Diabetes type 2 (ouderdomssuiker) start helaas op steeds jongere leeftijd met het metabool-syndroom. Het metabool syndroom of syndroom X wordt daarom ook pre-diabetes genoemd. Het voorstadium van diabetes. Blog over insuline diabetes overgewicht. Diabetes heeft verschillende symptomen;

Type 2 diabetes heeft verschillende symptomen;

  • 70% van de diabetici gebruikt medicatie om de bloeddruk te beheersen.
  • Een groot gedeelte van de diabetici heeft last van het gebit; ontstekingen in de mond, tandbederf, tandverlies en tandvleesontstekingen.
  • 65% van de diabetici gebruikt statinen om het cholesterol te verlagen.
  • Diabetici hebben een dubbelgroot risico op hartaanvallen en een 1,5 keer hoger risico op beroertes.
  • Blindheid en oogproblemen zijn een bekend risico, naast het risico op amputatie van ledematen.
  • Diabetes is de belangrijkste oorzaak van impotentie.
  • Nieren; de helft van de nieuwe gevallen nierfalen wordt veroorzaakt door diabetes. Bijna alle patiënten die nierdialyse ondergaan hebben diabetes.

Voeding en diabetes

De verzadige vetten (verkeerde) vetten spelen bij het ontstaan van diabetes nauwelijks een rol. Een grote invloed is echter de toegenomen hoeveelheid snelle koolhydraten (suiker) in de voeding en de afname van de hoeveelheid vezels in de voeding. Vezels vertragen de opname van koolhydraten. De glycemische index van voeding is toegenomen gelijk met de stijging in diabetes.

In het kort het voedingsadvies bij diabetes; Geen suiker (snelle koolhydraten), meer proteïnen en gezonde vetten in plaats van slechte vetten. Dus niet meer vet eten, maar betere vetten! Of keer de diabetes om bijvoorbeeld met intermittent fasting.

Verhoogde bloedsuikerspiegel geeft rimpels

Teveel insuline in je bloed zorgt voor een snellere veroudering van je oud, je wordt lelijk van een te hoge bloedsuikerspiegel. Het tast de collageen-moleculen en elastine-moleculen in je huid aan waardoor je meer rimpels krijgt. (bron)

Wordt je dik van insuline?

insuline diabetes overgewicht
insuline diabetes overgewicht

Insuline wordt gebruikt door het enzym lipo-proteïne-lipase (LPL). Het zorgt voor de afbraak van triglyceriderijke lipoproteïnen in de bloedsomloop, waarbij vrije vetzuren en monoglyceriden ontstaan die vervolgens voor oxidatie in spiercellen (energie produktie) worden opgenomen of opgeslagen als energievoorraad in vetcellen. LPL kan meer dan 100 gram vet per dag door de bloedsomloop transporteren.

De plaats waar je het meeste LPL hebt bepaald waar je dik wordt, als het LPL te weinig vet naar de spieren brengt. Heb je meer LPL rond je middel dan ontstaat er buikvet of meer LPL in je heupen dan ontstaat daar meer vet. Het enzym LPL heeft insuline nodig om vet op te slaan in spieren of vetweefsel.

Door bewegen en sporten activeer je het LPL in je spieren en verhoog je daarmee de hoeveelheid vet dat naar de spieren gaat om gebruikt te worden als energie. Je verbrandt dan vet in plaats van het op te slaan als vet rond je middel of op je heupen.

Stress en insuline

Stress veroorzaakt door woede, frustratie, verdriet of een trauma verhogen de hoeveelheid stress-hormonen in je lijf (adrenaline en cortisol). Vervolgens stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed (het lichaam bereidt zich voor op een reactie op de stress). Stress-hormonen stimuleren de lever om glucose af te geven, zij remmen de produktie van insuline door de alvleesklier en blokkeren zo de opname van glucose in de cellen.

Stress hormonen bereiden het lichaam voor op een reactie; vechten of vluchten. Als de reactie uitblijft, dus als die extra energie (glucose) in het bloed niet gebruikt wordt, stijgt de bloedsuikerspiegel en wordt het glucose opgeslagen als vet.

Het lichaam “leert”, als de extra glucose door stress niet omgezet wordt in energie voor de spieren krijgt vet-opslag de voorkeur en worden de spieren minder gevoelig voor insuline als “boodschapper voor extra energie”. Dit is de insuline resistentie.

Stress verminderen

Het aanpakken van de oorzaak, natuurlijk, logisch maar vaak niet gemakkelijk. Fysieke inspanning en ontspanning helpen. Sporten en meer bewegen maar ook mindfullness en zen-meditatie zorgen voor ontspaning. De app headspace is heerlijk ontspannend. (engelstalig). Hier meer over deze app.

Meer leren over diabetes, insuline en voeding lees het boek van Dr. Michael Mosley “Het 8-weekse bloedsuiker-dieet”. Wil je overgewicht aanpakken? neem contact met Rinjo op of bekijk deze pagina.