Statines verlagen het LDL-gehalte.

Er zijn 7 soorten statines; atorvastatine, fluvastatine, lovastatine, pitavastatine, pravastatine, rosuvastatine en simvastatine. Er is sterk bewijs voor statinee bij patiënten bij een gemiddeld tot hoog gehalte aan LDL. De overlevingskans neemt significant toe in vergelijk met controlegroepen.

Zelfs bij gezonde proefpersonen verlagen statinee de LDL-waarden en reduceren zij hart- en vaat-ziekten. De verwachting is dat statinee ook een bijdrage leveren aan het verminderen van ontstekingsreacties in de vaatwanden en daarmee trombose verminderen.

cholesterol statinen bloed

Statines remmen de werking van een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van mevalonaat, de voorloper van cholesterol. De naam van dit eiwit is HMG-CoA reductase. Als de hoeveelheid van dit eiwit in de lever afneemt ontstaat er snel een cholesterol-tekort. De lever gaat dan LDL-cholesterol uit het bloed opnemen waardoor de LDL-waarden afnemen.

Het effect van het ingrijpen op de mevalonaat-produktie is dat er ook minder hormonen, galzouten, vitamine D en co-enzym Q10 wordt gemaakt. een tekort aan Q10, dat zorgt voor energie in de cellen, leidt tot pijn in de spieren en tot spierzwakte, een van de statines-bijwerkingen. Er is nog geen geaccepteerd bewijs dat suppletie met Q10 de bijwerkingen van statine voorkomen/verminderen.

Momenteel wordt onderzocht welke bijdrage statinee leveren aan het beschermen van plaque op de vaatwanden. Als de plaques niet openbreken en dus geen bloedproppen (trombose) veroorzaken is er een bijdrage aan gezondheid.

De risico’s van statines

Er is geen enkel nadeel aan het verlagen van de totale cholesterol-waarden en LDL-waarden met voeding en meer beweging. Dus minder suiker (geraffineerde koolhydraten, minder verzadigde vetten en meer groente en fruit, hele granen, gezonde vetten en magere proteïnen).

Beweging verlaagt de cholesterol-waarden, verlaagt de triglyceriden, verhoogt het HDL-cholesterol, verlaagt de bloeddruk, verbetert het managen van het bloedglucose, geeft een sterker hart en een betere doorbloeding en een beter humeur.

Oude cholsterol-verlagers zoals niacine en gal-remmers hebben bijwerkingen zoals flashes, verstopping, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel.

Een klein percentage statines-gebruikers, minder als 5%, ervaart bijwerkingen zoals spier- en gewrichtspijn. In de dagelijkse praktijk blijkt dit percentage echter rond de 10% te zijn. Heel soms, als er ook andere medicijnen worden gebruikt, kunnen statinen bijdragen aan spierafbraak. Andere bijewrkingen; geheugen-verlies, diabetes 2 en impotentie. Niet voor niets moeten statine-gebruikers regelmatig hun bloedglucose laten testen.

Steeds meer experts stellen voor om laag gedoseerde statinen zonder recept te verkopen zoals paracetamol of vitaminen. De generieke statinen werken prima. De laatste reactie van pharmaceutische bedrijven is om weer nieuwe patenteerbare cholesterol-verlagers te maken zoals PCSK9 te maken die blijkbaar steeds duurder moeten zijn….


De goedkoopste manier blijft; gezonder eten en regelmatig (iets) meer bewegen. Eventueel tijdelijk in combinatie met een generieke statine die vergoed wordt.
Vrij verkrijgbare, soms prijzige, rode-gist-rijst supplementen hebben als actief ingrediënt ook statines, maar hier is de dosering ( de hoeveelheid statines) meestal onbekend. De gefermenteerde rijst bevat monacoline K dat is identiek aan Lovastatine. 2400 mg Rode gist rijst met 10 mg monacoline K is vergelijkbaar met 5 mg simvastatine. Rode gist rijst supplementen hebben dezelfde bijwerkingen als lovastatine, de rode gist supplementen zijn milder, lager gedoseerd. AUB gebruik nooit rode gist rijst samen met een voorgeschreven statine.
Bij het gebruik van rode gist en statines daalt het gehalte co-enzym Q10 in het lichaam. Er is nog geen eensluidende conclusie over de suppletie van het co-enzym Q10.

Stap 1 = Minder zout, meer vezels, veel meer groente, fruit en hele granen. 

Een nieuwe vorm van zelfzorg, dus naast dieet en sport, is op basis van olijfblad extract en B1. Bekijk hier het supplement met bacteriën van < a href="https://www.gezondmooislank.nl/proven-probiotica-cardiobiotic">ProVen.