Zwangerschap, boeren en winden
Als je zwanger bent of ooit zwanger bent geweest herken je vast de mindere bijwerkingen die bij een zwangerschap horen. Vooral in de eerste 3 maanden kun je last krijgen van misselijkheid, vermoeidheid, pijn in je borsten, opgeblazen gevoel en winderigheid. Wat kun je zelf doen?

Elk mens produceert per dag tussen de 2 en 4 liter lucht (gas).

Zwangerschap is meer boeren en winden laten

Opgeblazen gevoel en zwangerschap: In het begin van je zwangerschap lijkt dit te verergeren en ben je de hele dag bezig gas te laten ontsnappen. Boeren en winden, het komt veel voor en “hoort erbij”.

Wat veroorzaakt het opgeblazen gevoel tijden zwangerschap?

De belangijkste veroorzaker van teveel lucht komt voort uit de verhoogde waarden van het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat spieren ontspannen, inclusief de spieren rond de darmen. Dit leidt tot een vertraging in de spijsvertering en een verlenging van de zogenaamde transit-tijd. Transit-tijd is het aantal uren tussen het innemen van voeding en het weer uitscheiden van de overblijfselen van die voeding. De voedselbrij bevindt zich dus langer in je lijf en de vertering ervan leidt tot meer boeren, winden en opgeblazen gevoel. Er zit gewoon meer gas in je spijsverteringssysteem. Dit kan gedurende de hele zwangerschap voorkomen, maar vooral in de eerste drie maanden. Deze verandering in het begin valt je dan ook meer op. Helaas maken de relaxte spieren die betrokken zijn bij de spijsvertering het ook moeilijker om de gasproductie te controleren. Die wind komt er echt, zonder waarchuwing. Een van de eerste signalen die hoort bij het aanstaande moederschap.

Wat doe je tegen zwangerschaps-winden

Het is haast onmogelijk om de toename in de gas-produktie tegen te gaan omdat het een fysieke verandering in je lijf betreft. Maar er zijn methoden die kunnen helpen om het te verminderen.

Opgeblazen gevoel en zwangerschap
Opgeblazen gevoel en zwangerschap

Ten eerste, bepaalde voedingsmiddelen kunnen gasvorming verergeren zoals bonen, peulvruchten en groenten zoals broccoli, kool en spruitjes. Dit is echter wel heel gezonde voeding met veel nutriënten en goede vezels. Ons advies is niet om deze voeding te vermijden, maar houdt eens bij in een dagboekje of je telefoon wat je eet en wanneer je last hebt van teveel lucht. Misschien kun je het wat minderen of veranderen.

Het minimaliseren van suiker helpt ook om de fermentatie, en de bijbehorende gasvorming, in de darmen te verminderen. Suiker is namelijk een ideale voedingsbodem voor gas producerende bacteriën in de darmen. Minder suiker is minder winden.

Andere voeding zoals koolzuurhoudende frisdranken en vet gefrituurd voedsel aub ook vermijden. Focus op het drinken van water en meerdere kleinere maaltijden die je langzaam en met goed kauwen eet. Goed kauwen ondersteunt een goede vertering en het geeft je spijsvertering de kans om veel speeksel met enzymen toe te voegen aan je eten voordat je het doorslikt.

Lichaamsbeweging zoals yoga of wandelen kan de spijsvertering extra ondersteunen. Vermijd ook strakke kleding, dat kan ook soms helpen.

ProVen, is bewezen veilig voor jou en je kindje.

Foto Photo by Ithalu Dominguez from Pexels

Deze blog gaat over de ontwikkeling van de darmflora van je kindje in de eertse 1000 dagen.