Voedingssupplementen met Berberine zijn gevaarlijk en moeten een contra-indicatie krijgen. De standaardwaarschuwing: “Raadpleeg een deskundige alvorens supplementen te gebruiken in geval van zwangerschap, lactatie, medicijngebruik en ziekte” voldoet niet.

Waarom werkt Berberine?

De actieve stof in berberine-capsules is berberine, een extract uit de bessen. De bessen zijn niet giftig, de plant (wortels, blad en bast) is dat wel. De giftigheid is vergelijkbaar met bijvoorbeeld curare! De werkzaamheid van berberine vind je echter niet in de bessen maar in de plant….. Vreemd dat het voedingssupplement dan wel berberine heet. De naam van de plant is de naamgever van het vergif.

De werking is waarschijnlijk antibiotisch en antischimmel..

Hoe werkt berberine?

Berberine wordt afgebroken in het maagdarm-kanaal. Gelukkig maar. Als berberine in de bloedsomloop aankomt kan dit leiden tot overlijden. Daarom maken wij geen liposomaal berberine! De liposomale technologie zou het gif direct in de bloedbaan brengen.

Berberine gevaarlijk

In geval van maagzweren, tandvlees ontstekingen of leaky gut loop je het risico dat ongewenste stoffen in de bloedbaan terecht komen.   

Ter vergelijking: oude volksstammen jagen met gifpijlen gedoopt in curare. Ook curare wordt in het maagdarmkanaal afgebroken. Het vlees van een dier dat is geschoten met een curare-pijl kun je eten.

Opinie: waarschuw therapeut en consument: niet gebruiken bij tandvleesontstekingen, maagzweer of leaky gut.

Bij het metaboliseren van berberine ontstaan andere stoffen. De metabolieten, de overblijfselen na afbraak. Berberine heeft een effect op verschillende enzymen en het microbioom. De samenstelling van het microbioom wordt beïnvloedt en dat genereert de gezondheidseffecten.

Overigens zijn wetenschappers er nog niet achter hoe berberine werkt.

Gezondheidseffecten?

Dat is toch goed? De methode om deze effecten te realiseren met "gif" keuren wij af. Dezelfde en vaak betere resultaten krijg je ook met probiotica, gezonde vezelrijke voeding gecombineerd met fysieke inspanning. (niet roken, minimaal suiker, minder alcohol is logisch).

Berberine om af te vallen

Als het microbioom wordt beïnvloedt heeft dat effecten op het vetmetabolisme. Simpel gezegd: er wordt minder vet uit de voeding opgenomen. Bij gelijk blijvende inspanning en dieet vallen mensen af. Ook hier geldt dat probiotica op een veilige manier hetzelfde effect biedt (reductie opname vet uit voeding).

Opinie van Rinjo Israels op basis van pubmed-onderzoek, de auteur heeft belangen (liposomale voedingssupplementen, probiotica).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30637820/  Review van publicaties (klinische trials) PubMed, Scopus, Embase, Web of Sciences and Science Direct op B. vulgaris and berberine.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33461163/  Beperkt en tegenstrijdig bewijs bloeddrukverlagende werking berberine (review).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25498346/ Berberine en diabetes type 2: beperkt bewijs, wel effecten.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34956436/ berberine en diabetes: meta analyse met goede effecten.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33680978/ Berberine reguleert microbiota.

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Berberine  Antibiotische werking berberine.