Detox kuren, sappenkuur, ontslakken, darm reinigen…
Ongetwijfeld heb je wel eens iets gehoord over sapkuren (detoxen met sapjes), het vastendieet, een ontslakkingskuur om je darmen te reinigen, detox programma’s en detox-supplementen.

Als je een tijd ongezond hebt gegeten en geleefd krijg je advies om eens een complete lichaamsreiniging te doen. Even een paar weken detoxen en ontgiften om weer terug in je energie te komen of om af te vallen.

Je wast je auto, je maakt je huis schoon, je gaat onder douche. Alles wordt schoon en ziet er beter uit. Maar wat doe je aan de “binnenkant”, wat doe je voor je eigen motor, je spijsverteringsysteem?
Je organen; huid, longen, lever, nieren en darmen zijn dag in dag uit hard aan het werk om je gezond te houden. In ons milieu, ons water onze lucht en onze voeding zit afval en toxinen (vergif).

Detoxen en Cleansen

Cleansen en detoxen wordt steeds populairder. Op google zie je steeds meer mensen zoeken naar detox of cleanse. Er zijn verschillende manieren om je lijf te reinigen en te ontdoen van opgeslagen afval, toxinen (vergif) en chemicaliën. Je kunt zelfs je geest detoxen. Je moet dan een weekje zonder telefoon doorbrengen. Dat werkt echt stress verminderend.

Als het gaat over detoxen en cleansen is de wetenschap verdeeld. Er zijn voorstanders van detoxen en uiteraard is de gevestigde orde tegen een detox. Een veelgehoord bezwaar is dat je te weinig energie en te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Minder calorieën helpt je af te vallen, maar te weinig eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen leidt tot tekorten. 

wat is detoxen
Wat is detoxen

Als mensen over detoxen praten hoor je al snel over het gevaar van toxinen (vergif en chemicaliën) die overal om ons heen zijn. Een actueel voorbeeld is bijvoorbeeld het gif dat in de landbouw (glyfosaat en fipronil) wordt gebruikt. Maar ook de kwaliteit van het drinkwater dat verontreinigd is met medicijn-resten of de kwaliteit van de lucht die wij inademen. 

Wat zijn toxinen?

Toxinen zijn schadelijke deeltjes zoals pesticiden, fungiciden, herbiciden, zware metalen, roet in de lucht, en een serie aan toevoegingen in onze voeding, sommige als goedgekeurd e-nummer en sommigen als ongewenst ingrediënt. Maar ook gluten, zuivel en suiker worden soms toxisch of giftig genoemd. Suiker als het nieuwe vergif zorgt voor de populariteit van suikerloos eten en de suiker-uitdaging. Wij worden de hele dag door belaagd door toxinen in de lucht die wij ademen, de dingen die wij aanraken, de voeding die wij eten en drinken, de cosmetica en de reinigingsmiddelen, de genotsmiddelen en de geneesmiddelen. En al die toxinen stapelen zich op. 

Goed nieuws, je lichaam ontgift zichzelf!

Je lijf is ingericht om ongewenste stoffen te verwerken en af te voeren via de lever, de nieren en de darmen. Zelfs de huid, de longen, de lymfen en je bloed spelen een rol. Samen worden dit de 7 kanalen van uitscheiding genoemd. Een belangrijke rol heeft de lever, de manager van het hele ontgiftingsproces. De lever verwerkt in fasen het afval en laat het daarna afvoeren. Dit proces verloopt dus van nature in verschillende fasen. 

Overdag wordt er verwerkt en in de nacht wordt de afvoer voorbereid, en dat resultaat tref je ’s morgens of wat later op de dag, in de wc. Maar als je de hele dag je lichaam blootstelt aan toxinen, ongezonde voeding met te weinig nutriënten en teveel “rommel, te weinig water drinkt dan krijgen de lever en de nieren erg veel te verwerken. Als de lever en de nieren veel te verwerken hebben (je eigen detox systeem) dan wordt cleansen actueel. 
Cleansen of detoxen is het ondersteunen van de uitscheidingsorganen
Je helpt hen om hun werk goed uit te voeren. 

Detox bijwerkingen
De bijwerkingen van een detox kunnen op griep of verkoudheid lijken. Misselijk, gammel, veel op de wc, jeuk, rode vlekken op je huid en meer. Deze bijwerkingen heten een herxheimer-reactie. De toxinen worden niet tijdig en niet voldoende afgevoerd. Met een gefaseerde aanpak in het ritme van je eigen detox-organen voorkom je dit. 

Val je af van een detoxprogramma?
Ja de meeste mensen verliezen gewicht, verliezen vet en vallen dus af. Maar het belangrijkste doel is de reiniging, het ondersteunen van je eigen detox-systeem. Dat merk je doordat je energieker wordt en veel mensen zien het aan hun huid en hun ontlasting. 

Kan iedereen cleansen?
Gebruik je medicijnen, heb je een aandoening aan je lever of nieren overleg dan eerst met een huisarts, therapeut of coach op welke manier jij je detox systeem kan ondersteunen.

Detox - Het geheim van energieke mensen
Wat iedereen moet weten over detoxen.

Een detoxkuur is voor steeds meer mensen een vast ritueel als de seizoenen wisselen. De voorjaars-schoonmaak is de bekendste. In het voorjaar verandert het licht, zijn er weer meer groenten en fruit beschikbaar en nemen we afscheid van de winter.
Het huis wordt lekker schoongemaakt en ook het ontgiftingssysteem en de spijsverteringsorganen krijgen een grote beurt.

Voor wie heeft het zin om te detoxen in het voorjaar?

Er zijn 2 veel voorkomende oorzaken om te detoxen; 
1. Je omgeving en je lifestyle zorgen voor een hoge inname van chemicaliën, afvalstoffen en toxinen. Je rookt, drinkt regelmatig, gebruikt medicijnen, woont in een grote stad, eet te weinig biologisch etc. etc. 
2. De conditie van je eigen ontgiftingssysteem werkt niet optimaal. 

Als zowel je lifestyle als je conditie niet optimaal zijn leidt deze combinatie tot een serie aan klachten en kwalen. De meest gehoorde klacht is vermoeidheid, gevolgd door huidklachten, allergieën en een moeilijke stoelgang. 

Een detoxkuur brengt de balans weer terug.

Met een detoxkuur of cleanse programma worden de ontgiftingsorganen gestimuleerd en wordt er opgeruimd. De organen kunnen al hun energie weer gebruiken voor hun primaire taak; jou gezond laten functioneren. 

Via de lucht die je inademt, de voeding die je eet en drinkt, de dingen die je aanraakt en op de je huid aanbrengt worden de organen belast met afval dat zij moeten verwerken om jou te beschermen.

Ondersteun deze organen, maak ze schoon, onderhoud je eigen motor. Al eeuwenlang reinigen mensen hun systeem. Vasten, ontgiften, detoxen, cleansen, er zijn tientallen manieren om te reinigen.

Lees nog meer over detoxen op deze pagina.