Welke bijwerkingen zijn er bij probiotica? Wordt je er winderig van of moet je vaker naar de wc? In deze blog antwoorden op veel gestelde vragen naar de werking en bijwerking van probiotica. "Probiotica bijwerking winderigheid"

Probiotica elke dag als supplement

Probiotische voedingssupplementen, capsules met bacteriën voor de darmen, worden steeds populairder als dagelijkse aanvulling van je voeding. Dus naast je vitaminen en mineralen ook elke dag een portie bacteriën. Meestal 2 tot 6 miljard CFU (Kolonie vormende eenheden) per dag. Ook worden probiotica gebruikt om bepaalde effecten te bereiken. in dat geval wordt er gedurende een aantal weken dagelijks 10, 20, 50 en soms zelfs 500 miljard probiotische bacteriën gebruikt.

Probiotica wordt ook gecombineerd met; vitaminen, vezels, enzymen. Bij zwangerschap in combinatie met omega-3 en foliumzuur.

Wordt je winderig van probiotica?

Dit is niet voor iedereen te voorspellen. De Lab4-bacteriën (lactobacillen en bifidum-bacteriën) vormen geen lucht of gas in de darmen. Maar het optimaliseren van de darmflora (de bacteriën in de dunne darm en in de dikke darm) is een veranderingsproces. Het kan zijn dat er verkeerde of schadelijke bacteriën worden verdreven door de goede bacterie-stammen. De verkeerde bacteriën worden afgebroken en afgevoerd via de ontlasting. Het afbreken van verkeerde bacteriën kan eventjes leiden tot wat meer gas-vorming. Al snel verdwijnt deze bijwerking.

Samengevat:

De goede probiotica bevat geselecteerde bacterie-stammen die geen gas of lucht produceren. Het verbeteren van de darmflora heeft soms als bij-effect dat er een korte periode iets meer lucht geproduceerd kan worden.

Vermindert probiotica winderigheid?

probiotica bijwerking winderigheid

Iedereen produceert een paar liter winden per dag, heel normaal. Ongeveer 10 tot 20 scheten per dag. Maar je hebt er pas echt last van als die winden stinken. Een zwavellucht is de meest vervelende variant. Dit wordt meestal veroorzaakt door je voeding. Voorbeelden zijn: broccoli, uien, vlees en eieren. Voeding met veel zwavel geeft die typische rotte-eieren-geur.

Als je darmflora verstoort is kun je meer gas produceren. Een slechte vertering van voeding kan gasvorming veroorzaken. Je eten ligt dus te rotten in je darmen. Spijsverteringsenzymen hebben ok een rol in de vertering (opname) van je voeding. Maar wel in combinatie met voldoende water drinken, voldoende vezels eten en voldoende lichaamsbeweging.

Lucht in je darmen

Een pijnlijke vorm van gas-productie in je darmen is SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), een over-groei van bacteriën in de dunne darm. Bij deze conditie zijn er bacteriën vanuit de dikke darm in de dunne darm terecht gekomen. In de dunne darm leeft normaliter een kleine hoeveelheid lactobacillen (ongeveer 25 gram). In de dikke darm leven vooral bifido-bacteriën, ruim 900 gram. De dikke darm bacteriën die in de dunne darm arriveren produceren gassen (o.a zwavelgas en methaan). Dit betekent extra volume, extra druk op de darmwand en dat doet pijn. In deze blog lees je meer over SIBO.

Rinjo Israels

Foto Photo by Lars Blankers on Unsplash