De 14 meest gestelde vragen over water;

Hoeveel water moet je drinken als man, vrouw of kind, kun je ook teveel water drinken? Hoe weet je dat je dorst hebt, telt koffie/thee/frisdrank ook mee? Hoeveel en wanneer moeten sporters drinken? Hoe maak je water lekker? Hoeveel moet je minimaal drinken in de zomer? Is alcohol uitdrogend, wat doet water voor je lichaamsgewicht?

vragen over water, hier de antwoorden van het Natural Hydration Council www.naturalhydrationcouncil.org.uk

Hoeveel water?

1. Hoeveel water moet je drinken?

De Europese autoriteit voor voedingsveiligheid (EFSA) adviseert mannen dagelijks 2,5 liter water te drinken en vrouwen 2 liter. 70-80% moet in de vorm van water worden gebruikt en 20-30% komt uit voeding. De NHS adviseert; Vrouwen 8 glazen (200 ml) per dag en mannen 10 glazen water per dag.

2. Hoeveel water moeten kinderen en jongeren drinken?

SexeLeeftijdHoeveelheid vloeistof per dagWaarvan water
Jongens / Meisjes2 – 3 jaar1,3 liter0,9 -  1,0 liter
Jongen / Meisjes4 – 8 jaar1,6 liter1,1 – 1,3 liter
Meisjes9 – 13 jaar1,9 liter1,3 – 1,5 liter
Jongens9 – 13 jaar2,1 liter1,5 – 1,7 liter
Vrouwen14 – 18 jaar2,0 liter1,4 – 1,6 liter
Mannen14 – 18 jaar2,5 liter1,8 – 2,0 liter

3. Kun je teveel water drinken?

Ja, het is mogelijk om teveel water te drinken en in extreme gevallen is het gevaarlijk. Dit is echter zeer zeldzaam. Hyponaremia is een situatie waarbij het lichaam abnormale hoeveelheden water vasthoudt. Dit verlaagt de concentratie aan natrium in het bloed, wat kan leiden tot het binnendringen van vloeistof in de lichaamscellen inclusief de hersenen.

Te weinig water

4. Hoe weet wanneer je te weinig drinkt?

Je lichaam heeft speciale meachanismen om te zorgen dat je voldoende vocht hebt. Het dorst-gevoel is een signaal om meer te drinken. De gemakkelijkste manier is te kijken naar de kleur van je urine gedurende een dag. Een donker gele kleur is niet goed, een lichtgele kleur is wel goed. Ook onregelmatig plassen met wisselende hoeveelheden is een signaal om meer water te drinken. [Mannen 40 plus zouden ook een prostaat-aandoening kunnen hebben] Bij warmte, fysieke inspanning en ziekte heeft het lichaam meer water nodig.

5. Tellen alle vloeistoffen mee om mijn dagelijkse hoeveelheid water binnen te krijgen?

vragen over water drinken

Alhoewel alle vloeistoffen water bevatten en soms belangrijke vitaminen en mineralen bevatten ze ook vaak calorieën. Deze calorieën tellen mee in je dagelijkse energie-inname, net zoals bij voeding. Gewoon echt water heeft de voorkeur.

6. Hoeveel moet je drinken tijdens sporten?

Elk persoon is een individu en de behoefte aan water tijdens sporten varieert. Om kramp te voorkomen moet er voor het sporten voldoende gedronken worden. Niet teveel, om ongewenst toilet-bezoek te vermijden. Drink tijdens het sporten om de 20 minuten. Sporten in hete of hoge omstandigheden vraagt om meer water. Liever regelmatig een kleine hoeveelheid in plaats van veel in 1 keer, zowel tijdens als na de activiteit. Sportactiviteiten langer dan 1 uur vragen om meer dan water alleen. Bijvoorbeeld fruitsap 1 op 1 gemengd met water.

7. Wanneer is water voldoende voor een sporter?

Bij lichte inspanningen zoals wandelen, golfen of zwemmen en voor activiteiten korter dan 1 uur is alleen water voldoende.

8. Mijn kind wil geen water drinken?

Kinderen kopieren vaak het gedrag van hun ouders, dus geef zelf het goede voorbeeld. Studies tonen aan dat een nieuwe smaak na 5 tot 10 keer proberen binnen 2 weken leidt tot acceptatie van een nieuwe “smaak”. Gebruik niet teveel druk om kinderen water te laten drinken, het werkt niet.

Sportdrank?

9. Wanneer moet ik een sport-drank gebruiken?

Sport-dranken hebben een toegevoegde waarde bij regelmatige intensieve activiteiten die langer duren dan 1 uur.

10. Hoeveel water heb je minimaal nodig

Uitdroging wordt berekend als; 1% verlaging van het lichaamsgewicht. Dus bij een gewicht van 80 kilo is er sprake van uitdroging als na een activiteit het gewicht is afgenomen met 0,8 kilo.

11. Komt uitdroging vaker voor in de zomer?

Mensen lopen het grootste risico op uitdroging bij hitte, droogte, te weinig water, of een tijdelijke hogere behoefte aan water. Warme en droge omgevingen zoals kantoren met air-conditioning verhogen de behoefte aan water. Ook zweten door hitte of inspanning draagt bij aan een verhoogde behoefte aan water.

Alcohol?

12. Droogt alcohol je lichaam extra uit?

Ja. Het consumeren van alcoholhoudende dranken kan leiden tot uitdroging. Alcohol is een diuretische (vochtafdrijvende) stof. Je gaat er meer van urineren. Combineer het drinken van alcohol dus met het drinken van water.

13. Hoeveel van je lichaams gewicht is water?

Bij volwassenen is 60% van het lichaamsgewicht water, bij kinderen is dat 75%. Water speelt een cruciale rol in het vervoeren van nutriënten en afvalstoffen tussen de organen, het helpt de temperatuur reguleren.

Lees ook "Maak water drinken lekker"