Probiotica voor je stemming, spijsvertering, weerstand en huid.

Je wordt er vrolijk van. Steeds vaker kom je onderzoeken tegen over de werking van probiotica. In vakbladen, gezondheidsbladen en op internet wordt er veel aandacht gegeven aan de effecten van die bacteriën in je darmen. Probiotica is populair.

Probiotische supplementen

Vriendelijke bacteriën zijn populair als dagelijks supplement van de voeding. Een goede balans tussen de duizenden verschillende bacteriestammen in je dunne en dikke darm draagt bij aan je gezondheid, je uiterlijk en je gevoel. Maar hoe kun je zelf iets doen voor je bacteriën? Yoghurt en vezels eten, zuiveldrankjes met bacteriën of een voedingssupplement, een probioticum, gebruiken? En waar moet je dan op letten? Is 50 miljard bacteriën beter als 10 miljard?

1 kilo bacteriën in je darmen

Om te beginnen bij het begin, je hebt ruim 1 kilo bacteriën in de je darmen. Die bacteriën helpen je voeding te verteren, zij maken vitaminen en vetzuren aan, zij bestrijden schadelijk bacteriën en zij kunnen ook nog eens communiceren met de bacteriën op je huid, en zelfs met de bacteriën in de darmen van een ongeboren kind. In de darmen vind je 70-80% van je weerstand, dat is het werk van die bacteriën.

Baby bacteriën

Sinds kort weten we dat tijdens de zwangerschap, vanaf de 7e maand, er bacteriën uit de darmen van de aanstaande moeder verhuizen naar het borstweefsel. Maar ook weten we sinds kort dat de foetus niet steriel is, maar al bacteriën van de moeder heeft ontvangen. Direct na de geboorte wordt baby overspoeld met bacteriën en wordt de baby snel daarna aangelegd om via mama’s huid en haar tepel goede bacteriën te ontvangen. Bij een keizerssnede-bevalling ontvang je minder en vooral andere bacteriën.

baby probiotica
baby probiotica

Probiotica en hormonen

Bacteriën produceren ook hormoonachtige stoffen, zij maken bijvoorbeeld 80% van de serotonine aan. Serotonine is het “gelukshormoon”. Dus, van yoghurt en probiotica eten wordt je vrolijker. Toch een aangename bijwerking.

Weerstand in je darmen

De darmbacteriën zijn een belangrijk onderdeel van je weerstand. Het immuunsysteem begint in de darmen. Als het immuunsysteem niet voldoende werkt of als het te hard werk zoals bij auto-immuunziekten en allergieën (eczeem) zijn er manieren om de darmflora te beïnvloeden.

Geef je bacteriën te eten

Die kilo bacteriën in je darmen kun je aanvullen. Je eet dan meer vezels (groenten en fruit), dat is voeding voor de goede bacteriën of je eet meer yoghurt, dat ondersteunt de goede zuurgraad in de darmen en bevat soms ook lactobacillen, de vriendelijke welkome bacteriën.

Probiotica kun je in de drogist, apotheek of reformwinkel kopen. Het aanbod varieert enorm, van een paar miljard lactobacillen tot aan 500 miljard bacteriën uit verschillende stammen. Maar wat kies je? Belangrijk is altijd bij de aanschaf van een supplement: welk doel wil je bereiken en wat is er bewezen. Controleer altijd of een bacteriestam een uniek identificatie-nummer heeft. Je kunt dan online nagaan wat die bacteriën doen.