Gezonde mond

Diabetes-Mondzorg, Het belang van een gezonde mond.


In steeds meer onderzoeken wordt aangetoond dat een slechte orale hygiëne een voorloper kan zijn voor hart- en vaatziekten, luchtweg-aandoeningen, beroertes, diabetes en vroeggeboorten.

Onder normale omstandigheden verschaft de natuur je mond natuurlijke systemen die de micro-organisamen reguleren. Micro-organisamen zoals bacteriën, gisten en virussen. De systemen behouden een gezonde balans die voorkomt dat de bacteriën koloniën vormen die biofilm worden genoemd. Dentale plaque is een vorm van biofilm die, indien niet gecontroleerd en verwijderd, kan leiden tot parodontale ziekten en aandoeningen.


bacterien vormen plaque en biofilm in de mond bij diabetes

De natuurlijke manier om je mond te beschermen: speeksel

► Reinigen en versterken. ► Bescherming tegen bacteriën. ► Ondersteunt smaak en spijsvertering. ► Ondersteunt kauwen en slikken. ► Ondersteunt spreken. ► Versterkt de tanden. ► Voorkomt slechte adem. ► Voorkomt glycemische index verstoringen. ► Behoudt de pH-waarde (7,4). ► Zorgt voor comfort.


Je speeksel is een complexe vloeistof die de mond spoelt, dag in dag uit, beschermende oer-systemen die helpen je mond op een natuurlijke manier in balans te houden. Deze balans is je orale eco-systeem, het orale micro-bioom (de bacteriën in je mond). Speeksel is een reinigingsmiddel, een ionen-reservoir een smeermiddel en een buffer.
de rol van speeksel, wat doet speeksel voor je


Speeksel voorkomt de formatie van schadelijke zuren die kunnen leiden tot de opbouw van plaque (biofilm), tandvlees-problemen en cariës. Overtuigend bewijs laat zien dat speeksel essentieel is voor de gezondheid van de mond. Speeksel verschaft ook een verdedigingsmechanisme tegen de introductie van infecties die via de mond het lichaam binnen komen.


Oxidatieve stress ontstaat in de mond net zoals elders in het lichaam. Het kan zowel chronische ontstekingen en infecties veroorzaken maar het kan ook het gevolg zijn van chronische ontstekingen en infecties.


Het is de werking van de non-immuun-factoren in het speeksel zoals lysozym, lactoferrine en lactoperoxidase in samenwerking met andere immuunfactoren die bijdragen aan een gezonde orale flora door de natuurlijke balans van de mond te handhaven.


Antioxidanten in het speeksel helpen in de strijd tegen vrije radikalen die leiden tot oxidatieve stress. Speeksel geeft een eerste lijns anti-oxidanten bescherming tegen oxidatieve stress van vrije radikalen die wordt veroorzaakt door het kauwen en verteren van voeding.

de vorming van biofilm en de rol van speeksel

De continu gecombineerde acties van de vele defensie-mechanismen van het speeksel samen met goede orale hygiëne zijn onontbeerlijk voor een neutrale pH-waarde, de basis voor een gezonde mond.

Helaas kan de functie van het speeksel worden verstoord door een serie aan externe factoren zoals dieet, gezondheid, medische behandelingen en medicatie, auto-immuun-ziekten en hormonen. Hoe beter je gezondheid, hoe effectiever je speeksel is in het behouden van die belangrijke balans in je mond.

Diabetes is een van die risico-factoren.
mondgezondheid en diabetes mellitus

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...