Sinds Peter van de Voort van het UMCG in Groningen bij Jinek aandacht gaf aan resveratrol is het niet aan te slepen. Supplementen-producenten draaien overuren. Ook onze producent in Duitsland startte de dag erna, op zaterdag, de productie. Resveratrol als preventie tegen corona?

Resveratrol als preventie tegen corona?

Nee dus! Sommige consumenten kopen resveratrol met de gedachte: als het covid-19 virus mij te pakken krijgt heb ik het alvast in huis. Anderen kopen deze antioxidant preventief en weer anderen kopen het omdat een familielid op de IC ligt.

Afvallen met resveratrol? Maar wat zei Van der Voort nou exact?

De arts verwoorde het correct: vanuit de theorie zijn er aanwijzingen dat resveratrol het hormoon leptine kan verlagen/beïnvloeden. Hier vind je een deel van de uitzending. In deze blog meer over leptine-resistentie.

Het blijkt dat veel corona-patiënten op de IC overgewicht hebben of zelfs obese zijn. Tussen de 65 tot 80 procent, tot zelfs 90 procent op de ic heeft een BMI van rond de 30. In Engeland zien artsen hetzelfde: 76 procent van de ic-patiënten is te zwaar. Veertig procent heeft ernstig overgewicht.

Jinek over resveratrol

Van der Voort presenteerde een hypothese, een stelling die hij graag wil onderzoeken. Er is (nog?) geen bewijs! Daarom start hij het onderzoek. Zijn stelling: het is een veelbelovend middel met een drievoudige werking en daarom is het de moeite waard om te onderzoeken of het echt een bijdrage kan leveren bij de behandeling van corona-patiënten met overgewicht.

De te onderzoeken gedachte is: geef patiënten vroeg resveratrol, 10-12 dagen voordat zij naar IC zouden gaan. Het onderzoek moet aantonen of de symptomen verminderen en of uiteindelijk opname op IC zo voorkomen kan worden.

Werkt resevratrol als preventie om corona te voorkomen? Nee dus. Wat kun je wel doen? Leef gezond!.

Leptine verlagende antioxidant

Van der Voort stelt ook voor om niet te vroeg te juichen. Eerst bewijs. Eva Jinek raakt echter zo enthousiast en probeerde voor de kijkers de mogelijke uitkomst van het onderzoek te vertalen: dit zorgt voor minder sterfgevallen….

Jaap Seidell

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam heeft kritiek. “De uitspraken lijken mij nogal voorbarig. Hoewel resveratrol een aantal interessante eigenschappen heeft, is het genoemde effect op leptine in wetenschappelijk onderzoek niet aangetoond.”

Dat is correct, volgens de gouden standaard is het niet bewezen zoals een geneesmiddel. Terug naar de stelling van Van der Voort: “in theorie” er zijn “aanwijzingen”.

Online en op pubmed zijn onderzoeken te vinden op proefdieren, de eerste stap in elk onderzoek.

Voorstel

Geef pionier Van der Voort het voordeel van de twijfel, zo start elke innovatie. Met een paar maanden onderzoek leren we al meer.

Kleine tip van ons: Pterostilbeen is een nog betere antioxidant… ncbi.nlm.nih.gov/pubmed ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

Aanvulling 8 mei 2020

In reactie op kritiek op dit onderzoeksplan: Doordat het idee breed gepresenteerd werd in media (Jinek op RTL4) zijn andere onderzoekers ook geïnformeerd. Synergie tussen verschillende onderzoeksgroepen leidt hopelijk tot sneller en beter resultaat.

Aanvulling 9 mei 2020

Waarom is het zoeken van een breed podium noodzakelijk? Waarom is er maar 1 optie? Het gaat om een bekende stof, resveratrol, een plantaardige antioxidant. Dus niet om een patenteerbare nieuwe chemische verbinding. In dat geval is het financieel gezien zinvol om in stilte te ontwikkelen en te onderzoeken. Immers, een patenteerbaar medicijn genereert geld. Een voedingssupplement is, na bewezen effecten, vrij verkrijgbaar en kan door elke voedingssupplementen fabriek gemaakt worden. Er is dan concurrentie, dus (veel) lagere prijzen en minder marge.

De onderzoekshypothese breed delen leidt tot meer aandacht, meer onderzoek, naar deze goedkope en snel werkende aanpak. Het verveelvoudigd de snelheid. Inmiddels hebben wij contact opgenomen met Van der Voort en hulp en liposomale resveratrol aangeboden.