Kunnen probiotica, de actieve micro-organismen in supplementen en probiotische voeding zorgen voor ongewenste bijwerkingen? Is het de oorzaak van gasvorming?

Hebben probiotica bijwerkingen?

Kunnen de extra micro-organismen die je toevoegt aan je voeding leiden tot ongewenste effecten?

Probiotica hebben over het algemeen geen bijwerkingen. Maar die actieve micro-organismen, wij spreken liever over vriendelijke bacteriën, doen wel wat. Soms merk je hier wat van. Gas (lucht) dat wordt geproduceerd in de darmen kan soms voor een opgeblazen gevoel zorden. Ook komt een beetje kramp soms voor. Dit terwijl je soms probiotica krijgt geadviseerd tegen een opgeblazen gevoel.

Opgeblazen gevoel, winderigheid

Gas in de darmen, dus winderigheid, wordt veroorzaakt door bepaalde onvriendelijke bacteriën. Dit worden ook pathogene (ziekmakende) of onvriendelijke bacteriën genoemd. Voorbeelden van deze bacteriën zijn: Helicobacter pylori (H. pylori) en Escherichia coli (E. coli). De meeste mensen hebben bepaalde stammen van deze bacteriën in hun darmen. Het is de uitdaging om een goede balans te creëren en te behouden tussen de vriendelijke en de onvriendelijke bacteriën.

Probiotica bijwerkingen opgeblazen gevoel?

Als pathogene micro-organismen gaan groeien en dominant worden in de darmflora gaan zij voeding fermenteren. Vooral suiker is een goede bodem voor de onvriendelijke bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Deze bacteriën produceren gassen en andere ongewenste symptomen. De lactobacillus en bifidus bacteriën zijn bacteriestammen die geen gas vormen en dus geen winderigheid of opgeblazen gevoel veroorzaken. Soms ontstaat er gasvorming als mensen probiotica als supplement gebruiken of meer gefermenteerde voeding gaan eten. Er wordt dan snel gedacht dat de probiotica de gasvorming en de bijwerkingen veroorzaken.

De werking van de lactobacillen en de bifidus bacteriën is dat zij de onvriendelijke bacteriën verdrijven. Deze gaan dood en veroorzaken dan extra gasvorming. Als de onvriendelijke bacteriën afnemen in aantal verdwijnen de bijwerkingen van de probiotica. Meestal is de balans in 1 of 2 weken hersteld en verdwijnen de bijwerkingen die een gevolg zijn van de extra probiotica.

Probiotische voeding

Probiotica of goede, vriendelijke bacteriën zijn al duizenden jaren onderdeel van ons dieet. Zij zijn gedefinieerd als levende micro-organismen met gezondheidsvoordelen, zij helpen de balans in de darmen. Om goede bacteriën toe te voegen aan je voeding kun je een supplement gebruiken of voeding die rijk is aan goede micro-organismen. Dit heet probiotische voeding.

Probiotische voeding

De onderstaande voeding heeft de hoogste aantallen goede bacteriën.

  • Yoghurt, levende natuurlijke yoghurt is gemaakt door melk (plantaardig en dierlijke) te fermenteren met bacteriën, voor melkzuur producerende bacteriën zoals de lactobacillus en bifidum-bacteriën. (let op: controleer het label van je yoghurt op toegevoegde suiker, dat wil je niet).
  • Kefir een gefermenteerde lichtzure melkachtige drank. Gemaakt door kefir korrels toe te voegen aan melk. Kefir korrels bestaan uit lactobacillen en gist en kefir bevat meer probiotica dan yoghurt.
  • Kombucha – een drank gemaakt door zoete zwarte of Groene thee te laten fermenteren met ene cultuur genaamd scoby. Scoby is gemaakt van bacteriën en gist.
  • Zuurkool – fijngesneden kool gefermenteerd in zout zodat er melkzuur-bacteriën worden gemaakt.
  • Kimchi – een pittig Koreaans bijgerecht gemaakt door sla of kool te fermenteren met verschillende kruiden zoals chili, knoflook, gember en zout.
  • Augurken– de “pickles”, komkommer-achtige groente gefermenteerd in zout water. De fermentatie start door het melkzuur uit de augurk. op die manier worden melkzuur bacteriën gemaakt. (Pickles / augurken in azijn bevatten GEEN levende micro-organismen.
  • Olijven – gepekelde olijven produceren ook melkzuur bacteriën.
  • Tempeh, de gefermenteerde sojaboon wordt vaak gebruikt als vlees-vervanger door veganisten en vegetariërs doordat het een vlees-achtige vorm en structuur heeft.
  • Miso –miso-pasta wordt gemaakt van gefermenteerde soja-bonen en andere ingrediënten, traditioneel een schimmel genaamd Koij. Miso wordt in Japan gebruikt om soep te maken en als smaakversterker.
  • Natto – een andere vorm van gefermenteerde soja-bonen gemaakt met een bacterie-stam genaamd Bacillus subtilis.
  • Kaas –de soorten met levende en actieve culturen waarbij de bacteriën het verouderingsproces overleven. Voorbeelden zijn: cottage cheese, rauwe (ongepasteuriseerde) zachte kazen, cheddar-kaas en Gouda-kaas.

Bijwerkingen van deze probiotische voeding verdwijnen meestal na verloop van tijd.