Totoxwaarde, wat is dat en hoe bereken je die waarde? De totale oxidatie-waarde van visolie wordt uitgedrukt als ToTox. Het geeft aan in hoeverre de visolie met omega-3 is geoxideerd. Waarom is totoxwaarde visolie belangrijk? Waarom moet omega-3 vers zijn?

Totoxwaarde visolie, de oxidatie-waarde

Oxideren (wat je misschien kent als roesten) is het verbinden van de vetzuren met zuurstof. De vetzuren worden dan aangetast. De omega’s bederven, worden ranzig, gaan ruiken (vislucht) en het allerbelangrijkste effect: de omega-3 vetzuren worden slechter opgenomen. De totoxwaarde visolie geeft aan inhoeverre de visolie "ranzig" is.

De natuurlijke methode om oxidatie te testen?

Een goede kok weet het, als de kat verse vis negeert is het pas echt vers. Na enkele uren begint de oxidatie al, en begint de vis volgens katten pas echt lekker te worden. Mensen die omega-3 vetzuren gebruiken om hun omega-3/6 balans te optimaliseren willen dit juist niet! Ruikende of stinkende omega-3 supplementen voegen weinig toe.

Gebruik je omega-3-voedingssupplementen?

In een capsule verpakt moet je echt opletten. De capsule maakt het doorslikken gemakkelijk maar vaak is deze capsule gevuld met visolie van lagere kwaliteit. Snijd je capsule open en ruik eraan. Vislucht? Teveel geoxideerd en minder werkzaam. Ruikt het sterk naar “iets anders”, dan is de olie gemaskeerd met geur- of smaakstoffen. De oxidatie wordt dan verstopt. Verse visolie is lichtgeel van kleur en NIET oranje of geel….. Arctic-fresh is pas echt vers!

Wij selecteren de allerhoogst mogelijk kwaliteit visolie van kabeljauw-lever. De zogenaamde CLO, cod liver oil. Op de Noorse vissersschepen, ten westen van de Lofoten, wordt direct na de vangst de lever verwijderd voor onze visolie. Dat is vers, daar heb je wat aan.

Wat is Totox?

De totale oxidatie van visolie wordt uitgedrukt in een waarde, de totox, een afkorting van “total oxidation”. Soms zie een totox-getal van <5. Dus lager dan 5. Het getal wordt bepaald door twee waarden: de peroxidewaarde en de anisidine-waarde. Totox= twee keer het peroxide-getal en een keer het anisidine getal.

totox waarde berekenen

Bovenstaande afbeelding is geknipt uit het analyserapport. Het peroxide-getal is altijd onder de 1 en het anisidine getal is altijd onder de 3. Berekening: 2 x <1 plus 1 x <3 = <5 Dit zijn maximale waarden. Meestal zitten wij onder de 2! Arctic-fresh visolie heeft voor het afvullen in de aluminium vershoudverpakking een totox onder de 2 (<2).

Zuiverheid van visolie

Olie moet zuiver zijn. Zuiverheid betekent dat er geen andere stoffen zijn toegevoegd maar ook dat er geen bijprodukten (metabolieten) van micro-organismen voorkomen in de olie. Dit wordt gemeten met een bacteriologische test in het laboratorium.

Puurheid van vloeibare visolie

Pure olie bevat geen enkele toevoeging. Dus geen olijfolie, visolie van mindere kwaliteit of olie van goedkope vissoorten (sardienen en ansjovis). Een toevoeging is niet perse verkeerd: Arctic fresh kiest ervoor om plantaardige vitamine D toe te voegen en een beetje natuurlijk citroen-aroma, dat maakt het lekkerder. Een smaakje helpt om dagelijks met plezier je omega’s aan te vullen.

Veiligheid van omega-3-supplementen

Voeding moet veilig zijn. Omdat vissen in de zee de hele dag stoffen opnemen en verwerken en omdat wij niet weten waar de vis precies zwemt, wordt er gemeten. De kabeljauw voor Arctic Fresh zwemt in een schone zee, maar toch, altijd testen.

veilig en zuiver

De visolie wordt gecontroleerd op zware metalen, toxinen (vergif), PCB’s en PAK’s. Pas als de analyse aangeeft dat de olie ruim onder de maximaal toegestane waarden zit, wordt deze vrijgegeven voor Olje Omega.

door Rinjo Israels

Foto door Matthias Oben via Pexels