Oraal microbioom - bateriën in je mond

1 Milliliter speeksel bevat 100 miljoen tot 1 miljard bacteriën. De mondflora bestaat uit wel 700 verschillende bacterie-stammen. Een kwart van die bacteriën left op je gebit, driekwart op je tong, de wangen, de keel en in het speeksel. Met tandenpoetsen verwijder je alleen bacteriën van je gebit en niet of nauwelijkse die andere driekwart. Daarom is naast poetsen ook spoelen met mondwater een belangrijke bijdrage aan het behouden van een goede mondflora en een goede pH-waarde in de mond. Ook een tongschraper helpt door ‘s morgens de biofilm met afvalstoffen van de tong te verwijderen.

Mondflora en pH-waarde

De mondflora leeft van voedingsstoffen uit het speeksel en van de voeding die jij consumeert. De mond is een prachtige omgeving voor bacteriën, een constante temperatuur (35-36 graden), vocht, voeding en een goede pH-waarde. De bacteriën vormen een laagje, een filmpje dat ook biofilm wordt genoemd. Deze biofilm vormt zich ook op en tussen tanden en kiezen.

Als de pH-waarde van de mond daalt gaan de verkeerde bacteriën in de biofilm zich vermeerderen. Deze bacteriën zetten suiker uit speelsel en voeding om in zuren die het tandglazuur aantasten en zo gaatjes veroorzaken. De flora wordt verstoort door; antibiotica (doodt bacteriën), koorts (temperatuur), tandenpoetsen (dit vermindert het aantal bacteriën, maar niet het aantal bacterie-stammen)

De ideale pH-waarde in de mond voor de mondflora ligt tussen de 6,75 en 7,25. Voeding met veel suiker (glucose) verlaagt de pH-waarde. De zure bacteriën (streptococci mutants) kunnen daar goed in overleven en vooral groeien. Deze bacteriën zorgen voor gaatjes.

Als de pH-waarde in de mond hoger wordt, dus basisch dan gaan er andere bacteriën groeien die weer andere ziekten veroorzaken. Dus een pH-waarde die te hoog of te laag is creeërt een omgeving waarin ongewenste (pathogene) bacterie-stammen goed groeien en schade aanrichten. De pH-waarde in de mond moet tussen de 6,75 en 7,25 blijven. Bacteriën voeden zich met voedingsstoffen uit het speeksel en uit de voeding. Melk-proteïnen (eiwitten) beschermen het gebit tegen gaatjes. Vooral de schadelijke werking van de bacterie S. mutants wordt tegengegaan doordat de proteïnen een beschermend laagje vormen.

Wat verstoort de mondflora

Voeding, orale hygiëne, roken, antobiotica, alcohol, (pre)diabetes-2. Diabetici en de voorloper pre-diabetes kenmerkt zich door glucose-rijk speeksel. Diabetici hebben tot wel 4x keer zoveel glucose in hun speeksel. Niet verwonderlijk dat tandbederf een groot probleem is bij diabetes. Het vervolg, ontstekingen in de mond, verstoort het immuunsysteem en het diabetes-management.

Mondflora en darmflora

De mondflora is medebepalend voor de darmflora, die een belangrijk gedeelte van je immuunsysteem vormt. Dus orale hygiene is goed voor je weerstand en je gezondheid. Houd de mond gezond, houd je lijf gezond.

Wat kun je doen voor een goede mondflora?

De pH-waarde goed houden met gezond vezelrijk en suiker-arme voeding. Rust en gezond eten, voldoende water drinken, goed slapen en stress reduceren hebben allemaal een goede uitwerking op je mondflora, darmflora, huidflora en vaginale flora.

Die verschillende flora’s communiceren met elkaar en beïnvloeden elkaar. Kies de juiste zelfzorg- en verzorginsprodukten. Mond-verzorging met melk-proteïnen, een glucosebuffer en pH-balancering. Maar denk ook eens aan probiotica.