Cholesterol-testen

Zelf thuis je cholesterol waarden meten heeft weinig zin.

Er zijn verschillende zelftests op de markt die verkeerde onbetrouwbare waarden geven. Een uitzondering is de cholesterol 3in1-meter. De waarden zijn gevalideerd met laboratorium-testen.

Ook testen op locaties zoals winkels of beurzen geven onbetrouwbare waarden in vergelijking met een goed voorbereide test bij de huisarts. Je moet, in de ochtend, 12 uur nuchter zijn en rustig zijn. 24 Uur ervoor geen alcohol.

Dat geeft een andere uitkomst als op locatie waar je net je lunch hebt weggewerkt en al een halve dag in actie bent.

Er zijn recente ontwikkelingen waarbij onderzoekers een soort “correctie-factor” hebben ontwikkeld die thuis- en locatie-metingen iets betrouwbaarder maakt. Deze correctie-factor moet wel gevalideerd zijn/worden.

Al je niets meet weet je ook niets, maar als je je cholesterol meet doe het dan goed en voorkom vals-positieve uitslagen. Combineer de meting met het controleren van bloeddruk en hartslag.

Tips: Heb je net griep gehad of ben je net verkouden geweest? Meld het, dit kan je waarden beïnvloeden. Heb je je eetpatroon omgegooid of ben je op dieet? Meld het. Wes aub ook eerlijk als het niet-drinken of niet-eten niet gelukt is.

cholesterol meten laboratorium testen

Een goede cholesterolmeting geeft je de volgende waarden; HDL, LDL, triglyceriden en de cholesterol-ratio wordt berekend. Zijn je waarden te hoog, dan is de eerste stap: gezond eten en meer bewegen. Rokers moeten stoppen, drinkers moeten minderen. Risicogroepen moeten vaker testen en kunnen eventueel het advies krijgen om en uitgebreide lipiden-test te doen.

Een cholesterol-test is een momentopname. Waarden kunnen variëren, zo kan de triglyceriden-waarde zelfs variëren van 13 tot 41% en de HDL-waarde met 4 tot 12%. Als je tests vergelijkt zorg er dan voor dat de omstandigheden ook vergelijkbaar zijn. Dus een vast moment, dezelfde test en nuchter en rustig.
Wanneer begin je met cholesterol-testen?

Je wordt geboren met gezonde gladde vaatwanden. Maar aderverkalking begint al in je jeugd. Overgewicht, obesitas en diabetes, maar ook hart- en vaatziekten komen steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Geschat wordt dat 15-20% van de kinderen een verhoogd cholesterol-gehalte heeft.

Als er geen andere risicofactoren zoals erfelijkheid of ziekten zijn, leeft het advies om tussen 9 en 11 jaar een test te doen en vervolgens tussen 17 en 21 jaar. Er zijn richtlijnen over gewenste waarden. De interpretatie van die waarden en de te nemen vervolgstappen zijn het werk van huisartsen en specialisten. Als onderdeel van de vervolgstappen is; "eet gezond", dan kunnen wij een bijdrage leveren met Juvo.

Algemene waarden: LDL onder de 100 is goed, boven de 160 is hoog. HDL onder de 40 verhoogt je risico, boven de 60 werkt beschermend. Elke punt meer verlaagt je risico op hart- en vaatziekten met 2-3% . Triglyceriden onder de 150 is normaal, boven de 200 is hoog.

Waarden en risico’s

Trombose wordt veroorzaakt nadat een ontsteking materie (bloedprop) loslaat. Het probleem begint met een ontsteking en cholesterol speelt een rol. Nieuwe manieren van meten richten zich dan ook op proteïnen (lipoproteïnen, apolipoproteïnen B en M) die een ontsteking markeren.

Oxidanten of vrije radicalen worden geneutraliseerd met antioxidanten. De oxidanten zijn onstabiele zuurstof-moleculen die schade aanrichten aan proteïnen, celmembranen en DNA. Deze schade wordt oxidatieve stress genoemd. Er is bewijs dat oxidatieve stress een indicatie is voor hart- en vaatziekten.

De eerste aanpak bij verhoogde cholesterol-waarden is niet alleen gezond eten en meer bewegen, maar ook werken aan stress, voorzover de extra sport (beweging) niet voor voldoende ontspanning zorgt.

Lees hier meer over soorten cholesterol en over de mogelijke gevolgen.