Voeding rijk aan flavonoïden zoals bessen, appels, peren en rode wijn lijken een positief effect te hebben op de bloeddruk. Dit bloeddruk-verlagende effect is afhankelijk van de samenstelling van het microbioom volgens nieuwe onderzoek gepubliceerd in “hypertension” (hoge bloeddruk). Microbioom en flavonoïden-rijke voeding verlagen bloeddruk

American Heart Association 23 August 2021

Ons microbioom, de bacteriën in de darmen, speelt een sleutelrol in het verteren van flavonoiden voor hun hart-beschermende werking. Dit geeft bewijs dat suggereert dat deze bloeddrukverlagende effecten te realiseren zijn met eenvoudige aanpassingen in het dieet. Volgens Aedín Cassidy, Ph.D., chair and professor in nutrition and preventive medicine at the Institute for Global Food Security at Queen's University in Belfast, Northern Ireland.

Wat zijn flavonoïden?

Vroeger werd het vitamine P genoemd. Flavonoïden zijn natuurlijke stoffen die je aantreft in fruit, groenten, thee, chocola, olijfolie en wijn. Zij zorgen voor de gele, blauwe en rode kleur van fruit. Er zijn ruim 5000 verschillende soorten. In voorgaande onderzoeken is aangetoond dat deze stoffen verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Flavonoïden worden verteerd in de darmen door de darmbacteriën.

Microbioom en flavonoïden-rijke voeding
geel fruit, rood fruit blauw fruit

Recente studies vonden een link tussen het microbioom en hart- en vaatziekten. (Rinjo) “De verklaring voor het gezonde mediterraane dieet zou kunnen liggen in de flavonoïden-rijke olijfolie die goed is voor het microbioom en die voeding is voor de bacteriën om stoffen aan te maken die beschermen tegen hart- en vaatziekten.” Hart- en vaatziekten zijn nog steeds de grootste doodsoorzaak wereldwijd. Het microbioom varieert per individu, het is zo uniek als een vingerafdruk. Er zijn overeenkomende verschillen gezien tussen het microbioom van mensen met en mensen zonder hart- en vaatziekten. (Rinjo) Dit is een observatie, er is (nog) geen oorzaak-gevolg relatie aangetoond volgens de gouden standaard (herhaalbaar bewijs met een controlegroep).

Microbioom en flavonoïden-rijke voeding verlagen bloeddruk

Met toenemend onderzoek dat flavonoïden het risico op hart-en vaatziekten zouden kunnen verminderen heeft dit onderzoek de bijdrage van het microbioom in het proces onderzocht. Onderzoekers keken naar de relatie tussen dieet (flavonoïdenrijke voeding), de bloeddruk en karakteristieken (variaties) in het microbioom. De studie keek ook naar de mate van variatie in het microbioom en of die eigenschappen een relatie hadden met de inname van flavonoïden en bloeddruk.

Een groep van 904 volwassenen (25 – 82 jaar, 57% mannen) van de Duitse PopGen biobank werden uitgenodigd voor de studie. (De PopGen biobank bevat deelnemers uit 7 biobanken in Duitsland.) Onderzoekers keken met regelmaat naar de dagelijkse voeding, het microbioom en de bloeddruk samen met andere klinische variabelen.

De consumptie van flavonoïden-rijke voeding werd gemeten met een zelftest waarin deelnemers aangaven hoe vaak en hoe veel zij aten uit een lijst met 112 flavonoïdenrijke voedingsmiddelen. De flavonoïden-waarde werd berekend aan de hand van de “ United States Department of Agriculture data on flavonoid content in food”.

Voeding en microbioom

Het microbioom van de deelnemers werd onderzocht aan de hand van het DNA-profiel van de bacteriën in de ontlasting. Na een dag werd dan de bloeddruk (in rust) drie keer gemeten met een tussen periode van 3 minuten. De onderzoekers verzamelde ook informatie over de lifestyle (leeftijd, roker/niet roker, medicijngebruik, fysieke activiteit (sport), aanleg voor hart- en vaatziekten, vezel consumptie, gewicht en lengte (BMI).

Flavonoïden en microbioom verlagen bloeddruk

De analyse bij regelmatige consumptie van flavonoïden rijke voeding, het microbioom en de bloeddruk leidde tot de volgende conclusies;

  1. Deelnemers met de hoogste consumptie van flavonoïden rijke voeding (bessen, rode wijn, appels, peren) hadden een lagere systolische bloeddruk en een grotere diversiteit in hun microbioom (diversiteit is het aantal verschillende bacteriestammen) dan deelnemers met de laagste consumptie aan flavonoïdenrijke voeding.
  2. Tot aan 15,2%  van de relatie tussen flavonoïdenrijke voeding en bloeddruk kon uitgelegd worden als gevolg van de diversiteit in het microbioom.
  3. 128 Gram bessen per dag werd geassocieerd met een gemiddelde reductie van de systolische bloeddruk van 4,1 mm Hg waarbij 12% van de relatie werd gevonden in het microbioom.
  4. Het drinken van 2,8 glazen rode wijn (80 gram per glas) werd geassocieerd met een gemiddelde reductie van de systolische bloeddruk van 3,7 mm Hg waarbij 15% van de relatie werd gevonden in het microbioom.

In toekomstige studies moet ook en beter gekeken worden naar het metabole profiel van deelnemers om nog accurater te kunnen aangeven wat de rol van de spijsvertering en het microbioom is in het reguleren van het effect van de (bio)flavonoïden op de bloeddruk.. Het flavonoïden-metabolisme kan een duiding geven waar sommige mensen een grotere cardiovasculaire bescherming ervaren van flavonoïden-rijke voeding in vergelijking met andere mensen.

(Rinjo) met andere woorden: Wat is de bijdrage van het microbioom aan de vertering en opname van bioflavonoïden die de bloeddruk verlagen. Probiotische bacteriën spelen een belangrijke rol in de stofwisseling en absorptie van flavonoïden. Meer info

Disclaimer

Disclaimer: Dit onderzoek geeft rode wijn als bron van ene betere bescherming door flavonoïden. Dit onderzoek bedoelt niet dat je nu rode wijn moet gaan drinken. Als je al drinkt maximaliseert je consumptie op 1 glas per dag voor vrouwen en maximaal 2 voor mannen. (Rinjo) Er zijn verschillende manieren om meer flavonoïden te consumeren. In het mediterraanse dieet bijvoorbeeld met olijfolie, knoflook, groenten of in de vorm van voedingssupplementen (quercetine en resveratrol zijn bekende flavonoïden, er zijn er duizenden). Rode wijn is geen gezondheidsproduct, eet meer verse (biologische) groenten en fruit!

(Rinjo) Ook dit onderzoek bevestigt weer: Het gaat niet alleen om wat je eet, maar vooral om wat je opneemt.

Journal Reference:

  1. Amy Jennings, Manja Koch, Corinna Bang, Andre Franke, Wolfgang Lieb, Aedín Cassidy. Microbial Diversity and Abundance of Parabacteroides Mediate the Associations Between Higher Intake of Flavonoid-Rich Foods and Lower Blood PressureHypertension, 2021; DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.121.17441

ScienceDaily, 23 August 2021. en Rinjo Israels (vertaling en opmerkingen)

Voedingscentrum over flavonoïden