Nieuws verspreiding Corona virus

Hoe corona overdragen

Het covid-19-virus verspreidt zich via druppels en aerosolen (micro-druppels). Nieuwe onderzoeken geven meer informatie. De verspreiding in openbare wc’s en via stof. Het virus verspreid zich op verschillende manieren.

Het virus verspreidt zich ook via stofdeeltjes in de lucht

Onderzoekers van de University of California hebben laten zien dat het virus op microscopisch kleine stofdeeltjes zich kan verspreiden. De onderzoekers brachten het virus aan op papieren zakdoekjes. De zakdoekjes werden gedroogd en vervolgens verfrommeld. Het virus blijft “actief"op de stofdeeltjes die geïnhaleerd kunnen worden door mensen. De gebruikte mondmaskers van patiënten moeten dus met zorg afgevoerd worden. AUB NIET door de wc spoelen.

Bron: University of California - Davis. "Airborne viruses can spread on dust, non-respiratory particles." ScienceDaily. ScienceDaily, 18 August 2020.

Meer verspreiding in droge lucht

Onderzoekers van de universiteit van Sydney (Australië) hebben nogmaals aangetoond dat de luchtvochtigheid een rol speelt in de verspreiding van het virus. Hoe droger de lucht hoe meer virus verspreidt kan worden. De aerosolen kunnen niet samengaan met andere micro-druppels en worden niet zwaarder waardoor ze langer rondzweven. Ook stof met virus blijft langer in de lucht.

In nieuw onderzoek is aangetoond dat het corona-virus tot drie uur aantoonbaar is in aerosolen in de lucht. Grotere druppels die op staal en kunststof "landen" kunnen tot drie dagen lang nog virusdeeltjes bevatten. Bron

De schatting van de onderzoekers; Met 1% minder relatieve luchtvochtigheid neemt de verspreiding met 7-8% toe. Tot aan een verdubbeling van de virus-verspreiding bij 10% lagere luchtvochtigheid.

Bron: University of Sydney. "Low humidity increases COVID-19 risk: Another reason to wear a mask: Dry air could prompt further disease spread." ScienceDaily. ScienceDaily, 18 August 2020.

De ideale relatieve luchtvochtigheidsgraad is 40-60% volgens dit recente onderzoek.

Verspreiding via openbare toiletten

De Yangzhou University in China liet zien dat bij het doortrekken van een toilet of urinoir een wolk van (water) deeltjes in de lucht wervelen. In de ontlasting kan het virus zich bevinden en het kan door de lucht verdeeld worden na het doortrekken. De onderzoekers spreken over “wolken met virus bevattende aerosolen”.


verspreiding covid

Het verschil tussen een gewoon toilet en een urinoir is groot. De verspreiding vanuit een urinoir gaat veel sneller. (5,5 seconden versus 35 seconden).

Bron: American Institute of Physics. "Using a public restroom? Mask up! Flushing public restroom toilets or urinals can spew clouds of particles carrying viruses, including COVID-19." ScienceDaily. ScienceDaily, 18 August 2020.

Conclusie

Het openbare toilet is dus geen ruimte om even lekker je mondmasker af te zetten! Wees voorzichtig met kranen in openbare toiletten. Open en sluit kranen met een wegwerpdoekje. Blijf ventileren en zorg voor luchtbevochtiging thuis en op de werkplek.


covid-19 onderbroek

foto:Foto door Anna Shvets via Pexels