Gezond eten met raw whole food. De synergie van 74 raw whole superfoods zoals gebruikt in biologische maaltijdvervangers. Een compact en praktisch overzicht. Wat is rawfood, wat is wholefood, wat zijn superfoods.

Gezond eten met raw whole food

Heldere richtlijnen om gezond te eten, water lekker te maken en de Smoothie-formule. Met deze formule en de ingrediëntenlijst is het gemakkelijk om zelf honderden verschillende smoothies te maken.

Het eerste boek van Rinjo Israels over de ingrediënen in Juvo. De synergie, de samenwerking tussen alle ingrediënten. De formule van Juvo is gebaseerd op de vier elementen. Samen alles wat je nodig hebt.

Inhoudsopgave van "De synergie van 74 raw whole foods in maaltijden. "

Boek rawfood

Raw food

Raw food of rauwe voeding is voeding die tijdens de productie, bewerking en bereiding niet is verhit boven 42 graden Celsius. Deze bovengrens is van belang omdat bij hogere temperaturen de aanwezige enzymen in de voeding beschadigen of inactief worden.

Enzymen zijn belangrijk voor de verwerking van eiwitten (opgebouwd uit aminozuren) in het spijsverteringskanaal.

Rawfood is geen afslank-rage. In de jaren 80 werd rauwkost populair. In de jaren 10 is rawfood o.a. weer populair geworden door diëten en recepten die teruggrijpen op de oudheid. Het uitgangspunt is dat de mens wel evolueert, maar dat de spijsvertering nog veel kenmerken heeft van de spijsvertering zoals die functioneerde in de oudheid. Meer over raw food op de Juvo website.

Superfood

Superfood is sinds 2010 bezig aan een opmars. De meningen in de media zijn verdeeld: superfood is voeding die in vergelijking tot soortgelijke voeding uitblinkt in voedingswaarde, vitaminen-gehalte, anti-oxidanten en eigenschappen voor de gezondheid. Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras. Maar ook bessen, rode druiven, knoflook, vette vis, kokos, olijfolie, bepaalde noten en donkere chocolade worden wel als superfood gezien.

Vaak wordt superfood biologisch verbouwd of verzameld in het wild. Dit moet dan wel speciiek geclaimd worden op de verpakking.

De prijs die voor superfoods wordt gevraagd lijkt voor sommigen te hoog.

Superfoods moeten vrij zijn van pesticiden, chemicaliën, hormonen en zij moeten minimaal 12 positieve eigenschappen voor de gezondheid hebben.

Overigens zijn rode biet, boerenkool en bosbessen uitstekende Nederlandse superfoods. Juvo superfood.

Whole food

Whole food betekent dat de voeding onbewerkt en zo geheel mogelijk wordt geconsumeerd. Dus een vrucht met schil of vlies, groenten met blad en stengel, zaden en rijst met vlies en kiem.

In de natuur is alles in evenwicht. Een “geheel” product bevat alles om het product op te nemen en goed te verteren. Als voorbeeld: van appelsap worden mensen dik, van hele appels (met schil) kom je niet aan en sommigen vallen er zelfs van af (groene Granny Smith’s bijvoorbeeld).

“Whole” bevat alle hulpstoffen (matrix) die nodig zijn voor goede opname en werking van de vitaminen, mineralen en phytonutriënten.

Phytonutriënten zijn de stoffen die een plant maakt om zichzelf te beschermen. Van de tienduizenden stoffen is nog maar een beperkt deel bekend. Voor de mens hebben phytonutriënten ook een beschermende werking. Meer over whole food op de Juvo-website.

Whole meals

Meals of maaltijden zijn de bekende combinaties van macro-nutriënten: koolhydraten, vetten en proteïnen (eiwitten). Soms wordt aan deze lijst toegevoegd; water, vezels, vitaminen en mineralen.

In Europe worden ook maaltijdvervangers aangeboden. EFSA, de Europese autoriteit op het gebied van voeding en gezondheid heeft bepaald dat een product, om zich maaltijdvervanger te mogen noemen, aan minimale eisen moet voldoen. De meeste maaltijdvervangers in Nederland en België bevatten uitsluitend dit minimum; eiwitten, suiker, vitaminen, mineralen en vaak conserveringsmiddelen en smaakstoffen, soms wordt een minimum aan vezels toegevoegd.

Synergie in voeding betekent dat ingrediënten elkaar nodig hebben, versterken en samen meer zijn dan de optelsom van elkaar. Bekende voorbeelden: vlees en ananas, de enzymen in de ananas helpen het vlees te verteren. Komkommer in combinatie met wortel werken elkaar tegen.

Vitamine C heeft bioflavonoïden nodig om goed opgenomen te worden. Bioflavonoïden worden gewonnen uit de schilletjes en draadjes van sinaasappels. De verse sinaasappel-partjes zijn een “whole food” en geven synergie in de ingrediënten.

Antioxidanten zijn vaak het effectiefst wanneer er een evenwichtige afwisseling is bij de inname van fruit en groenten. Veel phytonutriënten hebben de eigenschap dat zij de werking van vitaminen en mineralen verbeteren en versterken.

Raw whole food meals zijn samengesteld om de synergie tussen de ingrediënten, de macro-voedingsstoffen en de micro-voedingsstoffen beschikbaar te maken voor de mens. Hier vind je de Juvo-meals.

6 Voedingsrichtlijnen

1. Eet met aandacht, rust en focus.

Geniet bewust en geconcentreerd van eten. Vermijd afleiding zoals krant of TV. Neem de tijd voor een maaltijd. Eet zittend en gebruik kleine porties.

2. Eet vers, gevarieerd en kleurrijk

Gebruik zoveel mogelijk kleuren groente en fruit. Minder witte voeding, meer kleur. Volle granen en plantaardige proteïnen en goede vetten. Experimenteer, doorbreek de sleur en koop 1x per week een groente die je nog niet kent. Eet wat het seizoen in ons land biedt.

3. Eet wat je nodig hebt.

Eet om je lichaam te voeden en geniet ervan. Eet bewust en niet om te compenseren. Luister naar je lichaam en probeer signalen te begrijpen, leer het verschil tussen honger en trek te herkennen. Weet wat je eet en tel calorieën. Lees etiketten!

4.  Eet minimaal 300 ons groenten en 3x keer fruit per dag.

Vervang ontbijt of lunch door een smoothie, snoep in de middag fruit, eet ’s avonds altijd groente.

5. Eet voldoende vezels.

Vezels vind je in groente en fruit. Leer welk lekker fruit de meeste vezels bevat. Gebruik volle granen, eet whole food. Probeer eten te kiezen dat zo min mogelijk bewerkingen heeft ondergaan. Vezels als voedingssupplement.

6. Let op vet, gebruik roomboter

Gebruik goede vloeibare vetten. Eet 2x per week vis of suppleer.

7. Minder zout

Bewerkte producten met een lange houdbaarheid bevatten meestal (te) veel zout.

8. Drink, drink.

1,5 liter vocht, bij voorkeur water zonder koolzuur.

Nieuw: wij hebben een pakket samengesteld met probiotica, enzymen, vezels en omega-3.