Intermittent fasting is goed bij chronische darmontstekingen zoals PDS (IBD). Blog over intermittent fasting en PDS (prikkelbaar darm syndroom).

PDS in Nederland

Zowel Crohn als colitis zijn chronische aandoeningen die wat vaker bij vrouwen voorkomen als bij mannen. In Nederland zijn ongeveer 80.000 mensen met een chronishce darmontsteking (1 op de 200 personen). Colitis en Crohn lijken op elkaar. Het belangrijkste verschil: Crohn kan in het hele spijsverteringskanaal voorkomen, van mond tot anus. Colitis wordt alleen in de dikke darm aangetroffen.

doorsnede darmwand
doorsnede darmwand

Vasten en PDS

Nieuw onderzoek van Rangan et al. (1) laat zien dat vasten (intermittent fasting) een positieve invloed kan hebben op de symptomen van PDS, het herstelvermogen verbeterde. In het onderzoek namen de ontstekingen af, herstellende het darmepitheel sneller en werd de groei van beschermende bacteriën bevordert. Beschermende bacteriën zijn de lactobacillen en bifidobacteriën die ook gebruikt worden in voedingssupplementen.

Rangan deed het eerste onderzoek in proefdieren en voerde daarna een klinische studie uit bij mensen. In het onderzoek werd drie keer “gevast” gedurende 4 dagen. Onder vasten wordt verstaan het “fasting mimicking diet”. Een dieet waarbij het lichaam wel voeding krijgt maar toch de effecten ervaart van vasten.

Het onderzoek laat zie dat de darmflora verbetert qua samenstelling (meer lactobacillen en bifidum bacteriën). Symptomen nemen af doordat het eigen genezingsproces wordt ondersteund.

De afkorting IBD “inflammatory bowel disease” is de Engelse naam voor chronische darmontsteking. In Nederland zijn de twee meest voorkomende vormen van darmonsteking Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn.

Wij passen FMD of intermittent fastig veel toe bij afvallen. Er wordt allen gegeten van 12:00 tot 20:00. Buiten dit eat-window wordt niets gegeten wel voldoende gedronken (koffie, water thee).

De samenvatting van het onderzoek.