Meer dan tweederde van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Dit betekent dat je spijsvertering en je voeding de sleutels zijn om te communiceren met je immuunsysteem. Een slecht functionerende spijsvertering kan aan de basis staan van verschillende aandoeningen die te maken hebben met het immuunsysteem. Komt eczeem uit je darmen?

Darmen en eczeem

Een gezond spijsverteringssysteem, goed werkende darmen vormen een barrière om te voorkomen dat onverteerde voedsel-deeltjes en andere toxinen en afvalstoffen de bloedbaan bereiken via de darmwand. Als de darmwand beschadigd raakt passeren de ongewenste deeltjes de darmwand. Eenmaal in de bloedsomloop worden de “verkeerde” deeltje aangevallen door het immuunsysteem. Dit leidt tot een ontsteking die overal in het lichaam kan ontstaan, bijvoorbeeld ook op de huid.

Het begint in de darmen

Daarenboven, een van de belangrijke taken van de darmflora (bacteriën in de darmen) is het ondersteunen van het immuunsysteem. Als de verhouding vriendelijke en schadelijke bacteriën uit balans is dan kunnen de schadelijke bacteriën het immuunsysteem beïnvloeden. Dit kan vervolgens weer leiden tot ontstekingsreacties zoals eczeem. De balans tussen de verschillende soorten bacteriën in de darmen kunnen door de volgende factoren verstoord worden;

Darmflora verstoorders

  • Medicatie en dan vooral antibiotica
  • Voeding met teveel geraffineerde koolhydraten (suiker) en bewerkte voeding.
  • Te weinig vezels en te weinig gefermenteerde voeding in het dieet
  • Milieuvervuiling
  • Chronische stress
  • Ontstekingen in de darmen, overgroei van gist of parasieten.
  • Onontdekte gluten-intolerantie, coeliakie of allergieën voor voeding zoals zuivel en eieren.

Samenvattend: de gezondheid van het spijsverteringssysteem en de bacteriën in de darmen bepalen hoe goed je jouw voeding verteert, of en hoe nutriënten worden opgenomen en welke bacteriën en toxinen buitengesloten worden en hoe je immuunsysteem reageert.

Wat is eczeem?

Eczeem is een conditie (ziekte) die de huid laat ontsteken en irriteren. Er zijn verschillende soorten eczeem: atopisch eczeem, contactallergie, patches en seborroïsch eczeem.

Atopische dermatitis is de meest voorkomende vorm van eczeem. Atopisch refereert aan het feit dat het een aangeboren aandoening is die vaak samen met astma en hooikoorts voorkomt. Als een van de ouders eczeem heeft is de kans groot dat het zich bij hun kind ook ontwikkeld. 1/3 van de kinderen met atopisch eczeem zal ook astma en/of hooikoorts krijgen. Ongeveer 20% van de kinderen heeft, op een bepaalde leeftijd, eczeem. Vaak ontstaat het bij baby’s in hun eerste jaar. Het kan ook tijdens de volwassenheid opkomen, eczeem komt bij 3 – 5% van de volwassenen voor. In de laatste decennia is eczeem enorm toegenomen.

Meestal is eczeem een langdurige chronische aandoening maar vaak zie je bij kinderen dat het ook vanzelf weer kan verdwijnen.

De symptomen van eczeem zijn:

  • Jeuk
  • Schilfering
  • Droge, verdikte, huid
  • Bulten of blaren
  • Vochtige plekken
  • Bloeden door excessief krabben tegen de jeuk

Atopisch eczeem kenmerkt zich ook door perioden zonder symptomen en perioden met opvlammingen van de symptomen.

Welke voeding is goed bij eczeem?

Eczeem is een ontstekingsreactie in het lichaam. Een dieet waarbij ontstekingsbevorderende voeding wordt vervangen door ontstekingsremmende voeding en voldoende vitaminen, mineralen en vetzuren kan ondersteunen.

voedingsadvies bij eczeem

Voeding die goed is bij eczeem:

  • Omega-3 vetzuren: vis (makreel, zalm, sardienen, haring) en zaden zoals vlaszaad, chia-zaad en zonnebloempitten.
  • Avocado, extra virgin oliif oil and kokos olie bevatten ook goede ontstekingsremmende vetten.
  • Gekleurd fruit en groenten, veel kleuren geven aan dat het fruit en de groenten antioxidanten bevat die gezonde lichaamscellen ondersteunen. Gebruik zoveel mogelijk kleuren; bessen, kersen, citrusfruit, ananas, mango, groene groenten, wortel, pompoen pepers, tomaten en rode biet. Veel van deze voeding kom je tegen in de juvo original.
  • Kruiden staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Kruiden zoals kurkuma, gember, kanaal, knoflook, rozemarijn, kruidnagels en cayenne-peper. Voeg ze zo vele mogelijk toe aan je eten of maak er een lekkere thee van.
  • Vitamine D staat bekend om zijn ontsteking werende eigenschap en vind je in eieren en zalm. De beste manier om vitamine D binnen te krijgen is met je huid de zon (buitenlucht) in.
  • Bouillon, zelf getrokken bouillon van botten bevat glucosamine en aminozuren (eiwitten) die zowel ontstekingsremmend zijn als de huid ondersteunen.
  • Cacao en donkere chocola bevatten ontstekingsremmende stoffen zoals flavanolen. Dit geldt voor cacao, niet voor chocolade helaas.
  • Gefermenteerde voeding bevat vriendelijke bacteriën die helpen bij het behouden van de balans in de darmflora, die op haar beurt het immuunsysteem helpt en bijdraagt aan het verminderen van ontstekingsreacties. Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn; kefir, zuurkool en kombucha.

Terwijl je goede voeding probeert te vermeerderen probeer je ook om ontstekingsbevorderende voeding te minimaliseren: verminder je inname van suiker, gluten, tarwe, zuivel, bewerkte koolhydraten en gefrituurde voeding. In deze blog meer over voeding waar je microbioom NIET van houdt. Meer over probiotische voeding.

meer tips over eczeem

Lees in deze blog meer over het ontstaan van het darm-microbioom, het vormt zich al voor je geboorte, gedurende de eerste 1000 dagen van je leven.