Nieuw onderzoek toont de relatie aan tussen soorten voeding en het darm microbioom. Sterker nog, het onderzoek stelt dat voeding (dieet) waarschijnlijk een significante bijdrage kan leveren bij de behandeling van ziekten zoals Crohn, ulceratieve colitis en PDS.

Voeding voor microbioom, de darm-bacteriën

De term microbioom beschrijft de miljarden micro-organismen die leven in onze darmen. Zij beïnvloeden hoe goed wij nutriënten zoals vitaminen, mineralen en vetzuren opnemen uit onze voeding. Daarnaast dragen zij bij aan onze weerstand en zelfs aan het geestelijk welbevinden (je humeur), of je je relaxed of bang voelt.

Toenemend bewijs wordt geleverd in onderzoeken waarbij de balans tussen goede en slechte bacteriën steeds meer laat zien. Het darm-microbioom heeft o.a. invloed op: de bloeddruk, het verouderingsproces en het risico op het ontstaan van depressies. Dus, het behoud van een gezonde gebalanceerde darmflora is niet alleen belangrijk voor een goede spijsvertering maar ook voor je algehele gezondheid en geestelijk welbevinden. Met andere woorden, de “quality of life”.

Voeding microbioom

Onderzoekers van de University Medical Center Groningen (UMCG) hebben onderzocht welke voeding het meeste effect hebben op de gezondheid van de darmen. UMCG's Laura Bolte is de hoofdonderzoeker van de studie die het team presenteerde tijdens de United European Gastroenterology (UEG) Week in Barcelona, Spanje.

Darmbacteriën en 160 soorten voeding

Bolte en haar collega’s groepeerden 160 voedingssoorten in 7 eet-patronen. Zij keken naar de ontstekingsremmende effecten van deze voeding bij 4 groepen proefpersonen:

  • mensen met de ziekte van Crohn
  • mensen met ulceratieve colitis,
  • gewone gezonde mensen
  • mensen die last hebben van IBS, het prikkelbaar darmsyndroom.

De onderzoekers keken in detail naar de voeding en de darmflora. De relatie tussen een bepaald dieet en een bepaalde samenstelling van de darmflora geeft meer inzicht in de relatie tussen een bepaald dieet en ziekten in het spijsverteringssysteem.

Volgens de auteurs is er een toenemende interesse in de ontstekingsremmende werking van geïsoleerde nutriënten (voedingsstoffen) maar de medische gemeenschap heeft nog niet veel onderzoek gedaan of nog niet veel gevonden over de relatie tussen bepaalde typen voeding en hun effect op de werking van het microbioom.

Om de kennis te verrijken verzamelde Bolte en haar collega’s samples van de ontlasting van alle deelnemers en vroegen elke deelnemer een vragenlijst in te vullen. Het team identificeerde 61 verschillende soorten voeding die een relatie hadden met 61 verschillende bacterie-stammen (soorten) en 249 werkingsmechanismen van die bacteriën. Het team vond 49 correlaties tussen voeding en bepaalde groepen bacteriën met behulp van DNA-analyse van de bacteriën die werden aangetroffen in de ontlasting.

Om conclusies te trekken werd de voeding ingedeeld in 7 voedingsgroepen:

  • Plantaardig dieet
  • Plantaardige proteïnen
  • Dierlijke proteïnen
  • Magere zuivel
  • Mediterraan dieet, (plantaardige proteïnen, brood, peulvruchten, groenten, vis, noten, [en] wijn"
  • Brood en peulvruchten plus vis en noten
  • Vlees, aardappelen, jus plus snoep, suiker, fast food, en frisdrank.

Mediterraan dieet is goed voor de darmen

Bolte rapporteert: de studie vond dat een dieet gekarakteriseerd door noten, fruit, een hogere inname van groenten en peulvruchten (plantaardige proteïnen) dan dierlijke proteïnen gecombineerd met een matige consumptie van vis, mager vlees, gevogelte, magere yoghurt, rode wijn, matige consumptie van rood vlees en bewerkt vlees en matig met zoet een goede bijdrage leveren aan het ecosysteem in de darmen. In het bijzonder: het team legt een positieve relatie tussen een dieet rijk aan brood, peulvruchten, vis en noten en lagere hoeveelheden schadelijke bacteriën en minder ontstekings-markers in de ontlasting. Ze vonden ook bij dit eet-patroon een grotere hoeveelheid aan ontstekingsremmende bacteriën.

Plantaardige diëten zorgen voor hogere niveaus SCFA, korte keten vetzuren. Dit zijn de belangrijkste nutriënten die gemaakt worden door de fermentatie van de bacteriën. Dit heeft een positief effect op het metabolisme. De onderzoekers vonden lage waarden SCFA mensen met ulceratieve colitis en andere ontstekingen in de darmen. De onderzoekers vonden ook dat plantaardige proteïnen de productie (biosynthese) van vitamine en aminozuren ondersteunen.

Voeding waar je microbioom niet van houdt lees je in deze blog.

Daartegenover, een hoge inname van rood vlees, fastfood, geraffineerde suiker was gelinkt aan lagere hoeveelheden vriendelijke bacteriën en hogere ontstekingswaarden. “Wij hebben laten zien dat bepaalde voeding een relatie heeft met de aanwezigheid van darmbacteriën die in staat zijn om essentiële nutriënten te produceren en om koolhydraten te fermenteren tot korte keten vetzuren. Met de productie van deze vetzuren wordt het darmslijmvlies beschermd door toename van bacteriën met ontstekingsremmende / ontsteking werende eigenschappen.

“Ons werk ondersteunt het idee dat een dieet een therapeutische strategie is voor darmziekten doordat voeding het microbioom kan verbeteren."

Deze blog is een vertaling.

Een link naarde publicatie van het onderzoek vind u hier.