Wat is corona, wat doet vitamine C?

Corona-virussen bestaan al lang. Het actuele virus heet COVID 19 en is een nieuw soort corona-virus dat bij mensen is aangetroffen. Het is een zoonotisch virus wat betekent dat het van dieren wordt overgedragen op mensen. Op dit moment is nog niet zeker van welk dier maar vleermuizen zijn verdacht. in deze blog de laatste stand van zaken over corona en vitamine C.

Wie lopen er risico op besmetting met corona-virus?

Feitelijk iedereen loopt risico op besmetting. De mate waarin je last hebt van symptomen hangt af van verschillende factoren zoals je huidige gezondheid (weerstand) en eventuele onderliggende aandoeningen (ziekten). Vooral mensen met: aandoeningen aan de luchtwegen, met overbelaste of verzwakte immuunsystemen en ouderen hebben meer last van het virus. Zij hebben zwaardere symptomen, soms dodelijk. Tot dusver vertonen 80% van de geïnfecteerde patiënten milde symptomen waarna deze patiënten volledig genezen.

Moet je extra vitamine C nemen?

Vitamine C staat al lang bekend als een belangrijke stof voor het immuunsysteem. Sinds de uitbraak van de corona-pandemie is de vraag naar vitamine C enorm gestegen. Vitamine C spelt een belangrijke rol voor je weerstand. Heb je te weining vitamine C dan is je immuniteit verstoord en te laag. Maar er is geen bewijs dat hele hoge doses vitamine C besmetting met het virus kunnen voorkomen of dat het de corona-griep geneest. Er lopen wel onderzoeken, maar er is geen bewijs.

corona vitamine C
corona vitamine C

Ons immuunsystem funtioneert optimaal als we gezond eten met veel vers fruit en verse groenten. Voor de meeste mensen is dit voldoende maar als er een tekort is aan nutriënten (vitaminen) wordt aanvulling geadviseerd. Bij een tekort aan vitamine C zijn de symptomen heftiger.

Samengevat: voldoende vitamine C houdt je weerstand op peil en ondersteunt je immuunsystem, maar overmatig vitamine c consumeren via voeding, tabletten, injecties of liposomen is geen garantie om de corona-griep te voorkomen of er van te genezen.

Het US National Institute of Health states, “There is no scientific evidence that any alternative remedies can prevent or cure the illness caused by the virus. The most important and effective ways of preventing the spread are to follow the recommendations outlined above by the WHO”. Met andere woorden: volg de adviezen van de overheid gebaseerd op de adviezen van de RIVM-experts.

Wat kun je zelf doen?

Volg de adviezen, rook niet, houd afstand, was je handen. Blijf in conditie!

Corona fake nieuws

In deze onzekere tijden wordt er veel gepubliceerd over het virus. Ook veel onzin! De WHO heeft online een lijst met fake-verhalen over corona.

De werking van vitamine C hangt af van de hoeveelheid die ingenomen wordt. Je hebt weinig nodig om in leven te blijven maar zonder ga je dood. Bij hoge doseringen krijgt vitamine C de volgende eigenschappen: antihistamine, detox, antibiotica en antivirale.

Ga echt op zoek naar een goed merk en vermijd de bruistabletten, kauwtabletten of andere vormen waar weinig vitamine C maar veel suiker inzit.

Vitamine C zorgt niet voor de vorming van nierstenen. Dit verhaal is ooit de wereld ingekomen door een proef in een laboratorium. Vitamine C maakte daar inderdaad oxalaatstenen aan……in een buis bij 70 graden Celsius.

Voor meer informatie over het corona-virus adviseren wij onderstaande betrouwbare bronnen:

  • World Health Organization, National Institutes of Health, The CDC and ECDC, local public health agencies, hospitals, and universities. In addition, sources for the information provided are available below.
  • https://health.clevelandclinic.org/the-new-coronavirus-what-is-it-and-should-you-worry/
  • https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200221-sitrep-32-covid-19.pdf?sfvrsn=4802d089_2
  • https://www.health.harvard.edu/blog/as-coronavirus-spreads-many-questions-and-some-answers-2020022719004
  • https://www.who.int/health-topics/coronavirus
  • https://www.bfr.bund.de/en/can_the_new_type_of_coronavirus_be_transmitted_via_food_and_toys_-244090.html
  • https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks
  • https://nccih.nih.gov/health/in-the-news-in-the-news-coronavirus-and-alternative-treatments
  • https://medlineplus.gov/coronavirusinfections.html
  • Veiligheid en dosering van vitamine C https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20C