SIBO Small intestinal bacterial overgrowth

Teveel bacteriën in de dunne darm, buikpijn binnen 2 uur na het eten. Wat is de oorzaak? Het verschil met PDS en de behandeling van SIBO.

Teveel bacteriën in de dunne darm

SIBO is een toename in het aantal bacteriën in de dunne darm met of zonder een verandering in de soorten bacteriën, de bacterie-stammen. Een normale hoeveelheid bacteriën in de dunne darm is 10.000 CFU per ml. Als er 100.000 CFU per ml wordt aangetroffen is er sprake van SIBO. Het zijn zogenaamde commernsale bacteriën, bacteriën die bij de persoon horen. Dus niet perse schadelijke bacteriën. De bacteriën bevinden zich alleen in het verkeerde deel van de darm. Het gaat dan om bacteriën uit de dikke darm die in de dunne darm belanden en zich daar vermenigvuldigen. Het gaat vooral om de bacteriestammen die koolhydraten (suikers) omzetten in gas. Gas (COs en H2) in de dunne darm is extra volume en daardoor o.a. pijnlijk. 85% van de situaties is een te hoge produktie van waterstof en in 15% van de situaties gaat het om methaangas.

De oorzaak

SIBO
SIBO

SIBO ontstaat bij een obstructie in de darm en een verlaging van de transit-time, de tijd die de voedselbrij (chyme) nodig heeft om de darmen te passeren. Met andere woorden, de te verteren voedingsbrij blijft te lang in de dunne darm. Ook stress en medicatie zoals proton-pomp remmers (….prazol) draagt bij aan het ontstaan van de verkeerde bacteriën in de dunne darm.

Symptomen

  • Opgeblazen gevoel
  • Uitgezette buik
  • Diarree en winderigheid
  • Misselijkheid

De symptomen worden veroorzaakt door een te grote productie van gassen. Belangrijk: een tekort aan spijsverteringsenzymen verergert de symptomen. Slecht verteerde voeding is brandstof voor de “verkeerde bacteriën in de dunne darm”. Het moment van verschijnen van symptomen is binnen 2 uur omdat de voeding dan nog steeds in de dunne darm aanwezig is.

Wie hebben last van SIBO?

SIBO komt vaker voor bij mensen met de diagnose PDS, het prikkelbaar darmsyndroom. Met behulp van de ademtest is onderzocht dat 40% van de PDS-patiënten last heeft van SIBO. Het komt vaker voor bij vrouwen, bij ouderen. Vaak is er sprake PDS-D (prikkelbaar darmsyndroom met diarree) voordat de diagnose SIBO wordt gesteld. Andere situaties waarbij SIBO een gevolg of een symptoom is zijn: diabetes, coeliakie, cirrose en pancreas-aandoeningen.

Darmontstekingen en SIBO

22,3% van de patiënten met darmontstekingen zoals bij Crohn en Collitis Ulcerosa hebben ook SIBO.

Plan van aanpak

1. Bepaal of de SIBO wordt veroorzaakt door een obstructie in de darmen.
2. Bepaal het effect van stress. Stress vertraagt de transit-tijd.
3. Combineer antibiotica (Rifaximin en Neomycin) (ook allicine uit knoflook en kaneel-aldehyden) met probiotica. (“verdelg de verkeerde bacteriën en vermeerder de goede bacteriën”). Probiotica produceren GEEN gas.
4. Controleer of er sprake is van een nutriënten-tekort doordat de opname verstoord kan zijn.

Probiotica

Probiotische bacterie-stammen zoals lactobacillen produceren geen gas, zij verergeren de sibo-symptomen niet. Combineer de probiotica eventueel met enzymen om de spijsvertering te optimaliseren en een eventueel tekort aan spijsverteringsenzymen (lipase, amylase, protease) aan te vullen. Probiotica produceert geen gas en vervangt de bacteriën die gas produceren.

Lactobacillen verminderen SIBO-symptomen. Combinaties met lactobacillen versnellen de werking. Lactobacillen verminderen de aanmaak van gas (waterstof). SIBO-patiënten die lactobacillen gebruiken ervaren minder symptomen. Lactobacillen zijn vooral actief in de eerste 2 delen van de dunne darm. Daar kunnen zij overleven, groeien en domineren. In het derde, laatste deel, de kronkeldarm of het ileum kunnen bifidobacteriën overleven (niet groeien) omdat bifibacteriën zuurstof-tolerant zijn.

Voeding

De gasproducerende bacteriën leven op koolhydraten. Gedurende een korte periode kan een FODMAP-dieet helpen bij het verminderen van de symptomen, niet de oorzaak. Langere toepassing van FODMAP is “niet optimaal voor het microbioom”. Volg een FODMAP-dieet altijd onder begeleiding van een professional (diëtist, voedingsdeskundige of therapeut).

Auteurs: Adrienne Benjamin, Nigel Plummer, Rinjo Israels.

Nog een blog over SIBO met de litertuurlijst

Foto Photo by Kat Jayne from Pexels