Licht pittig, gember-achtig. Vandaar de Nederlandse naam geelwortel. Het maakt bijvoorbeeld de kerrie-poeder geel. Asl gele kleurstof heeft het de naam E100. De plant groeit in Zuid-Oost Azië. Het is familie van de gember-plant die in dezelfde vorm wordt gebruikt namelijk de wortel.


kurkuma gezond curcumine

De kurkuma wiki vind je hier.

Kurkuma gezond - Kurkuma is goed voor:

Kurkuma is rijk aan vitaminen en mineralen en is gunstig voor het behoud van soepele gewrichten. Ook voor het verlagen van cholesterol in het bloed. Er zijn ook aanwijzingen dat het een positieve werking heeft op het geheugen en de weerstand (immuunsysteem).

Curcumine

De polyfenol curcumine is de actieve stof uit de kurkuma-wortel die ongeveer 3% curcumine bevat. Het wordt moeilijk opgenomen door het lichaam. Het meerendeel belandt uiteindelijk in het toilet en niet in de bloedbaan en de organen.

De kurkuma verpakt met nanotechnologie in een liposoom (laagje fosfolipiden) wordt door het lichaam herkent als vet. Vet passeert gemakkelijk de darmwand. De curcumine komt als een paard van Troje in de bloedbaan terecht. De fosfolipiden-laag van het liposoom fuseren aan de lichaamscellen en geven hun inhoud af aan de cellen. In het algemeen geldt voor liposomale supplementen dat de opname 10 tot 30 keer beter is als de tabletvorm.


Kurkuma bijwerkingen

Als je bloedverdunners gebruikt dan niet meer dan 1 theelepel geelwortel-poeder per dag. Tjidens de zangerschap kun je kurkuma in je voeding gebruiken, vermijd een hoog gedoseerd supplement. Als je zwanger wilt worden dan gene kurkuma gebruiken, het kan de beweeglijkheid van het sperma beïnvloeden en zou testosteron kunnen verlagen.

Kurkuma supplementen

Als voedingssupplement is kurkuma in verschillende vormen verkrijgbaar. Belangrijk bij de keuze van een vorm is de opneembaarheid. Hoeveel van de kurkuma wordt opgenomen in de darmen en hoeveel is echt beschikbaar voor het lichaam? Zwarte peper gecombineerd met vet verbetert de opname. Een geconcentreerde vorm helpt ook meer als het pure wortelpoeder. Het actieve bestanddeel van de curcuma longa is curcumine. Om supplementen te vergelijken controleer je dus de hoeveelheid curcumine per tablet.

  • Kurkuma (curcuma) tabletten
  • Kurkuma pillen
  • Kurkuma poeder
  • Kurkuma capsules

Kurkuma kopen

Je koopt kurkuma omdat je een bepaald effect wilt bereiken. Kies dan voor de best opneembare vorm. In de tablet- of capsulevorm zonder zwarte peper is het eigenlijk zonde van je geld. Doe het goed of doe het niet.

Let op bij gebruik van tamoxifen (borstkanker) Vrouwen die voor borstkanker worden behandeld kunnen beter voorzichtig zijn met het gebruik van voedingssupplementen met kurkuma. Uit een onderzoek van Erasmus MC Rotterdam blijkt dat kurkuma de werking van het antiborstkankermedicijn tamoxifen nadelig kan beïnvloeden.

Onderzoeken naar kurkuma in 2019

Op het internet wordt veel gepubliceerd over kurkuma. Onderstaand tref je een aantal onderzoeken die in 2019 zijn gepubliceerd. AUB onderzoeken ouder dan 5 jaar zijn vaak ingehaald en soms achterhaald!

1. Curcumine en diabetes type 2

2. Aanwijzingen voor een rol van kurkuma bij NAFLD

3. Over gebruik bij laaggradige ontstekingen

4. Over de toekomstige mogelijkheden van kurkuma als aanvullende therapie bij IBD

5. Kurkuma als nano-particle wordt goed opgenomen

6. Antiaging (het verlengen van de gezonde lifespan) met curcuma

7. Meer informatie over de toepassingen van kurkuma