Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Voeding in zijn natuurlijke vorm, onbewerkt, ongeraffineerd, zonder enige vorm van bewerking of toevoeging. Onbewerkte voeding,eet meer whole food.
Whole food bevat geen toevoegingen zoals zout, extra koolhydraten of vet. Voorbeelden van whole food: ongepolijste rijst, bonen, fruit, groenten, noten, zaden, vlees en niet-gehomogeniseerde zuivel. Ook zijn er uit whole food geen grondstoffen onttrokken zoals water en vezels. Met andere woorden: whole food is voeding zoals het in de vrije natuur aan de boom hangt of uit de grond komt. Voeding waar niet mee wordt gerotzooid.
Hele onbewerkte voeding is eeuwen-oud, zelfs in de bijbel wordt whole food benoemd, de voeding voor mensen bestond in principe alleen uit whole food. Hele voeding, zonder bewerkingen met schil en vlies zo geheel mogelijk.
In 1946 werd in de USA de Producer Consumer Whole Food Society geïntroduceerd door boer en schrijver F. Newman Turner. Whole food werd toen gedefinieerd als: Volgroeide producten van het land, tuin of boomgaard zonder extractie, toevoegingen of veranderingen gegroeid uit zaden zonder chemische toevoegingen (laat staan genetisch veranderd zaad), geplant in vruchtbare aarde uitsluitend bemest met dierlijke of plantaardige meststoffen, zonder gebruik van pesticiden. Whole foods worden gemaakt in een goed samenwerkende keten van zaadleverancier, boer, wederverkoper en een goed geïnformeerde consument.
Van origine was whole food biologisch maar dat is geen voorwaarde meer, net zo min als biologisch hetzelfde is als whole food. De combinatie van biologisch en whole food is wel een perfecte combinatie.
Een belangrijke reden is de distributie-keten van voeding. De lange weg van boer naar consument dwingt tot conservering. De commercie bemoeit zich ook met voeding, producenten werken hard om de keuze van de consument te beïnvloeden, er zijn immers veel aanbieders. Maar ook de eisen van de consument veroorzaken “knippen en plakken” in voeding. Graag willen wij overal op elke moment gemakkelijke toegang tot voeding die in eerste instantie lekker moet zijn en moet vullen.
De mens heeft een voorkeur voor vette voeding met veel zout en suiker, daar blijven we van eten. Elke vraag schept zijn eigen aanbod, wij willen vet-zout-suiker? Dat krijgen we! Plus alle bijkomende effecten voor onze gezondheid.
De consument overschat de gevolgen op korte termijn en overschat de gevolgen op lange termijn. Nu wordt de honger en de lekkere trek gestild, de obesitas en de diabetes type 2 gaat later vast aan ons voorbij…. Hoe meer de consument geïnformeerd wordt en leert over voeding en gezondheid, hoe slechter mensen eten. In de afgelopen 20 jaar blijkt uit de voedsel-consumptie-peilingen dat de gemiddelde Nederlander nog slechts 1/3 appel en 100 gram groente eet per dag. Gelukkig stijgt de consumptie bij de jong-volwassenen.
Liever whole food als voedingssupplementen
Het mooie van whole foods is hun rijkdom aan phytonutriënten die zich vaak in de schil van fruit en in de buitenste delen van groente bevinden. Phytonutriënten zijn plantaardige bio-actieve voedingsstoffen die de plant aanmaakt om zichzelf te beschermen. Voor mensen zijn phytonutriënten een schatkamer aan waardevolle stoffen die veel betekenis hebben voor onze gezondheid. Een schatkamer met nog veel geheimen, er is nog maar een beperkt deel van de honderden phytonutriënten bekend. Enkele populaire phytonutriënten die hun weg naar de consument gevonden hebben; lycopeen (tomaat), luteïne (groene groente), carotenoiden (o.a. peen), flavonen (citrus-vruchten), resveratrol (druiven), glucosinolaat (broccoli).
In hun natuurlijke omgeving hebben vitaminen, mineralen en phytonutriënten alle hulpstoffen zelf bij zich om goed opgenomen te worden en effectief te zijn voor de mens. De micronutriënten bevinden zich in een goede verhouding in hun natuurlijke matrix van hulpstoffen en vezels. Dus een paar verse biologische tomaten zijn effectiever als een capsule met lycopeen.
Voedingssupplementen zoals multivitaminen kopen mensen vaak als een compensatie voor een ongezonde levensstijl. Per saldo zijn de tekorten bij de gemiddelde consument een potentiële oorzaak voor verschillende ziekten en aandoeningen.
Herkenbaar eten
Het lichaam kan goed overweg met voeding in zijn natuurlijke vorm. Het verschil tussen een gebakken aardappel met uien en crème fresh wordt beter verteert en opgenomen als een zak cream and onion chips.
In de USA is de winkel-keten “whole foods” gestart in 1980. Een keten van honderden speciaal-zaken die uitblinken in whole foods. Sinds kort ook in de UK.
Waarom is whole food zo goed?
Je lichaam functioneert zeer efficiënt op whole food. Een dieet met meer whole food zorgt er automatisch voor dat er minder trans-vetten en verzadigde vetten worden geconsumeerd. En bovendien dat er meer goede vetten worden gebruikt met omega-3 uit bijvoorbeeld vis en onverzadigde plantaardige vetten.
Whole foods zijn ook rijk aan vezels. Als voorbeeld de volle granen. Rijk aan vezels, vitaminen, mineralen, phytonutriënten en proteïnen is dit waardevolle voeding die veel goeds doet voor de gezondheid. Vooral de switch van wit brood en snelle koolhydraten naar volkoren met langzamere koolhydraten geeft grote voordelen voor bijvoorbeeld hart en vaten, maar ook het risico op diabetes type 2. Eet meer whole food.
Hele onbewerkte voeding bevat bovendien meer smaak, minder caloriën en meer micro- en macronutriënten.
Nog beter? Biologische whole foods. Want dan weet u zeker dat er geen resten van bestrijdingsmiddelen in uw voeding voorkomen. Misschien wel een vlekje op de appel of de komkommer is wat krommer… maar de smaak en voedingswaarden maken dit meer dan goed.
Nadelen van whole food
Ja, u moet vaker naar de winkel om verse onbewerkte voeding zonder conserveringsmiddelen te kopen. Dat is wel goed voor de noodzakelijke lichaamsbeweging maar u kunt het ook laten brengen. Er zijn nieuwe bedrijven zoals HelloFresh en de Streekbox die whole food bij u thuisberzorgen.
De gemakkelijkste manier om gezond biologisch whole food te eten? JUVO! Nu beginnen? klik hier Bezoek de Juvo shop.
2. Selecteer verse en onbewerkte voeding
3. Kies voor kleurrijke groenten en fruit, varieer en combineer zoveel mogelijk kleuren.
4. Koolhydraten? eet volle granen.
5. Verminder suiker en kies voor vervangers zoals groene stevia. Probeer met kleine stapjes af te kicken van suiker.
6. Eet meer bonen. Goede bronnen van vezels, energie, mineralen en phytonutriënten.
7. Consumeer veel groente en fruit, gewoon heel veel. 400 gram per dag is niets bijzonders.
8. Eet geen bewerkte voeding. Kook slim, probeer groente zo rauw mogelijk te eten.
9. Koop daarom geen voeding met meer dan 5 ingrediënten. Meer dan 5 is betekent dat er vet, zout, suiker, zoetstoffen, conservering en smaak-stoffen worden toegevoegd.
Tenslotte: vergeet niet om ook whole food principes toe te passen bij drinken; water is perfect, sappen niet! Groene, zwarte en witte thee zijn ook prima.
Rinjo Israels 19 februari 2015
Photo by Francesco Gallarotti on Unsplash