De menopauze (climacterium) veroorzaakt verschillende veranderingen in je lichaam. Veel van de veranderingen tijdens de overgang zijn direct gelinked aan een gezonde balans van vriendelijke bacteriën in de darmen en in de urine-wegen. Blog over overgang en probiotica.

De meeste veranderingen worden veroorzaakt door een verminderende produktie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Bij de meeste vrouwen vindt de overgang plaats tussen het 45-ste en 55-ste levensjaar. Soms veel eerder. Een vervroegde overgang kan een gevolg zijn van endometriose of chemo.

Veel van de veranderingen tijdens de overgang zijn direct gelinked aan een gezonde balans van vriendelijke bacteriën (microbioom) in de darmen en in de urine-wegen.

Vaginale flora

Een gezonde vaginale flora, de bacteriën in je vagina zoals de lactobacillen, spelen een belangrijke rol. Deze goede bacteriën houden het milieu in de vagina licht zuur waardoor je beschermt bent tegen pathogenen (schadelijke bacteriën) en infecties.

Als de oestrogeen produktie vermindert tijdens de overgang vermindert de hoeveelheid lactobacillen in de vagina waardoor de zuurgraad wijzigt en er eventueel meer “ruimte” komt voor de ongewenste bacteriën. In een studie (1) onder pre- en post-menopauzale vrouwen bleek dat 50% geen lactobacillen had. De andere helft had minder soorten (stammen) lactobacillen. Als gevolg hiervan bleek dat vrouwen in de overgang meer urineweg-infecties hadden en meer schimmelinfecties. De vermindering van de lactobacillen is ook geassocieerd met vaginale droogheid en vaginale atrofie. Het consumeren van lactobacillen kan helpen om de balans in de vagina te verbeteren en zo de symptomen te laten verminderen.

Darm flora

Verschillende overgangsklachten kunnen ook baat hebben bij ondersteuning van de darmflora.

overgang en darmflora in balans
overgang en darmflora in balans

Bijvoorbeeld: het behouden van een gezonde balans tussen de verschillende bacterie-stammen in de darmen heeft aangetoond dat het de communicatie tussen darmen en hersenen, de darm-brein-as ondersteund. Op die manier helpt het de stemming en slaap te verbeteren. Op dezelfde wijze helpen darmbacteriën met het metaboliseren en recyclen van hormonen en helpen de darmbacteriën de hormonale balans te behouden. Een van de belangrijkste overgangsklachten is het toenemen van het buikvet. Onderzoek laat in toenemende mate zien dat er een link is tussen de samenstelling van de darmflora en overgewicht. Er zijn sterke aanwijzigingen dat vriendelijke bacteriën kunnen bijdragen aan gewichtsverlies.

Heb je vragen over probiotica, de overgang, afvallen of spijsvertering neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met 055-3672000.

Op deze website vind je meer informatie over probiotica en bacterie-stammen.

[1] Brotman RM et al 2014 Association between the vaginal microbiota, menopause status and signs of vulvovaginal atrophy. Menopause 21(5):450-458

p.s. Dezelfde onderzoekers hebben ook een relatie laten zien tussen roken en de vaginale flora. Ook rooksters hebben minder lactobacillen in hun vagina en daarmee een hoger risico op symptomen. Hier vind je dit onderzoek.

Bron PROMAGEN en PROBE onderzoek naar afslankbacteriën.