Corona – CoVid-19 pandemie stimuleert overgewicht bij kinderen

#Staysafe #stayhome. Tijdens zomer-vakanties komen kinderen aan. Zodra de scholen sluiten wordt er minder bewogen en anders gegeten. Kinder-obesitas is een groeiend probleem. De social distancing en het thuisblijven leiden tot in-activiteit en gecombineerd met meer eten vergroot dit het risico op overgewicht en obesitas bij kinderen. Daarom zoeken wij tips! Corona overgewicht kinderen, doe er aub iets mee.

Thuis blijven is dik worden

De scholen zijn dicht, de sportclubs gesloten en veel mensen maken zich zorgen over familie, vrienden en werk. Kinderen gaan nu niet meer op de fiets naar school, de gymlessen zijn vervallen en team-sporten zijn verboden. De energie die wordt gespendeerd aan het “op school zijn” versus de thuis-school en de verveling leidt bij kinderen tot een hogere inname van calorieën terwijl er minder wordt verbrandt. Kinderen doen minder en eten meer.Dus corona is extra overgewicht bij kinderen

Gamen en snoepen

Corona overgewicht kinderen
Corona overgewicht kinderen

Game-platforms, spelcomputers en Netflix doen goede zaken. Allemaal vormen van tijdverdrijf in een passieve vorm. De kasten liggen vol met lekker eten, gevuld door hamsterende ouders. Door het ontbreken van de afleiding door school is er erg veel zelfdiscipline nodig om niet te snacken, te snoepen en te snaaien. Terwijl ouders die de hele dag op kinderen passen, terwijl ze thuiswerken, gemakkelijker “ja” zeggen als om “iets lekkers” wordt gevraagd. Allemaal heel logisch en begrijpelijk. Ouders hebben namelijk last van dezelfde effecten.

Thuis werken, zorgen en stress

Kinderen bij uitstek onderschatten de effecten van een verstoorde energie-balans op lange termijn. Zij zijn meestal niet in staat verder te kijken dan enkele dagen. De rol van corrigerende en motiverende ouders staat onder druk. Samen dus een “recept” dat leidt tot een verwachte toename in overgewicht en obesitas bij kinderen. Terwijl ouders met dezelfde uitdaging te kampen hebben. (oplossing voor ouders)

Wat kunnen we doen?

  • Nederland beweegt voor kinderen met populaire rappers?
  • VR-brillen met actieve games
  • Zelf het goede voorbeeld geven en gezond blijven eten
  • De beren-jacht

Heb jij tips? Wij delen ze graag!

Meer blogs over afvallen en voeding vind je hier.

Onderzoek in de USA waarin gewaarschuwd wordt voor het sluiten van scholen en overgewicht (obesitas bij kinderen)

Photo by Jessica Lewis on Unsplash, Photo by Myles Tan on Unsplash