Inuline de zoete vezel. Steeds vaker zie je inuline als voedingsvezel toegevoegd worden aan maaltijdvervangers, proteïnenshakes en voedingssupplementen.

Wat is inuline

Inuline verwijst naar een groep fructose houdende polysachariden, bestaande uit ketens van drie tot maximaal honderd monosacharide-eenheden. De meloculen zijn goed aan elkaar verbonden, mensen hebben niet het enzym om deze verbinding te verbreken. De ketens zijn wel verteerbaar in de dikke darm (colon) en zijn daardoor een oplosbare vezel. De vezels worden verteerd door de bifido-bacteriën (bifidum) in de darm, zij gebruiken het als voeding en daarom heet inuline ook een prebioticum. Je vindt probiotica o.a. in cichorei, zoete aardappel, asperges, ui, banaan, aardpeer of artisjok. Je moet dan ongeveer 2 stuks per dag eten. In ruil voor de inuline maken de bacteriën goede stoffen (metabolieten zoals boterzuur) voor je. Zo helpen zij o.a. in de opname van calcium en magnesium uit voeding.

Inuline de zoete vezel, krijg je er trek van?

Ookal zijn deze vezels opgebouwd uit sachariden (suiker moleculen) Inuline zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Hierdoor ervaar je weinig tot geen honger en voorkom je de beruchte ‘zin om te snaaien’ momenten. Als vullende vezel vindt je het ook vaak in afslank-producten (maaltijdvervangers).

Bijwerkingen van inuline

Omdat de inuline-vezels verteerd worden in de dikke darm kan er tijdelijk wat meer gas ontstaan. Extra gas kun je ook ervaren als een opgeblazen gevoel. Soms moet je microbioom, alle bacteriën in je darmen, even wennen aan deze vezel. Je kunt dan de dosering verlagen en langzaam wennen aan die nieuwe vezels. In je dikke darm leven ongeveer 1 kilo bacteriën die graag elke dag gevoed worden. Het advies om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten is vooral voor deze vriendelijke bacteriën.

Is inuline een koolhydraat of een vezel?

Inuline behoort tot de klasse van koolhydraten bekend als fructanen. Daarmee past het niet in een FODMAP-dieet. Dit betekent dat de oplosbare vezels zijn samengesteld uit fructosemoleculen die specifiek met elkaar zijn verbonden om de spijsvertering in de dunne darm te voorkomen. Hierdoor is het ook geschikt voor T2D-patiënten. (diabetes type 2).

Hoeveel inuline per dag

vezels uit groente en fruit = gezond en lekker

Een dagelijks portie van 15 gram wordt algemeen gezien als bovengrens. Bij het gebruik van 20 tot 30 gram per dag ontstaan er bijwerkingen in de vorm van gas. Kinderen vanaf 2 jaar tot 14 jaar de helft, 7,5 gram. Inuline bestaat voor bijna 90% uit vezels en heeft een energiewaarde van ongeveer 1,5 tot 2 kcal per 1 gram. De helft van de calorische waarde van suiker (4 kcal).

Wat doet inuline?

De vezels nemen snel water op, bijvoorbeeld in je maag, en vormen een gel. Dit voelt extra verzadigend. In de darmen worden de vezels als energie gebruikt. Ze worden niet opgenomen door het lichaam. Inuline kan zich ook binden aan overtollig cholesterol en voert dit dan af via je ontlasting.

Inuline werkt als een prebioticum. Prebiotica is "voor probiotica", het is de voeding voor de bacteriën in de dikke darm. Deze darmbacteriën zetten de inuline om in post-biotica: goede nutriënten, bouwstoffen en energie.

Op de website van de MLDS vind je een uitgebreide lijst met vezelrijke voeding en meer informatie over vezels. Je kunt er ook gratis recepten downloaden.

Eet voldoende vezels

Nederland eet gemiddeld 20 gram vezels per dag. Jongens en mannen gemiddeld 22 gram. Meisjes en vrouwen gemiddeld 18 gram. Bron

Kleine verandering in je dieet verhogen al snel je vezelconsumptie. Hier vind je tips van het voedingscentrum.

Vezels supplement

Je kunt in de vorm van supplementen ook je consumptie van vezels verhogen. Er zijn tientallen voedingssupplementen met extra vezels. Wij bieden verschillende vezel-combinaties aan. Bekijk de vezels in de Nutrins-shop. Nutrins heeft 2 verschillende soorten vezel-supplementen: de volledig vezels (oplosbare vezels) en de ballast-vezels (onoplosbare vezels). De nieuwe Vegan Whole Meal van Nutrins bevat ook inuline en in totaal 27,6% voedingsvezel.