Voordelen vis eten tijdens zwangerschap groter dan nadelen vis.

Veel zwangere vrouwen maken zich zorgen: moet ik nu wel of geen vis eten? In een nieuwe studie wordt aangetoond dat de kinderen van moeders die 1 tot 3 keer vis per week aten een beter metabool profiel hebben in vergelijking met kinderen van moeders die maar 1 keer per week vis aten. Dit ondanks het risico op een teveel aan kwik. In deze blog meer over Vis eten en zwangerschap.

Vis is een belangrijke bron van voedingsstoffen.

Vermijd het eten van vis, ook tijdens zwangerschap, niet. Dit zegt Dr. Leda Chatzi, associate professor of preventive medicine van de Keck School of Medicine en hoofdonderzoeker van de studie. Vrouwen wordt aangeraden om 1 tot 3 keer per week vis te eten, maar niet meer. Een teveel aan vis kan leiden tot een te hoge inname van kwik en andere toxinen.

Vis is een belangrijke bron van omega-3, de meervoudig onverzadigde vetten die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Alhoewel, sommige vissoorten zoals zwaardvis, haai en makreel kunnen te hoge kwik-waarden bevatten. Kwik is een krachtig vergif dat permanente schade aan het zenuwstelsel kan aanbrengen. Kwik vervuiling vind je in: de bodem, de lucht, water en sommige planten.

vis eten tijdens zwangerschap
vis eten tijdens zwangerschap

De onderzoekers keken naar 805 moeders met kinderen uit vijf Europese landen die deelnamen aan een gezamenlijk onderzoek genaamd de HELIX studie. Deze studie volgt moeders en hun kinderen vanaf de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap werd de moeders gevraagd naar hun wekelijkse vis-consumptie en zij werden getest op kwikvergiftiging. Toen de kinderen 6 tot 12 jaar oud waren werden zij onderzocht en gemeten. Er is gekeken naar: taille-omvang, bloeddruk, HDL, triglyceriden en insuline. Deze waarden werden gecombineerd om een metabool syndroom score te bepalen.

Meer vis tijdens zwangerschap is niet beter

De kinderen van moeders die 1 tot 3 keer per week vis aten hebben een lagere metabool-syndroom-score dan de kinderen van moeders die gemiddeld minder dan 1 keer per week vis aten. De relatief goede score nam af als de moeders meer dan 3 keer per week vis aten.

Vis is een ook een bron van chemische vervuiling met tegengestelde effecten volgens Nikos Stratakis, PhD, een USC postdoctoral scholar, een van de mede-auters. “Het is mogelijk dat bij meer dan 3 keer vis per week de chemische vervuiling in de vis de goede effecten van vis tegenwerkt. "

De studie toonde aan dat een hoger bloedwaarde bij de moeders van kwik geassocieerd was met een hogere metabool syndroom score bij kinderen. Met andere woorden: Moeders die teveel vis eten verhogen daarmee het risico op overgewicht en diabetes type 2 bij hun kinderen.

De studie liet ook zien dat de visconsumptie van de moeder ook invloed heeft op de cytokinen en adipokinen in de kinderen. Deze bio-markers zijn gerelateerd aan (laaggradige) ontstekingen die bijdragen aan het metabool syndroom. In vergelijking met een lage, een gemiddelde en een hoge visconsumptie tijdens de zwangerschap leidt de gemiddelde visconsumptie tot verminderde hoeveelheden aan ontstekingsbevorderende cytokinen en adipokinen.

Dit is de eerste studie die laat zien dat het verminderen van ontstekings-biomarkers het onderliggende mechanisme zou kunnen dat duidelijk maakt dat visconsumptie een relatie heeft met een betere metabole gezondheid van kinderen. Het vervolgonderzoek kijkt naar de effecten van de consumptie van verschillende soorten vis met verschillende voedingswaarden (nutriënten) en verschillende kwik-waarden en de effecten op de kinderen op 14-15 jarige leeftijd.

Omega-3 tijdens zwangerschap

Rinjo: Wat betekent dit onderzoek voor voedingssuppletie tijdens de zwangerschap? Omega-3 kan als supplement gebruikt worden. Goede omega-3 supplementen bevatten geen kwik. De zwanger-compleet formule van ProVen bevat niet alleen alle vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap maar ook zuivere omega-3 visolie.

Het voedingscentrum over vis tijdens de zwangerschap: Voor de zekerheid raden we af om tijdens je zwangerschap roofvis te eten, zoals tonijn, haring, makreel, paling, zwaardvis, snoek, snoekbaars en haai. Eet deze vissen ook niet uit blik of gerookt.

Het advies van de kraamzorg: Je kan de volgende vis zonder zorgen eten: garnalen, kabeljauw, krab, kreeft, mosselen indien vers en hygiënisch verwerkt, schelvis, schol, zalm uit blik en verse zalm. Het is goed om (goed doorbakken) vette vis te eten, zoals zalm, bokking en sardines.

Journal Reference: 1. Nikos Stratakis, David V. Conti, Eva Borras, Eduardo Sabido, Theano Roumeliotaki, Eleni Papadopoulou, Lydiane Agier, Xavier Basagana, Mariona Bustamante, Maribel Casas, Shohreh F. Farzan, Serena Fossati, Juan R. Gonzalez, Regina Grazuleviciene, Barbara Heude, Lea Maitre, Rosemary R. C. McEachan, Ioannis Theologidis, Jose Urquiza, Marina Vafeiadi, Jane West, John Wright, Rob McConnell, Anne-Lise Brantsaeter, Helle-Margrete Meltzer, Martine Vrijheid, Leda Chatzi. Association of Fish Consumption and Mercury Exposure During Pregnancy With Metabolic Health and Inflammatory Biomarkers in Children. JAMA Network Open, 2020; 3 (3): e201007 DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2020.1007


Keck School of Medicine of USC. "Benefits of fish in moderation while pregnant outweigh risks for child." ScienceDaily. 16 March 2020.

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Blogs over vis en omega-3-supplementen. Waarom omega-3 gebruiken?

.