Urineweg-infecties (blaasontstekingen) en bacteriën

De meeste urineweginfecties worden veroorzaakt door de Escherichia coli (E. coli) bacterie. Deze bacterie-stam komt normaal voor in het spijsverterings-kanaal (dikke darm). De E. coli kan gaan woekeren als deze teveel ruimte krijgt en kan via de darmuitgang naar de blaas bewegen. In deze blog meer over blaasontsteking en lactobacillen.

Wat zijn urineweginfecties?

Infecties kunnen overal in de urinewegen ontstaan inclusief de nieren, de urineleiders (tussen de nieren en de blaas), de blaas (blaasontsteking) en de urine-leider (urethra) van de blaas naar de uitgang, de urine- of plasbuis.

Blaasontsteking en lactobacillen
Blaasontsteking en lactobacillen

De meest urineweginfecties komen voor in de blaas en de urinebuis (urethra) en komen veel vaker voor bij vrouwen als bij mannen. De vrouwelijke plasbuis is veel korter en daardoor is het gemakkelijker voor de verkeerde bacteriën om binnen te dringen en een ontsteking te veroorzaken. De afstand tussen de blaas en de buitenwereld is korter.

E. coli bacterie

De meeste urineweginfecties worden veroorzaakt door de Escherichia coli (E. coli) bacterie. Deze bacterie-stam komt normaal voor in het spijsverterings-kanaal (dikke darm). De E. coli kan gaan woekeren als deze teveel ruimte krijgt en kan via de darmuitgang naar de blaas bewegen. Afvegen na het urineren moet daarom altijd van voor naar achter.

De symptomen van urineweginfecties zijn:

  • Pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen.
  • Constant aandrang houden.
  • Vlokkerige, sterk ruikende urine of bloed in de urine.
  • Koorts
  • Diarree
  • Benauwdheid
  • Spierpijn

Deze symptomen kunnen een opgeblazen gevoel geven met pijn en druk. Als een urineweginfectie zich uitbreidt naar de nieren kan het ook rugpijn en overgeven veroorzaken.

Terugkerende blaasontsteking – regelmatig blaasontstekingen

Heb je een blaasontsteking gehad dan is de kans groot dat er zich weer een ontsteking ontwikkelt. Dit wordt veroorzaakt doordat de behandeling van de urineweginfectie niet volledig was.

Risicofactoren blaasontsteking: Het eerste sexuele verkeer, een nieuwe partner, anticonceptie-middelen, niet volledig uitplassen.

Wat doet je lichaam zelf tegen de E. coli bacterie?

De vagina creëert zelf een goede zuurgraad waarin verkeerde bacteriën slecht overleven. Deze zuurgraad wordt onderhouden door lactobacillen, bacteriën die melkzuur produceren. Heel vroeger dacht men zelfs dat tampons met yoghurt zouden kunnen helpen. Inmiddels weten we beter.

Hormonale veranderingen zoals bij zwangerschap, de mensturatie en de overgang kunnen invloed hebben op de pH-waarde in de urinewegen en daarmee de groei van de E. coli en andere pathogene bacteriën versterken. Het “aanzuren” van de urine in de blaas is een methode die kan bijdragen. Cranberry-sap; helaas zijn veel cranberry sap-producten flink zoeter gemaakt met veel suiker. Cranberry wordt veel gebruikt maar er is geen goedgekeurde gezondheidsclaim. Cranberry is net als appels of ananas een natuurlijke bron van D-mannose. Mannose is een simpele suiker waar de E. coli zich graag aan bindt.

Een mechanische verdediging is regelmatig plassen en goed uitplassen. Dus, regelmatig en voldoende thee of water drinken.

Huisarts en urineweginfecties

Uiteraard ga je naar de huisarts. Daar krijg je antibiotica voorgeschreven (meestal) die snel een einde maakt aan de verkeerde bacteriën in je urinewegen. Maar de bijewrking van die antibiotica kan zijn: diarree, andere infecties en een verstoring in je microbioom (al die andere goede bacteriën zoals de zuurproducerende lactobacillen). Bij het gebruik van antibiotica is er geen garantie dat alle verkeerde en sommige goede overlijden. Vaak worden kuren niet goed gevolgd en stoppen mensen als de symptomen weg zijn. Dus altijd de kuur goed uitvoeren en afmaken!

Antibiotica resistentie

En toch, de resistentie tegen antibiotica neemt in het algemeen toe. Wat kun je dan zelf doen? Probeer de risicofactoren te vermijden. Betekent dat geen sex meer? Mmm… bedenk dat sperma basisch is en de zuurgraad in je vagina verstoort. Misschien dat een condoom als (extra) anticonceptie helpt? Gezond leven ondersteunt je microbioom, ook de bacteriën in je darmen, die de flora in je vagina en urinewegen beïnvloeden. Zorg goed voor je bacteriën.

Vitamine B6 draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit

Cranberry-extract bevat geen suiker

Een natuurlijke tegenstander van de E. coli is de lactobacillus Gasseri

Wat is de lactobacillus Gasseri?

Foto https://www.pexels.com/photo/food-healthy-red-fruits-139917

Meer tips voor je vagina