DNA wat is dat?

DNA wat is dat?

Genen, chromosomen, DNA je hoort er steeds meer over. Om je afkomst te bepalen, om risico's op ziektes te "voorspellen", om je talenten te ontdekken en om te bepalen hoe je kunt afvallen. Een dynamische wetenschap (genetica) waar bijna dagelijks nieuw ontdekkingen worden gedaan.

Je DNA is informatie die is opgeslagen in je genen. Die genen zijn weer een combinatie van de genen van je ouders. Het is een unieke samenstelling van genen (informatie) die jouw persoonlijke kenmerken, voorkeuren, talenten (sterkten en zwakten) bepalen. Jouw pakket aan informatie in je genen heet een DNA-profiel. DNA-profielen zijn uniek, elk mens heeft een eigen unike DNA-profiel. DNA bevindt zich elke lichaamscel, daarom kunnen rechercheurs die een "crime scene" onderzoeken bepalen of een dader ergens aanwezig was. Bij CSI op TV zie je ze weken onderzoek in 5 minuten uitvoeren en direct weten ze de dader in een database te vinden. In de praktijk duurt het langer en is het altijd de vraag of het DNA-profiel van de dader ergens is opgeslagen.

Genetica voor je gezondheid

Medische wetenschappers doen onderzoek naar DNA en de werking van medicijnen. Bijvoorbeeld om te voorspellen welke chemo-kuur het beste zal werken bij een bepaalde patiënt. dit eet farmaco-genetisch onderzoek. Het doel is om op basis van DNA te verklaren waarom een geneesmiddel in de gebruikelijke dosering werkt of juist onverwachte bijwerkingen geeft. Hier vind je het standpunt van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) over de toepassing  van farmacogenetica.

DNA voor Dummies

Voor dummies?, niet omdat je dom bent, maar dit is een nieuwe wetenschap die zich snel ontwikkelt en waar consumenten steeds vaker over horen. De "basics van DNA" zijn handig om te begrijpen.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...