Gebit, tandvlees en diabetes

Diabetes en de gevolgen op de mond-gezondheid

Diabetes kan de gezondheid van de mond serieus beperken en beïnvloeden

Onderzoek toont aan dat diabetici een verhoogde prevalentie hebben van tandvleesproblemen. Diabetici zijn vatbaarder voor parodontale aandoeningen. Epidemiologische onderzoeken hebben duidelijk aangetoond dat diabetes een belangrijke risicofactor is voor parodontitis (tandvleesontstekingen). In vergelijking met niet-diabetici komen tandvleesontstekingen bij diabetici 3x zo vaak voor.

diabetes mondverzorging speekselglucose


Onderzoek toont ook aan dat er een belangrijke wederkerige relatie is tussen tandvleesontstekingen en systemische ziekten bij diabetici. Als gevolg, diabetici met een slechte mondgezondheid hebben een hoger risico op het ontwikkelen van andere systemische ziekten zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en beroerte.

Deze wederkerige relatie tussen diabetes en de voornoemde ziekten staat bekend als het seesaw-effect. Een fenomeen dat regelmatig wordt aangetroffen bij diabetici.
diabetes seesaw effect hoge glucosewaarden

De ernst van parodontale aandoeningen (parodontitis) bij diabetici kan gedeeltelijk worden veroorzaakt door een verstoorde immuunreactie die de genezing vertraagt en leidt tot chronische ontstekingen en infecties in de mond. Het verhoogde risico op parodontitis bij diabetici is ook gelinked aan de medicatie en aan een conditie genaamd xerostomie (droge mond). Een conditie die kan samen gaan met diabetes. Xerostomie speelt vooral 's nachts een rol omdat het bijdraagt aan de ophoping van glucose in de mond tijdens de slaap.

Dus, zelfs als het bloedglucose onder controle is en er wordt een gezond dieet gevolgd, hebben diabetici tot aan 4 keer meer glucose in hun speeksel dan niet-diabetici. Dit zou 1 van de factoren kunnen zijn die bij diabetici bijdragen aan verergerende tandvlees problemen.

Helaas zijn veel diabetici zich niet bewust van de verbanden tussen parodontitis en diabetes en ook niet van de mogelijke bijdrage van parodontale behandelingen in het controleren van diabetes.

Reduceer de risico's

Wees bewust dat de mond van diabetici extra zorg behoeft. Wacht niet tot de mond signalen vertoont. Zodra je weet dat je pre-diabetes of diabetes hebt kom dan in aktie en neem de controle. Misschien ervaar je de eerste tekenen niet eens, je tandarts ziet het wel.

Begrip van de problemen en dagelijks extra maatregelen nemen om plaque te bestrijden zijn essentieel. Er is overigens weinig tot geen bewijs dat, bijvoorbeeld, diabetici antibiotica nodig hebben als onderdeel van hun parodontale behandelingen. Daarom, dagelijks gebruik van plaque verwijderende middelen gecombineerd met regelmatig tandarts-bezoek kan effectief zijn in het voorkomen van parodontale ziekten.

Het beheersen van de risico's is belangrijk in je strijd tegen verergerende parodontale aandoeningen en uiteindelijk van belang voor het bewaken van je algehele gezondheid.

Alhoewel flossen en poetsen na elke maaltijd kan helpen om plaque te verwijderen tussen de tanden, blijft de meer aggressieve plaque vastzitten net onder de tandvlees-rand of aan de slijmvliezen elders in de mond. Die is moeilijker te verwijderen. Voorkomen moet worden dat de plaque zich omvormt tot moeilijk verwijderbare biofilm-afzettingen. Biofilms bestaan uit lagen bacteriën. Dit zijn de bacteriën die tandvleesontstekingen, cariës, tandverlies en infecties veroorzaken.

Lees meer over diabetes en mondverzorging op de website www.anoxident-balance.nl

diabetes mondverzorging

AnOxident balance® Anti-oxidant, Glucose-barriere technologie

De 4 verzorgingsprodukten die samen de AnOxident balance-serie vormen zijn speciaal ontwikkeld om diabetici te helpen hun gebit en tandvlees te beschermen tegen te hoge niveaus glucose-speeksel wat kan bijdragen aan mond-problemen.

AnOxident balance® is een innovatieve serie mondverzorging met een gepatenteerd "bio-mimic-complex"; een unieke combinatie van natuurlijke antioxidanten, bioactieve ingrediënten, vitaminen en mineralen die ondersteuning bieden bij verstoringen in de mond die vrije radikalen en ongewenste plaque opbouw veroorzaken. De produkten verbeteren en ondersteunen het natuurlijke verdedigingsmechanisme van de mond, verhogen de anti-oxidanten en vormen een barriere tegen de ongewenste bijwerkingen van teveel glucose in het speeksel.

Een essentieel onderdeel van het dagelijkse diabetes zorgplan

AnOxident balance® met gepatenteerd LF-NFQ® en het DUOX-systeem.

Bevat 4 medische hulpmiddelen voor orale hygiëne (CE), de serie werkt in synergie met elkaar en verschaft anti-oxidanten, glucose-barriere-technologie voor de bescherming van het gebit en het tandvlees bij diabetes.

Gedurende de tijd dat je mond vatbaar is voor verlaagde weerstand kan AnOxident balance® helpen het werk van je speeksel te ondersteuen en te versterken. Zo voorkom je schadelijke effecten van een teveel aan speeksel-glucose en vrije radikalen doordat de pH-waarde ideaal is voor het bestaan van een gezonde mondflora.


Reduceert de gevolgen van overtollig speekselglucose. 6,7,8
• Gaat de schadelijke werking van vrije radikalen tegen. 9,10,11,12,13
• Ondersteunt een gebelanceerde mondflora14
• Ondersteunt het reduceren van melkzuur dat kan bijdragen aan aandoeningen. 15
• Voorkomt de vorming van een biofilm15


Referenties

1. www.who.int
2. www.perio.org
3. Diabetes Mellitus and periodontal disease. Mealey B.L., Ocampo G.L. Periodontol 2000. 2007; 44:127-153.
4. Glucose estimation in the salivary secretion of diabetes mellitus patients. Abikshyeet P1, Ramesh V, Oza N. Diabetes Metab Syndr Obes. 2012;5:149-54.
5. Salivary glucose concentration and excretion in normal and diabetic subjects. Jurysta C1, Bulur N, Oguzhan B, Satman I, Yilmaz TM, Malaisse WJ, Sener A. J Biomed Biotechnol. 2009:430426
6. Ex-Vivo Study to Determine the Efficacy of a Formulation In Eliminating Excess Salivary Glucose In Diabetic Subjects: Mme Françoise Bafort – Liège University – Agro-Biotech-Passage des Déportés 2 – 5030 Gembloux – Belgium.
7. Correlation between Salivary Glucose Level and Gingivitis in Patients with Diabetes. Sadia Iqbal, Saad Asad, Farhat Kazmi, Fareeha Bokhari. Journal of Islamabad Medical & Dental College (JIMDC): 1211(1):10-13
8. Advances in Dentistry and Oral Health: Salivary Glucose: A Metabolic Disease Marker and a Risk Factor for Oral Disease Development. J Max Goodson, The Forsyth Institute, USA Submission: March 23, 2016; Published: April 13, 2017
9. Wikipedia
10. Superoxide dismutase activity in mesocarp tissue from divergent Cucumis melo L. genotypes. Lester GE1, Jifon JL, Crosby KM. Plant Foods Hum. Nutr. 2009 Sep;64(3):205-11. doi: 10.1007/s11130-009-0124-1.
11. Anti-oxidant and anti-inflammatory properties of a Cucumis melo LC. extract rich in superoxide dismutase activity. Vouldoukis I, Lacan D, Kamate C, Coste P, Calenda A, Mazier D, Conti M, Dugas B. J Ethnopharmacol. 2004 Sep;94(1):67-75
12. Anti-oxidant Activity of Lactoferrin in vitro. LI Ting, WANG Cai-Yun, YAN Xu-Dong et al. FOOD SCIENCE, 2012, 33(21): 111-113.
13. Lactoferrin-Protector against Oxidative Stress and Regulator of Glycolysis in Human Erythrocytes. Ana Manevaa, Borislava Talevaa, and Lilia Manevab. Department of Biochemistry, Medical Faculty, Medical University of Sofia. Naturforsch. 58c, 256Ð262 (2003); received July 9/November 7, 2002
14. Antimicrobial actions of dual oxidases and lactoperoxidase. Sarr D, Tóth E, Gingerich A, Rada B J Microbiol. 2018 Jun;56(6):373-386. doi: 10.1007/s12275-018-7545-1. Epub 2018 Jun 1.
15. Novel Methods for the prevention of Infectious Diseases involving Microbial Biofilms. Dr J Perraudin and Prof P Courtois. Universite Libre de Bruxelles Journ Int. Assoc. Periodontology, Oct, 2001(Abstracts) Le Monde Dentaire June, 2002 Vol 112, pp 5 - 9. 1
6. Periodontal disease and systemic conditions: a bi-directional relationship. Jemim Kim and Solomon Amar. Odontology, Sep. 2006. 94(1): 10 – 2.
17. Determination of the production of OSCN- (hypothiocyanite) in a toothpaste and gel containing milk protein extract (MPE). Data on file Taradon Laboratory.
   
Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...