. Detoxen is een proces dat 2 tot 4 weken duurt en dat 2 tot 4 keer per jaar wordt herhaald. Het aantal kuren per jaar is afhankelijk van; de toxische belasting van het lichaam en de ontgiftings-capaciteit (de conditie van he ontgiftingssysteem) van het lichaam. Het lichaamseigen detoxsysteem houdt je lichaam schoon het zijn de 7 kanalen van eliminatie, in het lichaam bestaan uit 2 vloeistoffen (bloed en lymfe-vocht) en 5 organen; lever, nieren, longen, huid, darmen.

Lever

De lever is eigenlijk de manager van het gehele ontgiftingsproces. De lever filtert stoffen, breekt af, slaat op en stuurt verwerkte toxinen o.a. naar de nieren en de darm. De bloedvaten, het vasculaire systeem of de bloedsomloop, vervoert zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamscellen en het verwijdert schadelijk afval. Minder bekend is een ander circulair systeem, het lymfen-stelsel waar lymfen-vocht doorheen stroomt. Lees hier meer over de taken van de lever.

De lymfen

De lymfen en de bloedvaten zorgen voor de afvoer van gif en afval uit de lichaamscellen. Het lymfen-systeem bestaat uit vaten en klieren. Het lymfevocht gaat via de lymfevaten naar de lymfeklieren en geeft daar het afval af dat via de bloedbaan het lichaam uiteindelijk verlaat. In de lymfeklieren wordt het afval eerst onschadelijk gemaakt.
Het lymfestelsel bevat geen motor, zoals het hart in de bloedsomloop. Het lymfevocht vloeit doordat het lichaam beweegt. Het lymfevocht bevat immuun cellen (witte bloedcellen) genaamd lymphocyten die virussen en bacteriën kunnen vernietigen. Het lymfestelsel is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. De organen die behoren bij het immuun systeem worden ook lymfoïde organen genoemd.

Deze organen zijn: Beenmerg, wat de lymfocyten aanmaakt. Milt, dat de het lymfevocht filtert en lymfocyten opslaat. Lever, een belangrijk ontgiftend (detox) orgaan. Lymfe knoppen, kleine boon-vormige organen die lymfevaten verbinden. Thymus (zwezerik), hier groeien en rijpen de T-lymfocyten (de lymfocyten die in de Thymus worden gemaakt) die het immuunsysteem mobiliseren als het wordt uitgedaagd of belast. Al deze lymfoïde organen zorgen voor de groei, de ontwikkeling en de toepassing van de witte bloedcellen (lymfocyten). De witte bloedcellen verdedigen het lichaam tegen antigenen. Antigenen zijn substanties die het lichaam ziet als vreemd en bedreigen zoals virussen, schimmels, bacteriën, parasieten en pollen.

Nieren

De nieren zijn 2 boon-vormige organen te vinden net onder het middenrif in de rug. De lever stuurt wateroplosbaar afval via het bloed naar de nieren die het bloed filteren en het afval via de blaas uitscheiden. Alhoewel de nieren maar 150 gram wegen en slechts 10 tot 13 centimeter lang zijn worden ze toch grote reiningers van het lichaam genoemd. Elke nier bevat een miljoen individuele filter units (globules) de nieren kunnen 1500 liter filteren in 24 uur en daar ruim 50 verschillende chemicaliën uit selecteren die het lichaam wel en niet nodig heeft. Van al het bloed dat de nieren filteren wordt 0,1% urine. De nieren hebben ook een belangrijke functie in de waterhuishouding.

Longen

De longen, ook een secundair eliminatie-orgaan, verwijderen afval uit het lichaam. Een van de meest gangbare is kooldioxide (Co2). Door diep in te ademen wordt het transport van lymfevocht geholpen. De longen zijn bedekt met slijm en cilia (trilharen) die een rol spelen in de bescherming tegen en de afvoer van ingeademde toxinen.

Huid

De huid is het grootste orgaan en helpt als beschermende barriere tegen toxinen. Door haar omvang kan de huid meer afval verwijderen dan de nieren en de darmen samen. De huid verwijdert afval via zweet en slijm en is een belangrijke secundair uitscheidingsorgaan. Nieuwe huid wordt elke 24 uur gemaakt. De huid is zo schoon als het bloed dat eronder stroomt. De huid reflecteert de conditie van alles wat de huid bedekt.

Colon dikke darm

De dikke darm, het eindstation van de ontlasting. Het is van groot belang dat de dikke darm regelmaat geledigd wordt. De ontlasting bevat afval dat snel afgevoerd moet worden anders bestaat de kans dat afvalstoffen weer opgenomen worden.

Detox stappen-plan

Brenda Watson, auteur van The Detox Strategy, heeft een stappen-plan ontwikkeld om gezonder te leven. Win de strijd tegen toxinen, gif en chemicaliën die je lichaam belasten, je gezondheid verlagen en een aanslag doen op je vitaliteit. De detox-strategie geeft inzicht en helpt.

Reduce, reduceer de blootstelling aan toxinen in uw omgeving. Welke toxinen komt u tegen in uw omgeving, in uw voeding, uw werkplek, uw huis en uw auto? Verminder de blootstelling aan chemicaliën.
Eliminate, elimineer de toxinen in uw lichaam. Ondersteun uw lichaam, cleanse met detox-kuren en een gezonde lifestyle.
Nourish, voed uw lichaam met de juiste nutriënten om het lichaams-eigen detox-systeem te ondersteunen.
Energize, energie voor het lichaam door sport, beweging en ontspanning. Beweeg minimaal 30 minuten per dag.
Wellness, voed uw lichaam met goede voeding eventueel aangevuld met de beste supplementen. Ervaar en geniet bewust van een gezond leven in een schoon en gezond lichaam.

Zes essentiële stappen om de hoeveelheid toxinen in uw omgeving te verminderen;

Reduceer (1)

1. Installeer luchtfilters in uw huis of ventileer zeer regelmatig (ook in de winter) uw huis.
2. Installeer een waterfilter.
3. Check de keuken, badkamer, wc en garage vervang alles met chemicaliën voor natuurlijke milieuvriendelijke varianten.
4. Eet zoveel mogelijk biologisch, NON GMO, vers.
5. Verbeter uw spijsvertering met enzymen en probiotica.
 

Vermijd bewerkt eten, cosmetica en schoonmaak-produkten met toevoegingen, conservering en chemicaliën.
Voor alles zijn er natuurlijke zuivere varianten te vinden zonder chemie.

Bewaak een regelmatige stoelgang, minimaal 1 x per dag. Ontlasting die te lang in het lichaam blijft kan leiden tot re-absorptie (her-opname) van toxinen die uitgescheiden moeten worden. Enzymen ondersteunen een goede vertering en opname van voedingstoffen en samen met vezelrijke voeding ondersteunen zij een goede darmpassage en uitscheiding van de voedselbrij en voedselresten.

Bereid eten niet in kunststof of bamboe, kook en bak niet in aluminium pannen of pannen met anti-aanbaklaag (PFAS). Bewaar eten niet in kunstof maar in keramiek, glas of papier.

Elimineer (2)

Detox-kuren helpen met lichaam om opgeslagen toxinen en afval vrij te maken en af te voeren door de organen van het detox-systeem te stimuleren. Dus, niet irriteren, maar stimuleren.

Detoxen zonder dieet (3)

Maar voldoende water drinken en bewegen zijn belangrijk om het detoxproces te ondersteunen. Detoxen zonder dieet maar met gezonde voeding. Voldoende water drinken en bewegen zijn belangrijk om het detoxproces te ondersteunen.

Nourish (voed) het lichaam met de juiste voedingsstoffen (4)

Ondersteun het lichaam, de cellen en de detox-organen tijdens en na een detox met de juiste voedingsstoffen.

De H.O.P.E.-formule

High Fibre = 35 gram voedingsvezel per dag uit voeding of met een supplement. Omega-3 = Voldoende essentiële vetzuren uit 2 x verse wilde vis per week of supplement. Probiotica = Dagelijks onderhoud van de darmflora. Enzymen = Ondersteun de vertering en opname van nutriënten met een breed en sterk enzymen-complex. Speciaal voor de HOPE-formule heeft GezondMooiSlank een pakket samengesteld (Proven probiotica met enzymen, Nutrins Vezels, Nutrins Omega-3).

Energize = excercise (5)

Beweeg, ga sporten, zwemmen, wandelen, neem de trap, koop een hond en laat hem uit. Wandelen is voor de meeste mensen de gemakklijkste manier om te bewegen. Bewegen zorgt er o.a. voor dat het vocht in het lymfen-systeem gaat stromen en zijn werk kan doen. Tijdens een detox-programma is minimaal een half uur flink wandelen echt aan te bevelen.

Diep ademhalen: Een speciale vorm van "bewegen" is het zogenaamde deep breathing, diep ademhalen. Sinds kort is het mogelijk de lymfe-stromen te fotograferen. Diepe ademhalingen zorgen ervoor dat het lymfe vocht goed gaat stromen. De longen werken als een mechanische pomp voor het lymfen-systeem. Diep ademhalen doe je in alle rust, eigenlijk is het een vorm van meditatie, goed voor lichaam en geest.

Stretch en cool down: Strechten doe je met warme spieren, ook dit zorgt voor voor een betere lymfe-stroming.

Lekker slapen: Niets geeft zoveel energie als een goede nachtrust. Slapen gaat beter na fysieke inspanning;  ontspanning door inspanning. Tijdens de slaap heeft het lichaam de tijd en de rust om herstel- en reinigings werk uit te voeren. Te weinig slaap leidt tot overbelasting van het ontgiftings-systeem, overgewicht en stress.

Wellness (6)

De vijfde en laatste stap in de detox- en cleanse-strategie. Ervaar bewust het effect van een cleanse. De uitdaging nu is het behouden van een nieuwe gezonde life-style. Dagelijks bewegen, goed eten, goed slapen, voldoende water drinken, het minimaliseren van chemicaliën in de omgeving, en dagelijks tekorten in de voeding aanvullen volgens het H.O.P.E.-principe. High fibre = gebruik extra vezels als u met voeding geen 30-40 gram voedingsvezel per dag consumeert. Omega-3 = gebruik een goed hooggedoseerd omega-3 supplement als u niet 3-4 keer per week verse vette wilde vis eet. Probiotica = gebruik dagelijks ( minimaal 5 keer per week) een supplement met probiotica. Enzymen = als het nodig is ondersteunt u de spijsvertering met een enzymen-supplement. Er is altijd een nieuwe dag om opnieuw met goede gewoonten te starten.

Wanneer detoxen?

Voorjaar en Najaar; Vroeger werden lichaamsreinigingen vooral bij het wisselen van de seizoenen gedaan. Nu is dat veel minder van belang. De invloed van de seizoenen hebben wij geminimaliseerd; met airco en cv is het altijd 20 graden, met vriezers, kassen en ingevlogen groente en fruit kunnen we het hele jaar rond vers fruit en groente eten.

Welke detoxkuur

Er zijn veel verschillende manieren om te detoxen. Thee, klei, supplementen, kruiden en darmspoelingen. Bij veel methoden worden organen gestimuleerd (geïrriteerd) om harder te werken. Voor een korte detoxkuur kun je dit overwegen. Je mag echter geen (medische) klachten hebben. Een voorzichtige aanpak om je lijf te reinigen is het ondersteunen van de uitscheidingsorganen. Denk dan aan lichaamsbeweging, sauna, gezond eten. Met Nutrins hebben wij een detoxkuur gemaakt met een detoxthee (detoxsticks) gecombineerd met een vezel-complex. Een bijzonder supplement met L-glutathion vind je hier.

Ondersteuning tijdens een detoxperiode kan met de Reset36 detox-sticks samen met het HOPE-programma. Op deze pagina meer uitleg over het HOPE-concept.

Detoxen is niet hetzelfde als afvallen maar vaak gaat het samen. Meer weten over afvallen? klik.

detox kuur
  • Bij het ontbijt 10 ml L-glutathion in een half glas water en 1 capsule ProVen 25 miljard
  • Bij de lunch en/of het avondeten 1 schepje vezels in water of door voeding. Bijvoorbeeld door de yoghurt.
  • In de middag (tussen 12:00 en 18:00) 1 detoxstick opgelost in water. Mag in 100 ml en mag in 1,5 liter.
  • Bij het avondeten 1 capsule ProVen 25 miljard.

Blog over "Wat is detoxen".

Blog over "Detoxen en afvallen, de vicieuze vet-circel".

meer informatie over liposomale glutathion.

Blog over de werking van glutathion.