Waar moet je op letten als je liposomale vitaminen koopt?

Er worden steeds meer vitaminen aangeboden in liposomale vorm. Er zijn veel verschillen in de kwaliteit en opneembaarheid. In deze blog 10 praktische tips die je helpen om de beste te selecteren.

Zijn het echte liposomen?

Een liposoom moet gemaakt zijn met goede lecithine die gegarandeerd vrij is van PAK’s. De beste komt uit Zwitserland, de minste uit India.

Bestaat de coating uit een dubbele laag fosfolipiden?

Een goed opneembaar deeltje (het liposoom gevuld met vitaminen) heeft een dubbele laag fosfolipiden en geen enkele laag. Dit laagje beschermt de vitaminen tegen maagzuur en spijsverteringsenzymen, zorgt voor een goede opname door de darmwand en aangifte aan de lichaamscellen. In de shop zie je per product waar de vitaminen zijn opgeslagen in de fosfolipiden.

Vloeibaar of tablet?

Een liposomaal verpakte vitamine kan niet tot tablet geslagen worden. De druk die nodig is om een tablet te slaan maakt de fosfolipiden laag kapot. Gedroogde liposomen in een capsule zijn meestal een mengsel van vitamine-poeder en wat lecithine. De opneembaarheid is niet beter dan een gewone tablet! Pas dit najaar is de doge-liposomen-techniek gereed, deze innovatie ga je als eerste in het Nutrins-assortiment zien.

Vloeibare liposomale supplementen bevatten liposomen in water. De deeltje klonteren niet, het is een homogene vloeistof zonder bezinksel. Is er bezinksel zichtbaar dan zijn de liposomen uitgezakt en daalt de opneembaarheid fors.

Liposomaal vitamine C kopen hoeft niet duur te zijn als je goed etiketten leest en vergelijkt.

Check de hoeveelheid vitaminen er 1ml, 5 ml of 10 ml. Bevat 5 ml vloeibaar vitamine C 500 mg of 1000 mg.

Check het volume van de verpakking. € 19,95 voor 150 ml of € 23,95 voor 300 ml. Als je samen met je partner of gezin supplementen gebruikt is een grotere verpakking per dosering veel goedkoper. Let ook op tip 5.

Afbeelding Lipsomaal vitamine C van Nutrins

Hoeveel heb je nodig?

De liposomaal verpakte vitaminen worden 5 tot 40 keer beter opgenomen. In vergelijking met gewone voedingssupplementen krijg je nu eindelijk voldoende binnen of je kunt je dagelijkse dosering verlagen. Overleg met ene professional, neem contact met ons op of probeer je dagelijkse portie te verlagen. Je voelt het verschil snel genoeg.

Lees goed het etiket.

De ingrediënten-declaratie geeft meestal aan: de soort vitaminen en het ingrediënt lecithine. De vraag blijft: is het een mengsel van lecithine en vitaminen of zijn er echt liposomen gemaakt? Nutrins is expert en leider in echte liposomen. Op deze pagina meer over “echte liposomen”.

Bewaar vloeibare voedingssupplementen in de koelkast.

Voor alle vloeibare vitaminen-preparaten geldt dat het eigenlijk het beste is om de verpakking gekoeld (in de koelkast) te bewaren. Het nutrins-magazijn is gekoeld.

Kies voor vertrouwde bedrijven

Uit onze analyse van veel aanbieders blijkt dat er “foutjes” worden gemaakt op de etiketten. Niet alle lipsomen hebben een dubbele laag fosfolipiden, niet alle “natuurlijke conserveringsmiddelen” zijn natuurlijk en “bellen en bubbels” in de vloeistof betekenen dat de producent structurele fouten maakt.

Heb je nog vragen over het produceren van liposomen, de verschillen of anders, neem gewoon contact met ons op. Wij werken zeer transparant maar onze productie-processen zijn gepatenteerd en geheim. Hier vind je een overzicht van onze leveranciers van lecithine en andere grondstoffen.

Liposomen zelf maken?

Voordat een liposomaal balletje wordt gevormd, door druk, temperatuur en/of geluid moeten de vitaminen worden gemicroniseerd. Dit betekent dat de vitaminen worden opgelost tot nano-deeltjes. De kwaliteit van liposomen wordt ook uitgedrukt in de afmeting. Van 100 nm tot 500 nm. Hoe kleiner hoe gemakkelijker zij de darmwand passeren. Wettelijk gezien mogen liposomen niet kleiner dan 100 nanometer zijn! Topkwaliteit is van 150 tot 250 nanometer. Zelfgemaakte liposomen (in een blender….?) zijn veel groter als 500 nm en worden slecht opgenomen.

Nutrins baseert zich op science, 15 jaar ervaring en de ontwikkeling van ruim 400 verschillende lipsomale formuleringen. Liposomaal vitamine C kopen kan in de nutrins-shop.

In deze blog meer over de opname van liposomale voedingssupplementen.