Leptine-resistentie, darm-hormoon GIP bezet leptine receptoren in het brein en veroorzaakt overgewicht.
Brein-darm-as: Het GIP-hormoon uit de darmen remt de werking van het verzadigings-hormoon leptine en versterkt daarmee de leptine resistentie, je schept dan nog een keer je bord…..

Brein-darm-as

Een nieuwe studie gepubliceerd in “The Journal of Clinical Investigation” door een team onderzoekers van “Baylor College of Medicine” laat een nieuwe verbinding in de brein-darm-as zien die zorgt voor meer eten en meer lichaamsgewicht.

leptine resistentie
leptine resistentie

Muizen op een vetrijk dieet lieten verhoogde waarden zien van het GIP-hormoon (gastric inhibitory polypeptide). GIP is een glucoseafhankelijk insuline-afscheidend eiwit. Dit hormoon is betrokken bij het management van de energiebalans in het lichaam. De studie laat zien dat overmatig GIP via de bloedbaan in de hersenen komt waar het de werking van leptine afremt. De muizen bleven dooreten en kwamen aan. Door de interactie van GIP met de leptine -receptoren te blokkeren gingen de muizen minder eten en verloren zij gewicht.

Onderzoekers weten dat leptine, een hormoon dat wordt gemaakt in de vetcellen, belangrijk is het beheersen van het lichaamsgewicht, zowel bij muizen als bij mensen. Leptine is werkzaam doordat het het verzadigingsgevoel opwekt. Als mensen verzadigt zijn stoppen ze met eten. Maar bij overgewicht (obesitas) veroorzaakt door een dieet met teveel vet of door over-eten reageert het lichaam niet meer op de leptine-signalen. “Je voelt je niet vol en blijft maar door eten wat leidt tot overgewicht”. Over eten en teveel vet eten leidt tot een leptine resistentie volgens de onderzoekers.

Leptine en GIP

De interactie tussen het darm-hormoon GIP en leptine is pas na jaren onderzoek achterhaald.

GIP is een belangrijk incretine-hormoon dat wordt geproduceerd in de darmen als reactie op voeding. Het is bekend om de invloed op het energiemanagement van het lichaam. De onderzoekers hebben de receptor in de hersenen gevonden waar GIP zich aan bindt. Vervolgens evalueerden zij de effecten van het blokkeren van de GIP-receptor. Dit leidde tot een significante gewichtsafname bij de muizen die overgewicht hadden door te vet eten. De muizen gingen met de geblokkeerde receptor minder eten, de vetmassa nam af en de bloedglucose-waarden verbeterde.

Conclusie leptine resistentie

Conclusie is dat het effect zichtbaar is bij overgewicht door teveel vet eten. Verder tests bij muizen die een genetisch tekort hebben aan leptine (en dus blijven eten) liet geen afnemende eetlust en geen afnemend gewicht zien.

Samenvatting GIP en leptine

Samengevat: Bij een evenwichtig dieet stijgt de GIP-productie in de darmen niet en werkt leptine naar behoren. Het leidt tot verzadiging als er genoeg gegeten is. Maar een dieet met veel vet en obesitas stijgt de GIP-productie. Het GIP-hormoon bezet de leptine receptoren in de hypothalamus en remt daarmee de effecten van leptine. De proefdieren voelde geen verzadiging, aten teveel en warden zwaarder (obees). Het blokkeren van de GIP-bezetting op de receptoren leidde tot afname van de eetlust en daar op volgende gewichtsverlies.

Deze data geven aan dat GIP en de receptoren in de hypothalamus een rol spelen bij leptine-resistentie. Dit was tot op heden een onbekende rol van GIP.

Vervolg

Alhoewel er meer onderzoek nodig is speculeren de onderzoekers dat deze vinding misschien op een dag en rol speelt bij afslank-methoden waarbij de werking van leptine wordt ondersteund door het anti-leptine-effect van GIP te remmen.

1. Kentaro Kaneko, Yukiko Fu, Hsiao-Yun Lin, Elizabeth L. Cordonier, Qianxing Mo, Yong Gao, Ting Yao, Jacqueline Naylor, Victor Howard, Kenji Saito, Pingwen Xu, Siyu S. Chen, Miao-Hsueh Chen, Yong Xu, Kevin W. Williams, Peter Ravn, Makoto Fukuda. Gut-derived GIP activates central Rap1 to impair neural leptin sensitivity during overnutrition. Journal of Clinical Investigation, 2019; DOI: 10.1172/JCI126107

Baylor College of Medicine. "Gut-brain connection helps explain how overeating leads to obesity." ScienceDaily. .ScienceDaily, 12 August 2019.