Colostrum of biestmelk, wat is dat eigenlijk?
De eerste melk van een zoogdier en ook van mensen heet colostrum. Het is bij koeien de eerste melk die gemaakt wordt voor het kalf. In de eerste 12 uur na de geboorte maakt de koe een speciale melk heel rijk aan voedingsstoffen en afweer-stoffen. Deze rijke vloeistof wordt ook voormelk of biest genoemd, de productie van de koe voordat deze melk geeft aan het kalf.

Biest van koeien

Een koe is eigenlijk een prooidier, zij zijn de voeding van grote vleeseters. De natuur heeft het zo geregeld dat een kalf na de geboorte direct goed gevoed moet worden. Een kalf moet meteen alert zijn en direct na de geboorte in staat zijn om op eigen benen te staan. In de eerste voeding wordt heel geconcentreerde rijke voeding vol vitaminen, mineralen, groeifactoren en immuunstoffen (immunoglobulinen) aan het kalf gegeven. Heel efficiënt en vooral ook heel snel.

Colostrum - biest

De eerste moedermelk van een koe is nagenoeg identiek (99%) aan de eerste melk die een moeder maakt na de geboorte. Het heeft maar 1 nadeel, het bevat een klein beetje lactose (melksuiker). Geitencolostrum bevat geen lactose, maar is duurder.

Nederlandse koeien maken veel melk aan. Het kalf mag niets tekort komen, dus er wordt ruimschoots (teveel) aangemaakt door de koe. De boeren verzamelen de colostrum die het kalf niet nodig heeft. Sommige boeren maken er biest-pannenkoeken van en weer andere boeren vriezen de colostrum in. Heel soms komt het voor dat een koe te weinig aanmaakt. Boeren kunnen dan bij de colostrumbank terecht om extra voeding voor hun kalfjes te kopen.

Speciale koeriers verzamelen de bevroren biest. In genummerde (batch code) vries-emmers wordt de bevroren biestmelk naar het centrale vrieshuis gebracht. Om de bevroren biestmelk geschikt te maken voor menselijke consumptie moet er volgens stikte regels gewerkt worden. Vanaf de boer tot aan het eind product is via batchcodes elke partij te controleren.

De bevroren grondstof wordt gecentrifugeerd, gefilterd en vet wordt verwijderd. Daarna wordt de grondstof gedroogd, het water moet eruit. Uiteindelijk blijft en poeder over, de geconcentreerde stoffen uit de biestmelk. Dit concentraat wordt gebruikt voor voedingssupplementen, in proteïnen-shakes en in maaltijdvervangers.

Het voordeel van Nederlandse colostrum

Er zijn wereldwijd verschillende producenten die op verschillende manieren colostrum-poeder maken. De basis is de biestmelk die bij de boer verzameld wordt. Nederlandse koeien krijgen geen hormonen en het gebruik van antibiotica wordt streng gecontroleerd. De Nederlandse koeien zijn wereldberoemd; ze zijn sterk, gezond, er wordt niet gerommeld, het kwaliteits-systeem werkt. In bijvoorbeeld de USA worden wel hormonen gebruikt en die tref je aan in de melk en dus ook in de colostrum. Ook zuivel-produkten uit oost-europa kunnen ongewenste vervuilingen bevatten. Het milieu en de controle is gewoon anders als in Duitsland en Nederland.

Het droogproces kan ook op verschillende manieren, sproeidrogen met hoge temperatuur, lage temperatuur en vriesdrogen. Daarvoor is de bevroren biestmelk eerst ontdooid. Hoe gaat dat? Een paar dagen in verwarmde ruimten (Duitsland) of wordt de bevroren substantie direct gemalen en gedroogd? Een zuivelproduct dat lang in een warme ruimte staat kan leiden tot bacteriegroei en boven de 42 graden beschadigen de enzymen die zo belangrijk zijn voor de vertering.

Wat doet colostrum?

Over colostrum wordt veel zin maar ook veel onzin verteld op het internet. De voortschrijdende ontwikkelingen in de wetenschap corrigeren en herstellen soms ook toepassingen van colostrum. In de geschiedenis zie je dat colostrum de eerste aanpak was toen er nog geen antibiotica was, het is toegepast bij HIV-behandelingen en het Italiaanse voetbalteam zou er wereldkampioen mee geworden zijn. In vergelijkend onderzoek bleek colostrum effectiever en veel goedkoper als de griepprik. Misschien is nog wel veel bekender het verschijnsel dat veeboeren (die af en toe de biest consumeren) nooit ziek zijn, dus geen griep en geen verkoudheden. Met een hogere weerstand heb ik minder “griep” en duurt het korter. Het krijgen van een griepvirus of verkoudheidsv8irus is gewoon pech.

Bovine colostrum
Bovine colostrum

Het belangrijkste van colostrum is misschien niet de medische toepassing, alhoewel wij verwachten dat colostrum een bewezen alternatief voor de griepprik gaat worden (colostrum is 3 keer zo effectief). Nee, het belangrijkste is dat colostrum het eerste en uiteindelijk beste superfood is. Het is de basis, de eerste voeding. Met die eerste moedermelk geeft de koe, en de moeder, alle informatie over weerstand en immuniteit aan haar kind. Om alles goed op te nemen staan de darmen maximaal open om de weerstandstoffen goed op te nemen in de bloedbaan. Bij baby’s worden na de eerste voeding de darmen minder permeabel, er kan minder door de darmwand heen, alleen hele kleine deeltjes.

Voordelen borstvoeding

De voordelen van borstvoeding versus flesvoeding voor baby’s zijn dat de eerste voeding van mama bomvol goede stoffen zit die je niet in poedermelk kunt krijgen. Enerzijds omdat de wet het e.e.a. verbiedt maar ook omdat het technisch en financieel niet haalbaar is. Dit bijzondere natuur product is nauwelijks na te maken.

Colostrum voor kinderen en volwassenen is een super geconcentreerde superfood met een breed en rijk spectrum aan voedingsstoffen.

Waar wordt colostrum voor gebruikt?

In onderstaand overzicht een inventarisatie van de toepassingen. De bewijzen variëren wel per toepassing. Soms is het historisch gebruik, soms zijn er trials gedaan, soms is er een vermoeden, een theorie of alleen onderzoek op muizen. Hier vind je een inventarisatie van onderzoeken.

  • Geconcentreerde bron van groeifactoren, immuunstoffen en nutriënten o.a. HGH, leptine en IGF-1
  • Colostrum is goed voor de botten.
  • Het behoud van een jonge vlekkeloze huid.
  • Colostrum speelt een rol bij de aanmaak van serotonine en dopamine.
  • Focus, concentratie en aandacht.
  • Ondersteuninng van het metabolisme (spijsvertering) en de vetverbranding.
  • Ondersteuning van de actieve weerstand.
  • Ondersteuning van de weerstand.
  • Colostrum als voedingssupplement voor de darmen o.a. bij symptomen van leaky gut (het lekkende darmsyndroom).
  • Supplement voor fitness, duur-sport en intensieve top-sport.

Colostrum kopen

Controleer dan goed wat je koopt. De beste wordt gemaakt in Nederland (geen hormonen), er worden geen vulstoffen toegevoegd, het wordt niet stiekem gemengd met melkpoeder en het productieproces behoudt alle actieve ingrediënten die het zo waardevol maken. Vitomune, is de pionier in colostrum, zij verzamelen hun eigen biest, controleren de productie en zorgen voor een prachtig eindproduct in poeder, capsules, vloeistof, maaltijd shake en als ingrediënt in gezondheidsproducten.

Samen met boeren: door goed samen te werken wordt er bij het verzamelen streng geselecteerd, dus geen bloedresten en alleen biest van de eerste 12 uur. Tijdens die korte periode wordt de mooiste samenstelling door de koe gemaakt.

Topkwaliteit maak je samen! Bekijk hier alle colostrum in de colostrum-shop.

Nieuw (5 juni 2019) colostrum van de eerste geitenmelk.